Népszerű reggeli növelheti a rák esélyét

Ritka az olyan nő, aki legalább heti néhányszor nem tojást és kávét reggelizik – egy friss metaanalízis szerint azonban lehet, hogy kifejezetten rosszul teszik, mert megnövelhetik az esélyüket a harmadik leghalálosabb nőgyógyászati ráktípus kialakulására.

Iráni, brit és kanadai kutatók korábbi tanulmányokat néztek át azzal kapcsolatban, milyen ételek és italok növelik meg a különböző ráktípusok kialakulásának esélyét. A Journal of Ovarian Research tudományos folyóiratban megjelent kutatási eredmények szerint a kávé és a tojás a hajlamosító tényezők között van, ha a petefészekrákot nézzük – ez pedig a méhnyakrák és a méhdaganatok után a harmadik legveszélyesebb nőgyógyászati daganattípus.

Mint mindenből, tojásból és kávéból is csak mértékkel érdemes fogyasztani

Az eredmények azt is kimutatták, hogy sok esetben az ilyen ráktípus genetikai úton öröklődik – már nem maga a betegség, hanem az arra való hajlam. Ugyanígy hajlamosíthat a kórtörténetben az ösztrogén és progeszteron hormonterápia és a méheltávolítás. Egyes betegségek, mint például a cukorbetegség, az endometriózis és a policisztás petefészek-szindróma, valamint számos genetikai polimorfizmus jelentősen megnövelheti a petefészekrák előfordulását. Az elhízás, a túlsúly és a dohányzás sem segít a helyzeten.

A petefészekrákhoz kapcsolódó étrendi tényezők a kutatók szerint a kávé, a tojás, az alkohol és a zsír fogyasztása voltak, amelyek mindegyike „jelentősen növelheti a petefészekrák kockázatát”.

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki, aki ilyesmit eszik, petefészekráktól fog szenvedni, hanem azt, hogy ha túl sokat fogyasztunk belőlük, megnőhet az esély ennek kialakulására – nem kell elhagyni a népszerű reggelit, de érdemes nem minden egyes nap fogyasztani, és a mennyiséget is csökkenteni.

Forrásunk volt.


Ezeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...