Remek répás receptek minden étkezésre, nem csak nyulaknak

Persze mind nagyon szeretjük a sárgarépát, de gyakran elnézünk fölötte, ha az ebédről van szó. Önmagában is több különböző izgalmas étel készülhet belőle. Főszerepben a sárgarépa!

Gyakran csak kiegészítőként használjuk, pedig kiváló alapanyag lehet ez a szerény gyökérzöldség. Szinte minden étkezésre fel tudunk szolgálni változatos répás fogásokat. Ha egy pillanatra elfelejtjük, hogy húsleves-alapanyag, rengeteg új lehetőség nyílik meg előttünk a körettől a főételen át a desszertig. És most keresgélnünk sem kell, hiszen a cikkben itt van minden ötlet és néhány elkészítési tanács a változatos répás fogásokhoz.

Előétel

A legjobb nyersen megenni a répát, mert így minden íz és tápanyag benne marad. Friss, ropogós textúrája kellemes kiegészítő lehet salátákban. De nem kell feltétlenül más zöldségekkel keverni, egyedül is képes meglepetést okozni.

Remek répás receptek minden étkezésre, nem csak nyulaknak

Ha megsütjük, íze fantasztikusan mély lesz, koncentrálódik az édessége, ezért elképesztő szendvicskrémeket, mártogatósokat készíthetünk vele.

Tipp: reszelés helyett vágjuk hosszú gyufaszálakra. Így ropogósabb lesz, több tartással.

Répahummusz grillgombával

Ilyen steak cut vagy más néven grill gombát egész fejben is tudunk vásárolni - ilyenkor vágjuk 10-15 mm-es szeletekre, de létezik szeletelt változat is. Jól pirítsuk le, legyünk ...

Marokkói sárgarépa-saláta

Ez a saláta nem csak finom, rendkívül egészséges, ráadásul annyira szép színes, hogy már a látványa bearanyozza az ember napját. Tökéletes szereplője lehet a grillezéseknek, de ...

Sültsárgarépa-krém

A sárgarépa az a fajta zöldség, ami hőkezelt (sült vagy főtt állapotában) egészségesebb, mint nyersen. Ha sült répából készítünk krémet, a mennyei íz mellett ezt is vegyük ...

Leves

A zöldséglevesben legjobban a sárgarépa ízét érezhetjük. Nem meglepő hát, ha önmagában is élénk, sőt néha meglepően intenzív leveseket készíthetünk csak ezzel az egy zöldséggel.

Általában krémleves lesz belőle, ezzel fokozható az amúgy talán „unalmas”, vízben főtt répa. Gyakran kerül bele többféle fűszer, hiszen nagyon jól képes akár egyszerre két-három különböző ízt is szállítani.

Tipp: Ha krémlevest csinálunk, főzzük kevés folyadékban a répát, hogy a turmixolás előtt ne kelljen sokat leönteni róla. Ezzel nem veszítünk annyi ízt.

Rozmaringos répakrémleves

Nagyon szeretem a krémleveseket, hiszen gyorsan elkészül, tartalmas és finom. A hűvös őszi és téli időszakokban  gyakran készítem, mindenféle zöldségből, akár vegyesen is. Bevallom ...

Korianderes répaleves

A répa és koriander páros klasszikusnak számít a brit konyhában. Bármelyik sarki kávézóba mész ebédkor, találni fogsz ilyen levest, és meg kell mondjam, isteniek. Sokszor csak egy nagy ...

Köret

Bármilyen sült hús mellett megállja a helyét egy nagy tepsi gőzölgő sült répa. Amennyire egyszerű elkészíteni, annyira meglepő élmény lesz, ha a krémesen lágy, szinte mézédes répákba harapunk.

Tegyük őket egy tepsire, olajjal és tetszőleges fűszerekkel, sóval dörzsöljük be, majd helyezzük 200-230℃-os sütőbe, körülbelül 20 percre. Ha sütőben sütünk húst, természetesen közvetlenül mellé is dobhatjuk, hogy teljesen összekeveredjenek az ízek.

Tipp: Válasszunk kisméretű, tiszta héjú darabokat. Így nem kell őket megpucolni (csak megmosni) és egészben mehetnek a tepsire, hogy minden értékes íz bennük maradjon.

Hasselback répa

Nem csak a burgonyának tesz jót, ha vékonyan beirdalják és fűszeres olajjal megkenik, a répa is nagyszerű lesz így, érdemes egy próbát tenni vele!

Kerekrépa gratin

Napok óta szemezek a boltban a nagy halom kerekrépával - gondoltam, veszek párat, és megnézem mit hozok ki belőle. Mivel a hét végén hálaadás volt, és 3 napig húst ettünk hússal, most ...

Főétel

Ha teljesen főszerepbe akarjuk állítani, több lehetőségünk is van a sárgarépával. Készülhet belőle főzelék, de izgalmasabb megoldás egy ropogós zöldségfasírt.

Tipp: Használjuk úgy, mint a krumplit. Ilyen módon csinálhatunk rakott répát, répás gnocchit is.

Magyaros répafasírt

Néha nem csak hétvégén van szükség egy bevált receptre, hanem hétköznap is. Ha tényleg csak egy gyorsan elkészíthető ebédre vagy vacsorára vágytok, készítsétek el ezt a szuper ...

Vajas répafőzelék

Sokunknak vannak rossz emlékei a menzás répafőzelék miatt.  Ideje ezen változtatni! Répafőzelék vajjal és citrommal, gyorsan, egyszerűen.

Desszert

Ki ne ismerné a répatortát? Főleg így húsvétkor nagyon sok ünnepi asztalt koronáz ez a zöldséges, mégis gazdagon édes sütemény. Ha unjuk a hagyományos formáját, annyi minden más út áll előttünk: keksz, muffin, kuglóf, de még smoothie is lehet.

Tipp: Próbáljuk ki süteményeinkben is a sült répát nyers helyett. Köret módjára készítsük, ízesítsük fahéjjal, kevés mézzel.

Répatorta smoothie

Imádom a répatortát. A sima, egyszerű változatot dióval és krémsajttal. Ha nem épp egy nyers csokitortával tömöm magam, akkor biztos, hogy a répatortát választom. De mivel nem lehet ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nem hagyunk ötletek nélkül húsvétra:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...