Húsleves, véres hurka, csokis kenyér – a világ bizarr reggelijei

Kár kihagyni a nap első étkezését, de a rutinszerű hétköznapok után hétvégén még nagyobb veszteség lenne, ha könnyedén elpöckölnénk a lehetőségét. Persze, divatos és szerethető a brunch, a jelenséget mi is jól ismerjük, csak éppen avokádótoast és mimosa helyett bundás kenyérrel és teával. A kirántott pékáru se egy egyszerű megoldás, de számos nemzet még extrább reggeli kedvencekkel lakik jól.

Reggelizni fontos és élvezetes dolog, pláne, ha nem kutyafuttában, a trolibuszon, csörgős látványpékséges zacskóból, vagy munka közben, rohanva tesszük. Elkél hozzá az átszellemülés, a társaság is. És persze a változatosság, hiszen nem lehet mindig rántottát, szalámis zsömlét vagy unalmas müzlit reggelizni. Mutatjuk, hogy melyek a világ legbátrabb, legkülönlegesebb reggeli fogásai.

Ki levest iszik, ki véres kolbászfélét eszik reggelire

Cilbir — avagy török tojás

Csodálatos fűszerekkel, ízekkel és fogásokkal csordultig tele a török konyha. Már a 15. század óta fogyasztják reggelinek a cilbirt, ami legalább annyira finom, mint amennyire egyszerű az elkészítése.

Jó minőségű, sűrű joghurtot kennek a tányérra, melyet előtte akár kevés fokhagymával is ízesíthetnek.

A joghurtágyra pedig érkezik a buggyantott tojás, majd a fűszeres barna vaj, amit legtöbbször aleppói csilipaprikával tesznek még ízesebbé. Törökországban a csili mellett a szumák is népszerű ehhez a reggelihez, amit mi szömörce néven ismerünk. Pikáns-savanykás fűszer. Pitával, kovászos kenyérrel tunkolva az igazi.

Cilbir — avagy török tojás

Pho — energizál és hidratál

Vietnámban is úgy tartják, hogy a legfontosabb étkezés a reggeli, hiszen egy fárasztó, munkás naphoz energiával telve kell nekilátni. Míg a múltban kizárólag a háziasszonyok ügyes kezeinek köszönhette a család az első étkezést, mára ez átalakult, és a keményen dolgozó hölgyek helyett sokszor az utcai árusoktól szerzik be a reggelit.

Ami jelen esetben nem gőzölgő kakaós csiga, hanem leves, méghozzá az imádott pho. Marhás változat (pho bo), csirkés (pho ga), esetleg pho bo thai (nyers bélszín- vagy hátszínszeletes). Bőven mehet a csili, a citrom, a zöldfűszerek és a metélőhagyma is az emblematikus levesbe, reggel hétkor is.

Ízletes szárnyas pho

Sokak számára elképzelhetetlen a nem marhából, de legalábbis jó adag disznóból készített pho, én se ettem túl sok emlékezetest. De ennek most vége, mert ez a csirke-kacsa pho ...

Black pudding — sült vér, angolul

Szó sincs pudingról, a klasszikus angol reggeli egyik legmegosztóbb szereplője a fekete korong, ami nekünk annyira mégsem idegen, de sokan rettegnek tőle. Igen, vérrel készülő kolbászról van szó, ezért a fekete szín.

A disznóvágások nyugaton sem mentek másképp, minden egyes részt felhasználtak, a vér például ebbe a kolbászfajtába került, kicsit hasonlóan a mi hurkánkhoz, a francia boudin noir-hoz, a spanyol morcillához. Megosztó étel, de újra fénykorát éli, és tényleg szuper összetevője a komplett ír és angol reggeliknek. Még egy pártolói klubot is szerveznek köré Black Pudding Society néven.

Black pudding — sült vér, angolul

Leche de Tigre — nem tigristej!

Peruban a leche de tigre igazi ínyencség, és egy jó ideje reggelire is fogyasztják, mivel immunerősítő, energizáló, mi több, a legendák szerint segít a macskajajon is. Valójában ez a ceviche “főzővize”, melynek savassága marinálás közben hőkezeli a nyers halat.

Citrusok, hagyma, só, bors és csili (sokszor korianderrel kiegészülve) a marinád, de miután elkészül a ceviche, marad ez a csodás, immár a halhússal aromatizált dzsúsz. Reggelire, ebédre, vacsorára, amikor csak nekiállnánk az ízletes immunizáláshoz.

Leche de Tigre — nem tigristej!

Natto — bűzös, nyúlós szójabab

A világ egyik legváltozatosabb és legizgalmasabb konyhája a japán. Megvan benne a gyönyörködtető és munkaigényes precizitás, a természet tisztelete, ugyanakkor extremitásoknak és őrültségeknek is hódolnak.

Egyik reggelire is szívesen fogyasztott különlegességük a natto, ami fermentált szójababot jelöl.

Eddig még rendben is lennénk, a szója ismert és elfogadott komponens, de erjedve egy nyákos, bűzös elegy lesz belőle, ami nemhogy étvágygerjesztő, inkább ijesztő és n(a)ettó gusztustalan. De nem a japánoknak! Mennyei mannaként fogyasztják, olykor kimcsivel vagy mustárral. Egy biztos: a bizarr natto tényleg laktató.

Natto — bűzös, nyúlós szójabab

Hagelslag, a holland gyerekek álma

Ha nálunk valaki édesszájú, akkor kakaós csigát, lekváros kalácsot, gyümölcsjoghurtot reggelizik. Hollandiában viszont hagelslag-ot, aminél egyszerűbb reggeli csemege nincs is a felsorolásunkban. Vajas pirítósról van szó, amit fokhagymadörgölés helyett csokidarával hintenek.

Ez a holland változat nem egyezik meg a nálunk leginkább süteménydíszítésre haszált darával, sokkal magasabb a kakaótartalma. Vagyis, ha meleg vajas pirítósra szórjuk, szépen elolvad majd, ha hidegre megy, akkor pedig ropogni fog. A 15. században még cukrozott ánizsmagokat csócsáltak a hollandok a kenyér mellé, ez a modern időkben alakult édes szórásos szendviccsé.

Hagelslag, a holland gyerekek álma

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas étel a világ távoli részeiről:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...