Ezeket a vitaminokat szedjük a pandémia óta a legtöbben

A járvány kitörése óta egyre többen fogyasztanak rendszeresen vitaminokat. Többek között az derült ki , hogy a leggyakrabban a C- és D-vitamint választják a fogyasztók. A HáziPatika.com Nagy Egészségfelmérésének reprezentatívnak számító eredményeiről írunk.

A HáziPatika.com Nagy Egészségfelmérésében többek között arra keresték a választ, hogy milyen készítményeket vásárolt leginkább a lakosság, mely korcsoportok tartották legfontosabbnak a vitaminpótlást, illetve összességében mennyivel nőtt az igény a vitaminok iránt az elmúlt egy évben, azaz első azonosított, hazai koronavírusos megbetegedés óta.

A rendszeresen vitamint fogyasztók aránya látványos növekedésnek indult a pandémia alatt

Az eredményekből is jól látszik, hogy a koronavírus-járvány alatt megnőtt a különböző vitaminok és étrendkiegészítők iránti kereslet. A járványt megelőző évben a válaszadók ötöde soha nem használt efféle készítményeket, 34 százalék alkalmanként, 46 százalék pedig rendszeresen vásárolt ilyen termékeket. A pandémia alatt viszont már a kérdőívet kitöltők 60 százaléka rendszeresen, 23 százalék pedig alkalmanként szedett vitaminokat, és csupán 17 százalék nyilatkozott úgy, hogy soha nem használt ilyen termékeket.

A járvány időszakában a középkorúaknál, illetve az idősebbeknél nőtt meg számottevően a vitaminfogyasztás. A 35-44 év közötti korosztálynál 45-ről 60 százalékra emelkedett azok aránya, akik rendszeresen szednek valamilyen készítményt. A 45-55 közöttieknél 47-ről 67 százalékra nőt a rendszeres vitaminfogyasztók aránya. A legnagyobb arányban az 55 év felettiek használnak ilyen készítményeket, 71 százalékuk a járvány kitörése óta rendszeresen szed vitaminokat, míg a pandémia előtti évben csupán 53 százalékuk tartotta ezt fontosnak.

Kiderült továbbá, hogy a legfiatalabb, 18 év alatti válaszadók vitaminfogyasztási szokásait nem változtatta meg számottevően a világjárvány, ugyanúgy 64 százalék jelölte azt, hogy nem szed semmilyen készítményt, mint a járvány előtti évben.

Számottevően, 46-ról 60 százalékra nőtt azok aránya, akik korábban csak egy-egy alkalommal nyúltak a vitaminokért, míg tavaly rendszeressé tették a vitaminbevitelt. Azok, akik vitaminpótlással próbálják felerősíteni szervezetüket a koronavírussal – illetve más kórokozókkal – szemben, rendszerint C- és D-vitamint vásároltak az elmúlt hónapokban.

Ha az immunrendszer támogatása kerül szóba, a legtöbbeknek a C-vitamin jut eszébe, a válaszadók 71 százaléka ezt keresik a patikákban.  Nagyjából hasonló arányban,68 százalék szed a járvány kitörése óta rendszeresen D-vitamint.

Az elmúlt hónapokban több kutatás is igazolta, hogy a vitamin hiányában nagyobb eséllyel fertőződhetünk meg, de az alacsony vitaminszintet már korábban is több egészségügyi problémával összefüggésbe hozták a diabétesztől a különböző gyulladásokon át bizonyos szívbetegségekig. 

A kutatás eredményei szerint igen népszerűek a multivitaminok is, a válaszadók 39 százaléka jelölte be, hogy a pandémia ideje alatt fogyaszt efféle készítményeket. B-vitaminokat, valamint kalciumot a kérdőívet kitöltők 20-20 százaléka használt az elmúlt egy évben, a cink bevitelére a válaszadók 16 százaléka fordított figyelmet, 14 százalék pedig a vaspótlásról is gondoskodott. Szelént a válaszadók 9, A-vitamint 6, folátot és folsavat pedig a 4 százalékuk pótolt a pandémia hónapjaiban.

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...