A karácsony mindig is a legfontosabb keresztény ünnepnek számított, s emiatt rengeteg népszokás, hiedelem kapcsolódott hozzá a hagyományos paraszti társadalmakban. Ezek közül néhány, mint a faállítás, a gyermekek megajándékozása, az éneklés ma is megvan, még ha nagyot változtak is az évek során.
A karácsonyi böjt
Hagyományosan december 24-én böjtöt tartottak az emberek, csupán kenyeret, sót és vizet fogyasztottak egészen vacsoráig, ami növényi eredetű ételekből állt. A fokhagyma, alma és dió elmaradhatatlan kelléke volt a karácsonyi asztalnak, csak úgy, mint az ostya és a méz. Ezekből a család minden tagjának kellett fogyasztani. Káposztaleves vagy töltött káposzta is került az asztalra, valamint hüvelyesekből készült ételek, mákos guba vagy tészta, esetleg túrósbatyu. A szigorúan vett böjtben halat nem fogyasztottak, de az idők során ez is enyhült, így válhatott hagyományos karácsonyi fogássá a hal. Szenteste, az éjféli mise után az asztalt újraterítették, és következhetett a húsos vacsora, elsősorban disznótoros ételekkel.
káposztaleves
Teljesen mindegy, hogy van-e macskajaj az év első napján vagy nincs, az újév csak és kizárólag jól indulhat, ha a gyomorba kerülő első forró étel egy sűrű, savanykás korhelyleves. ...
hájas sütemény
Szeretek hájas tésztát készíteni. Élvezem, ahogy a hajtogatás következtében kialakulnak a rétegek. A túrós batyuhoz ezúttal a kelt tésztás változatot készítettem. Talán egy fokkal ...
mákos guba
Karácsony délben ez volt az ebéd, hogy maradjon hely estére a pulykának is.
Hiedelmek, népszokások
A karácsonyi asztal körül mindennek megvolt a maga helye és jelentősége. Ahogy írtam, az abroszt lecserélték az éjféli mise után, a böjtben, 24-én használt terítőnek ugyanis különös, szerencsét és bő termést hozó hatalmat tulajdonítottak, ezért év közben nem is használták.
25-én tilos volt mindenféle munka, sok helyütt még a szemetet, hamut sem vitték ki aznap a házból, a koszos tányérokat is másnapra hagyták. A háziasszonynak nem szabadott fölállnia az asztaltól étkezés közben, nehogy elvigye a jelenlévők szerencséjét. Ugyan ezen okból karácsony idejére a kölcsönadott szerszámokat, egyebeket mindenki visszakérte/adta, ha ideiglenesen is.
A karácsonyi asztal alá sok helyütt szalmát szórtak, vetőmagokat tettek, hogy ezzel biztosítsák az egészséget és a bő termést a következő évre. Az asztalra a kenyeret, kalácsot általában egészben helyezték el, szintén a bő termés reményében.
kalács
Hat éves korom táján ez volt a "mindennapi kenyerünk". De tényleg. Anyukám heti átlag ötször sütötte meg, és a heti öt kalácsot egy hat meg hároméves kákabélű lánygyermek úgy ...
kovászos kenyér
Régen használtam már kovászt, így elővettem a tarsolyból. Nagy előnye, hogy hihetetlen kevés élesztővel szépen megkelt kenyeret lehet sütni, Ha elkészítjük, mindig van mihez nyúlni, ...
kalács
A New York Times ezer éves receptje, második kedvencem anyukám foszlós-vajasa után. Kicsit macera a fonása, de csináltam hozzá videót, úgyhogy csak kövessétek. :)
Alma
Az almának fontos jelentősége volt karácsonykor. A tálakba, vödrökbe, poharakba, de még az állatok itatójába is helyeztek egyet ilyenkor a vízbe. Az alma egyrészt fontos keresztény szimbólum, a Kisded jelképe, épp úgy, mint a dió, ami szintén nagy jelentőséggel bírt a paraszti társadalmak karácsonyán. Sokáig pont e kettő étel, az alma és a dió volt a gyermekek ajándéka karácsonykor.
Másrészt viszont az alma az összetartozás jelképe is. Talán sokan ismerik azt a szokást, hogy a karácsonyi asztalnál az almát annyi felé vágják, ahányan körül ülik az asztalt, s mindenki elfogyasztja a maga darabját, hogy a következő években is épp így összejöhessenek majd az ünnepen.
Karácsonyfa
A karácsonyfaállítás viszonylag újkeletű szokás, csupán az 1900-as évek első harmadában terjedt el a magyar területeken, de még ekkor sem volt általánosnak mondható minden családban. Bár előde létezett már a Kárpát-medencében is, sok helyütt például rozmaringágat, vagy bármilyen faágat állítottak, vagy függesztettek fel a házban, s ezekre diót, almát, mézeskalácsot akasztottak. Hagyományosan a karácsonyfa, vagy ekként funkcionáló elődje alatt helyezték el a Luca-búzát, ami ekkora már jó esetben 10 cm-es is lehetett.
A fánál is újabb eleme a karácsonynak az ajándékozás. Csak néhány 10 éve van ennek jelentősége, de szerencsére a legtöbb családban még ma is nagy hangsúlyt kap az a régi hagyomány, miszerint karácsonykor az összetartozásunknak, az együtt töltött ünnepnek örülünk a legjobban.
mézeskalács
Ezt a receptet egy nagyon kedves barátnőmtől kaptam, s azért kedvelt, mert a sütőpor és az egy éjszakás hidegen pihentetés miatt a sütemények sütés után nem keményednek meg úgy, mint ...
mézeskalács
A finomliszt leváltása után jött rögtön ez a mézeskalács recept, azóta is kunyizzák a receptet.. most könnyítés végett feltöltöttem, hogy könnyen elérhető legyen az összes ...
mézeskalács
A recept barátom nagymamájától származik. A nővérem esküvőjére sütöttem köszönetajándéknak. (:
Sokféle mézesklácsot próbáltunk már anyuval, de mindegyik kő kemény lett. Ez ...