Húsleves, véres hurka, csokis kenyér – a világ bizarr reggelijei

Kár kihagyni a nap első étkezését, de a rutinszerű hétköznapok után hétvégén még nagyobb veszteség lenne, ha könnyedén elpöckölnénk a lehetőségét. Persze, divatos és szerethető a brunch, a jelenséget mi is jól ismerjük, csak éppen avokádótoast és mimosa helyett bundás kenyérrel és teával. A kirántott pékáru se egy egyszerű megoldás, de számos nemzet még extrább reggeli kedvencekkel lakik jól.

Reggelizni fontos és élvezetes dolog, pláne, ha nem kutyafuttában, a trolibuszon, csörgős látványpékséges zacskóból, vagy munka közben, rohanva tesszük. Elkél hozzá az átszellemülés, a társaság is. És persze a változatosság, hiszen nem lehet mindig rántottát, szalámis zsömlét vagy unalmas müzlit reggelizni. Mutatjuk, hogy melyek a világ legbátrabb, legkülönlegesebb reggeli fogásai.

Ki levest iszik, ki véres kolbászfélét eszik reggelire

Cilbir — avagy török tojás

Csodálatos fűszerekkel, ízekkel és fogásokkal csordultig tele a török konyha. Már a 15. század óta fogyasztják reggelinek a cilbirt, ami legalább annyira finom, mint amennyire egyszerű az elkészítése.

Jó minőségű, sűrű joghurtot kennek a tányérra, melyet előtte akár kevés fokhagymával is ízesíthetnek.

A joghurtágyra pedig érkezik a buggyantott tojás, majd a fűszeres barna vaj, amit legtöbbször aleppói csilipaprikával tesznek még ízesebbé. Törökországban a csili mellett a szumák is népszerű ehhez a reggelihez, amit mi szömörce néven ismerünk. Pikáns-savanykás fűszer. Pitával, kovászos kenyérrel tunkolva az igazi.

Cilbir — avagy török tojás

Pho — energizál és hidratál

Vietnámban is úgy tartják, hogy a legfontosabb étkezés a reggeli, hiszen egy fárasztó, munkás naphoz energiával telve kell nekilátni. Míg a múltban kizárólag a háziasszonyok ügyes kezeinek köszönhette a család az első étkezést, mára ez átalakult, és a keményen dolgozó hölgyek helyett sokszor az utcai árusoktól szerzik be a reggelit.

Ami jelen esetben nem gőzölgő kakaós csiga, hanem leves, méghozzá az imádott pho. Marhás változat (pho bo), csirkés (pho ga), esetleg pho bo thai (nyers bélszín- vagy hátszínszeletes). Bőven mehet a csili, a citrom, a zöldfűszerek és a metélőhagyma is az emblematikus levesbe, reggel hétkor is.

Black pudding — sült vér, angolul

Szó sincs pudingról, a klasszikus angol reggeli egyik legmegosztóbb szereplője a fekete korong, ami nekünk annyira mégsem idegen, de sokan rettegnek tőle. Igen, vérrel készülő kolbászról van szó, ezért a fekete szín.

A disznóvágások nyugaton sem mentek másképp, minden egyes részt felhasználtak, a vér például ebbe a kolbászfajtába került, kicsit hasonlóan a mi hurkánkhoz, a francia boudin noir-hoz, a spanyol morcillához. Megosztó étel, de újra fénykorát éli, és tényleg szuper összetevője a komplett ír és angol reggeliknek. Még egy pártolói klubot is szerveznek köré Black Pudding Society néven.

Black pudding — sült vér, angolul

Leche de Tigre — nem tigristej!

Peruban a leche de tigre igazi ínyencség, és egy jó ideje reggelire is fogyasztják, mivel immunerősítő, energizáló, mi több, a legendák szerint segít a macskajajon is. Valójában ez a ceviche “főzővize”, melynek savassága marinálás közben hőkezeli a nyers halat.

Citrusok, hagyma, só, bors és csili (sokszor korianderrel kiegészülve) a marinád, de miután elkészül a ceviche, marad ez a csodás, immár a halhússal aromatizált dzsúsz. Reggelire, ebédre, vacsorára, amikor csak nekiállnánk az ízletes immunizáláshoz.

Leche de Tigre — nem tigristej!

Natto — bűzös, nyúlós szójabab

A világ egyik legváltozatosabb és legizgalmasabb konyhája a japán. Megvan benne a gyönyörködtető és munkaigényes precizitás, a természet tisztelete, ugyanakkor extremitásoknak és őrültségeknek is hódolnak.

Egyik reggelire is szívesen fogyasztott különlegességük a natto, ami fermentált szójababot jelöl.

Eddig még rendben is lennénk, a szója ismert és elfogadott komponens, de erjedve egy nyákos, bűzös elegy lesz belőle, ami nemhogy étvágygerjesztő, inkább ijesztő és n(a)ettó gusztustalan. De nem a japánoknak! Mennyei mannaként fogyasztják, olykor kimcsivel vagy mustárral. Egy biztos: a bizarr natto tényleg laktató.

Natto — bűzös, nyúlós szójabab

Hagelslag, a holland gyerekek álma

Ha nálunk valaki édesszájú, akkor kakaós csigát, lekváros kalácsot, gyümölcsjoghurtot reggelizik. Hollandiában viszont hagelslag-ot, aminél egyszerűbb reggeli csemege nincs is a felsorolásunkban. Vajas pirítósról van szó, amit fokhagymadörgölés helyett csokidarával hintenek.

Ez a holland változat nem egyezik meg a nálunk leginkább süteménydíszítésre haszált darával, sokkal magasabb a kakaótartalma. Vagyis, ha meleg vajas pirítósra szórjuk, szépen elolvad majd, ha hidegre megy, akkor pedig ropogni fog. A 15. században még cukrozott ánizsmagokat csócsáltak a hollandok a kenyér mellé, ez a modern időkben alakult édes szórásos szendviccsé.

Hagelslag, a holland gyerekek álma

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas étel a világ távoli részeiről:

Címlapról ajánljuk

További cikkek