A reggeli sokak szerint a nap legfontosabb étkezése, és valóban hatással van néhány dologra, többek között a súlyra vagy a szív- és érrendszer egészségére. Egy spanyol tanulmánynak köszönhetően már azt is tudjuk, hogy a kardiometabolikus betegségek ellen is jót tesz a megfelelő reggeli elfogyasztása, pláne, ha elmúltunk 50 évesek.
Se túl sokat, se túl keveset ne reggelizzünk
A kutatók 3 éven át figyelték 383, 55 és 75 év közötti résztvevő reggelizési szokásait. A cél az volt, hogy felmérjék, hogyan befolyásolja ennek az első étkezésnek a mennyisége és minősége a különböző egészségügyi mutatókat, például a testsúlyt, a vérnyomást, a koleszterinszintet és a veseműködést. A The Journal of Nutrition, Health and Aging című szaklapban közzétett eredmények szerint nem szabad „túl sokat” vagy „túl keveset” reggelizni:
Az alacsony energiatartalmú vagy magas energiatartalmú és rossz minőségű reggelik magasabb adipozitással (zsírszövet, a szerk. megjegyzése) és trigliceridekkel, valamint alacsonyabb HDL-koleszterinnel (a jó fajta) voltak kapcsolatban az időseknél
- számoltak be a kutatók.
Azoknál a résztvevőknél, akik napi kalóriájuk kevesebb mint 20%-át, illetve több mint 30%-át vitték be a reggeli során, magasabb volt a testtömegindex (BMI) és a derékkörfogat, azaz a szív- és érrendszeri betegségek két kockázati tényezője.
A szerzők szerint a szív egészségének megőrzése érdekében a napi kalóriamennyiség 20-30%-át kellene reggelire fogyasztani.
Tudva, hogy 50 éves kortól egy férfinak napi 2500 kalóriára, egy nőnek pedig 2000 kalóriára van szüksége, reggelijüknek 500 és 750 kalória, illetve 400 és 600 kalória között kellene lennie.
És persze az se mindegy, mit veszünk magunkhoz reggelire...
50 év felett a legjobb, ha a mediterrán diéta elveit tartjuk szem előtt, és minőségi élelmiszereket, például alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket (teljes kiőrlésű pékáru, zabkása), sovány fehérjéket (túró, tojás), dióféléket, gyümölcsöket és növényi zsírokat eszünk reggelire.
A megfelelő mennyiségű és minőségű reggeli hozzájárul az egészséges öregedéshez azáltal, hogy csökkenti a szívet érintő kockázati tényezők megjelenésének esélyét.
Még több érdekesség neked: