A nyers sárgarépa magában is tökéletes, gyors és egyszerű rágcsálnivaló, de ez a sokoldalú gyökérzöldség sütve, párolva, köretként és további alapanyagként, kenyerekbe és süteményekbe is egyaránt süthető. Bár a sárgarépa egész évben kapható, a zöldségnek éppen most van szezonja, egészen pontosan a második szezonja, ezt a termést élvezzük majd a következő hónapokban is.
Nem csak a sárgát érdemes kipróbálni...
Bár itthon még ritkább, termelői piacokon azonban egyre több színben lehet kapni répát. A narancssárgán kívül citromsárga és lila színben is kaphatóak a gyökérzöldségek, és bár áruk egy kicsit magasabb, mint narancssárga társaiknak, mindenképpen érdemes őket főtt vagy sült ételekben kipróbálni. A lila répával érdemes vigyázni, alapanyagként ugyanis pont úgy viselkedik, mint a cékla: mindent befog.
A jó répa élénk színű, repedés- és foltmentes, felülete sima, tapintásra kemény. Ha ezeknek a feltételeknek megfelel a zöldség, már mehet is a kosárba, otthon pedig, ha van, vágjuk le a zöld részt és kizárólag hűtőben, becsomagolva érdemes tárolni, a szabadon maradt répa ugyanis fél nap alatt képes barna foltokat növeszteni és megpuhulni, megfelelő tárolás mellett azonban akár 2 hónapig is bátran használhatjuk, mutatjuk is, miben!
Süteményekbe
Mióta a répatorta fogalma meghódította Magyarországot tudjuk, ez a zöldség nem csak a levesbe való. Muffinokba, kevert süteményekbe a répa akár reszelve is kerülhet, a sütési idő során ugyanis a zöldség megpuhul, levet ereszt, ezzel pedig egy nagyon puha, omlós tésztát kapunk, amelyhez nagyon jól passzolnak a diófélék és más olajos magvak is.
Nem csak a levesbe, levesnek!
Bizony, a répa nem szabad, hogy csak része legyen a levesnek, próbáljuk ki fő alapanyagként is! A répához számtalan fűszer illik, a kurkuma, a gyömbér, a rozmaring, sőt még a mogyoróvaj és a kókusz is remekül kiegészíti a répa ízét, répakrémlevest készíteni pedig nemcsak gyors, de egészen olcsó mulatság is!
Reszeljük, süssük, pirítsuk, pürésítsük!
Tökéletes, gyors és ízletes zöldségkrémre vágysz, esetleg a krumplit helyettesítenéd más zöldséggel? Elő egy pár szál friss répával, és készíts gyors répakrémet vagy Hasselback-répát! Utóbbihoz szinte nem kell más, csak egy jó meleg, 200°C-os sütő, olívaolaj, kukoricadara és néhány fűszer. A répa nemcsak puha, ízletes lesz, magában és köretként is finom, látványos megoldás.
Főzelékbe se hagyd ki, és akkor még nem is beszéltünk a gravlaxról!
A vajas répafőzelék garantáltan visszarepít minket gyerekkorunkba, ez az étel azonban megszépíti a régi menzás emlékeket, a puha, krémes és forró főzelék ugyanis remekül telít, egészséges, és rendkívül egyszerűen elkészíthető. Az igazán bevállalós szakácsok a répa-gravlaxot sem hagyhatják ki. A gravlax eredetileg lazacból készül, répával viszont egy nagyon különleges ízvilágú vega vagy vegán ételt készíthetünk, a titok nyitja itt a nagyon sok só és a hosszú, olívaolajos-citromos-mustáros valamint szardellapasztás pácolás, utóbbit a vegán fogáshoz ki is hagyhatjuk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket a cikkeket is olvasd el!