Íme a szaftos répa-dog, a húsmentes nyári street food a konyhádból

Melyek a legkedveltebb gyorskaják? A hot dog és a hamburger. Most az elsőt készítettük el otthoni, könnyedebb, húsmentes verzióban: répával! De ígérjük, semmivel sem lesz rosszabb az eredetinél!

Ki-mivel kéri a hot dogot az utcai árusnál? A válasz igen megosztó: van, aki csak mustárral, mások ketchuppal szeretik, de majonézzel, háromszószosan a legmutatósabb. Modern felfogású helyeken biztosan van vegán kolbászos, virslis dog, amihez vega mayot tesznek, de ebben mindenféle növényi zsír és tofu, tehát szója is található. Arra senki sem gondol, hogy mennyivel egyszerűbb eljárás lehet az, ha mondjuk virsli méretű répákat pácolunk be, és ezzel helyettesítjük a húst a kifliben! Most megmutatjuk, hogyan lehetséges ténylegesen húsmentes hot dogot készíteni otthon.

Répa-dog - receptért kattints a képre!

Répa

Használjunk kisebb, bio vagy kistermelői piacon vásárolt répákat, ezek sokkal jobb ízűek, és biztosan nem műtrágyázták körülöttük a termőföldet. Pucolás után mossuk meg a répát, majd mehetnek egy zárható üvegtálba, vagy ennek híján egy műanyag konténerbe pácolódni.

Pác

A pácnak az alapja legyen egy kis sima napraforgóolaj, ez majd a sütésnél is segít. A másik két hozzávaló pedig a misopaszta, a valódi ízbomba, és a szójaszósz, ami elegendő sót biztosít az édes répának, na meg még egy adag aromát csempész bele.

Tipp: a répa sütéséhez használjunk grillserpenyőt, ebben szép bordásra tudjuk sütni a külsejét, ami még autentikusabb „sültvirsli-hatást” ad neki.

Előfőzés vagy párolás

A répát akár előfőzhetjük egészben, ha pont levest készítünk, és utána is bepácolhatjuk, aztán a páccal kenegetve megsüthetjük. Ha éppen nem készül semmi, amiben elő tudnánk főzni, akkor csak pácoljuk be, tegyük hűtőbe egy-két órára, majd a serpenyőbe öntsünk egy deci vizet, amin meg tudjuk párolni a sütés előtt, miután a víz elpárolgott, a répa megpuhult mehet magasabb hőfokon a grillezés, avagy a körbepirítás.

Szószok

Ketchup-mustár-majonéz, mindegyiket elkészíthetjük házilag és vegán módon is. Ebbe a répa-dogba házi, sült paradicsomos ketchup került, aminek a receptjét megtaláljátok az oldalon, sőt! Kattintsatok a képgalériára, hogy lássátok, hogyan készült!

Tipp: süss házi bucit a répa-doghoz, hogy csak olyan alapanyagokat fogyassz, amit szeretnél!

Répa-dog - receptért kattints a képre!

Színes zöldek

Mint minden szendvicsnek, a répa-dognak is jól áll, ha teszünk bele színeket: világoszöld uborkát, lila hagymát, mélyzöld salátát és pár piros paradicsomkarikákat. Igaz, hogy a répás hot dognál nem lesz felszabadítóbb érzés egy babos vagy lencsés burger elfogyasztása sem, de minden street food attól tűnik egészségesebbnek, ha jól megpakoljuk frissen vágott, illatozó, lédús zöldségekkel.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Répa-dog és Házi ketchup - sült paradicsommal – a teljes recepteket mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Címlapról ajánljuk

További cikkek