Megmutatjuk, miért az ezerarcú répa lesz az őszi kedvenced

Régen csak levesekben és főtt köretként használtuk, ma már sütemények és főételek egyik meghatározó alapanyaga a répa, amiből nemcsak sárga van és fehér, a lila és a citromsárga is bőven tartogat ízletes meglepetéseket.

A nyers sárgarépa magában is tökéletes, gyors és egyszerű rágcsálnivaló, de ez a sokoldalú gyökérzöldség sütve, párolva, köretként és további alapanyagként, kenyerekbe és süteményekbe is egyaránt süthető. Bár a sárgarépa egész évben kapható, a zöldségnek éppen most van szezonja, egészen pontosan a második szezonja, ezt a termést élvezzük majd a következő hónapokban is.

Nem csak a sárgát érdemes kipróbálni...

Bár itthon még ritkább, termelői piacokon azonban egyre több színben lehet kapni répát. A narancssárgán kívül citromsárga és lila színben is kaphatóak a gyökérzöldségek, és bár áruk egy kicsit magasabb, mint narancssárga társaiknak, mindenképpen érdemes őket főtt vagy sült ételekben kipróbálni. A lila répával érdemes vigyázni, alapanyagként ugyanis pont úgy viselkedik, mint a cékla: mindent befog.

A jó répa élénk színű, repedés- és foltmentes, felülete sima, tapintásra kemény. Ha ezeknek a feltételeknek megfelel a zöldség, már mehet is a kosárba, otthon pedig, ha van, vágjuk le a zöld részt és kizárólag hűtőben, becsomagolva érdemes tárolni, a szabadon maradt répa ugyanis fél nap alatt képes barna foltokat növeszteni és megpuhulni, megfelelő tárolás mellett azonban akár 2 hónapig is bátran használhatjuk, mutatjuk is, miben!

Süteményekbe

Mióta a répatorta fogalma meghódította Magyarországot tudjuk, ez a zöldség nem csak a levesbe való. Muffinokba, kevert süteményekbe a répa akár reszelve is kerülhet, a sütési idő során ugyanis a zöldség megpuhul, levet ereszt, ezzel pedig egy nagyon puha, omlós tésztát kapunk, amelyhez nagyon jól passzolnak a diófélék és más olajos magvak is.

Legegyszerűbb répatorta

A répatorta egy igazán egyszerű kevert sütemény, ami a répától szaftos. Önmagában fantasztikusan finom, de kínálhatjuk mascarponekrémmel, baracklekvárral vagy porcukorral.

Szuper könnyű vegán répatorta

Ez vegán répatorta gyors, olcsó és egyszerű. Diákcsemege helyett, gyakorlatilag bármilyen magféle tökéletesen passzol. Olívaolaj helyett sima olaj, kókuszzsír vagy margarin is megfelel. ...

Hawaii répatorta

Húsvétkor sok család asztalára kerül desszertként répából készült valamilyen sütemény. Íme egy ízben nagyon finom, szaftos, kókuszkrémes variáció. 

Nem csak a levesbe, levesnek!

Bizony, a répa nem szabad, hogy csak része legyen a levesnek, próbáljuk ki fő alapanyagként is! A répához számtalan fűszer illik, a kurkuma, a gyömbér, a rozmaring, sőt még a mogyoróvaj és a kókusz is remekül kiegészíti a répa ízét, répakrémlevest készíteni pedig nemcsak gyors, de egészen olcsó mulatság is!

Rozmaringos répakrémleves

Nagyon szeretem a krémleveseket, hiszen gyorsan elkészül, tartalmas és finom. A hűvös őszi és téli időszakokban  gyakran készítem, mindenféle zöldségből, akár vegyesen is. Bevallom ...

Reszeljük, süssük, pirítsuk, pürésítsük!

Tökéletes, gyors és ízletes zöldségkrémre vágysz, esetleg a krumplit helyettesítenéd más zöldséggel? Elő egy pár szál friss répával, és készíts gyors répakrémet vagy Hasselback-répát! Utóbbihoz szinte nem kell más, csak egy jó meleg, 200°C-os sütő, olívaolaj, kukoricadara és néhány fűszer. A répa nemcsak puha, ízletes lesz, magában és köretként is finom, látványos megoldás.

Hasselback répa

Nem csak a burgonyának tesz jót, ha vékonyan beirdalják és fűszeres olajjal megkenik, a répa is nagyszerű lesz így, érdemes egy próbát tenni vele!

Marokkói sárgarépa-saláta

Ez a saláta nem csak finom, rendkívül egészséges, ráadásul annyira szép színes, hogy már a látványa bearanyozza az ember napját. Tökéletes szereplője lehet a grillezéseknek, de ...

Sültsárgarépa-krém

A sárgarépa az a fajta zöldség, ami hőkezelt (sült vagy főtt állapotában) egészségesebb, mint nyersen. Ha sült répából készítünk krémet, a mennyei íz mellett ezt is vegyük ...

Főzelékbe se hagyd ki, és akkor még nem is beszéltünk a gravlaxról!

A vajas répafőzelék garantáltan visszarepít minket gyerekkorunkba, ez az étel azonban megszépíti a régi menzás emlékeket, a puha, krémes és forró főzelék ugyanis remekül telít, egészséges, és rendkívül egyszerűen elkészíthető. Az igazán bevállalós szakácsok a répa-gravlaxot sem hagyhatják ki. A gravlax eredetileg lazacból készül, répával viszont egy nagyon különleges ízvilágú vega vagy vegán ételt készíthetünk, a titok nyitja itt a nagyon sok só és a hosszú, olívaolajos-citromos-mustáros valamint szardellapasztás pácolás, utóbbit a vegán fogáshoz ki is hagyhatjuk.

Vajas répafőzelék

Sokunknak vannak rossz emlékei a menzás répafőzelék miatt.  Ideje ezen változtatni! Répafőzelék vajjal és citrommal, gyorsan, egyszerűen.

Répa-gravlax

A gravlax eredetileg pácolt lazac. Ez talán a legszebb húsú hal, és ha megnézitek, milyen egy pici sütés és pácolás után a sárgarépa, vigyázzatok, akár össze is téveszthetitek vele!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...