Népszerű reggeli növelheti a rák esélyét

Ritka az olyan nő, aki legalább heti néhányszor nem tojást és kávét reggelizik – egy friss metaanalízis szerint azonban lehet, hogy kifejezetten rosszul teszik, mert megnövelhetik az esélyüket a harmadik leghalálosabb nőgyógyászati ráktípus kialakulására.

Iráni, brit és kanadai kutatók korábbi tanulmányokat néztek át azzal kapcsolatban, milyen ételek és italok növelik meg a különböző ráktípusok kialakulásának esélyét. A Journal of Ovarian Research tudományos folyóiratban megjelent kutatási eredmények szerint a kávé és a tojás a hajlamosító tényezők között van, ha a petefészekrákot nézzük – ez pedig a méhnyakrák és a méhdaganatok után a harmadik legveszélyesebb nőgyógyászati daganattípus.

Mint mindenből, tojásból és kávéból is csak mértékkel érdemes fogyasztani

Az eredmények azt is kimutatták, hogy sok esetben az ilyen ráktípus genetikai úton öröklődik – már nem maga a betegség, hanem az arra való hajlam. Ugyanígy hajlamosíthat a kórtörténetben az ösztrogén és progeszteron hormonterápia és a méheltávolítás. Egyes betegségek, mint például a cukorbetegség, az endometriózis és a policisztás petefészek-szindróma, valamint számos genetikai polimorfizmus jelentősen megnövelheti a petefészekrák előfordulását. Az elhízás, a túlsúly és a dohányzás sem segít a helyzeten.

A petefészekrákhoz kapcsolódó étrendi tényezők a kutatók szerint a kávé, a tojás, az alkohol és a zsír fogyasztása voltak, amelyek mindegyike „jelentősen növelheti a petefészekrák kockázatát”.

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki, aki ilyesmit eszik, petefészekráktól fog szenvedni, hanem azt, hogy ha túl sokat fogyasztunk belőlük, megnőhet az esély ennek kialakulására – nem kell elhagyni a népszerű reggelit, de érdemes nem minden egyes nap fogyasztani, és a mennyiséget is csökkenteni.

Forrásunk volt.


Ezeket is olvasd el!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...