Ezeket a vitaminokat szedjük a pandémia óta a legtöbben

A járvány kitörése óta egyre többen fogyasztanak rendszeresen vitaminokat. Többek között az derült ki , hogy a leggyakrabban a C- és D-vitamint választják a fogyasztók. A HáziPatika.com Nagy Egészségfelmérésének reprezentatívnak számító eredményeiről írunk.

A HáziPatika.com Nagy Egészségfelmérésében többek között arra keresték a választ, hogy milyen készítményeket vásárolt leginkább a lakosság, mely korcsoportok tartották legfontosabbnak a vitaminpótlást, illetve összességében mennyivel nőtt az igény a vitaminok iránt az elmúlt egy évben, azaz első azonosított, hazai koronavírusos megbetegedés óta.

A rendszeresen vitamint fogyasztók aránya látványos növekedésnek indult a pandémia alatt

Az eredményekből is jól látszik, hogy a koronavírus-járvány alatt megnőtt a különböző vitaminok és étrendkiegészítők iránti kereslet. A járványt megelőző évben a válaszadók ötöde soha nem használt efféle készítményeket, 34 százalék alkalmanként, 46 százalék pedig rendszeresen vásárolt ilyen termékeket. A pandémia alatt viszont már a kérdőívet kitöltők 60 százaléka rendszeresen, 23 százalék pedig alkalmanként szedett vitaminokat, és csupán 17 százalék nyilatkozott úgy, hogy soha nem használt ilyen termékeket.

A járvány időszakában a középkorúaknál, illetve az idősebbeknél nőtt meg számottevően a vitaminfogyasztás. A 35-44 év közötti korosztálynál 45-ről 60 százalékra emelkedett azok aránya, akik rendszeresen szednek valamilyen készítményt. A 45-55 közöttieknél 47-ről 67 százalékra nőt a rendszeres vitaminfogyasztók aránya. A legnagyobb arányban az 55 év felettiek használnak ilyen készítményeket, 71 százalékuk a járvány kitörése óta rendszeresen szed vitaminokat, míg a pandémia előtti évben csupán 53 százalékuk tartotta ezt fontosnak.

Kiderült továbbá, hogy a legfiatalabb, 18 év alatti válaszadók vitaminfogyasztási szokásait nem változtatta meg számottevően a világjárvány, ugyanúgy 64 százalék jelölte azt, hogy nem szed semmilyen készítményt, mint a járvány előtti évben.

Számottevően, 46-ról 60 százalékra nőtt azok aránya, akik korábban csak egy-egy alkalommal nyúltak a vitaminokért, míg tavaly rendszeressé tették a vitaminbevitelt. Azok, akik vitaminpótlással próbálják felerősíteni szervezetüket a koronavírussal – illetve más kórokozókkal – szemben, rendszerint C- és D-vitamint vásároltak az elmúlt hónapokban.

Ha az immunrendszer támogatása kerül szóba, a legtöbbeknek a C-vitamin jut eszébe, a válaszadók 71 százaléka ezt keresik a patikákban.  Nagyjából hasonló arányban,68 százalék szed a járvány kitörése óta rendszeresen D-vitamint.

Az elmúlt hónapokban több kutatás is igazolta, hogy a vitamin hiányában nagyobb eséllyel fertőződhetünk meg, de az alacsony vitaminszintet már korábban is több egészségügyi problémával összefüggésbe hozták a diabétesztől a különböző gyulladásokon át bizonyos szívbetegségekig. 

A kutatás eredményei szerint igen népszerűek a multivitaminok is, a válaszadók 39 százaléka jelölte be, hogy a pandémia ideje alatt fogyaszt efféle készítményeket. B-vitaminokat, valamint kalciumot a kérdőívet kitöltők 20-20 százaléka használt az elmúlt egy évben, a cink bevitelére a válaszadók 16 százaléka fordított figyelmet, 14 százalék pedig a vaspótlásról is gondoskodott. Szelént a válaszadók 9, A-vitamint 6, folátot és folsavat pedig a 4 százalékuk pótolt a pandémia hónapjaiban.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...