Iráni, brit és kanadai kutatók korábbi tanulmányokat néztek át azzal kapcsolatban, milyen ételek és italok növelik meg a különböző ráktípusok kialakulásának esélyét. A Journal of Ovarian Research tudományos folyóiratban megjelent kutatási eredmények szerint a kávé és a tojás a hajlamosító tényezők között van, ha a petefészekrákot nézzük – ez pedig a méhnyakrák és a méhdaganatok után a harmadik legveszélyesebb nőgyógyászati daganattípus.
Az eredmények azt is kimutatták, hogy sok esetben az ilyen ráktípus genetikai úton öröklődik – már nem maga a betegség, hanem az arra való hajlam. Ugyanígy hajlamosíthat a kórtörténetben az ösztrogén és progeszteron hormonterápia és a méheltávolítás. Egyes betegségek, mint például a cukorbetegség, az endometriózis és a policisztás petefészek-szindróma, valamint számos genetikai polimorfizmus jelentősen megnövelheti a petefészekrák előfordulását. Az elhízás, a túlsúly és a dohányzás sem segít a helyzeten.
A petefészekrákhoz kapcsolódó étrendi tényezők a kutatók szerint a kávé, a tojás, az alkohol és a zsír fogyasztása voltak, amelyek mindegyike „jelentősen növelheti a petefészekrák kockázatát”.
Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki, aki ilyesmit eszik, petefészekráktól fog szenvedni, hanem azt, hogy ha túl sokat fogyasztunk belőlük, megnőhet az esély ennek kialakulására – nem kell elhagyni a népszerű reggelit, de érdemes nem minden egyes nap fogyasztani, és a mennyiséget is csökkenteni.
Ezeket is olvasd el!