Ez a legegészségesebb reggeli, ha elmúltál 50 éves

Egy új spanyol tanulmány rámutatott arra, hogy mit és hogyan érdemes reggelire fogyasztani, ha már túl vagyunk az ötödik X-en. Egy biztos: a reggelit nem érdemes kihagyni!

A reggeli sokak szerint a nap legfontosabb étkezése, és valóban hatással van néhány dologra, többek között a súlyra vagy a szív- és érrendszer egészségére. Egy spanyol tanulmánynak köszönhetően már azt is tudjuk, hogy a kardiometabolikus betegségek ellen is jót tesz a megfelelő reggeli elfogyasztása, pláne, ha elmúltunk 50 évesek.

Egészséges reggeli
Ez a legegészségesebb reggeli, ha elmúltál 50 éves

Se túl sokat, se túl keveset ne reggelizzünk

A kutatók 3 éven át figyelték 383, 55 és 75 év közötti résztvevő reggelizési szokásait. A cél az volt, hogy felmérjék, hogyan befolyásolja ennek az első étkezésnek a mennyisége és minősége a különböző egészségügyi mutatókat, például a testsúlyt, a vérnyomást, a koleszterinszintet és a veseműködést. A The Journal of Nutrition, Health and Aging című szaklapban közzétett eredmények szerint nem szabad „túl sokat” vagy „túl keveset” reggelizni:

Az alacsony energiatartalmú vagy magas energiatartalmú és rossz minőségű reggelik magasabb adipozitással (zsírszövet, a szerk. megjegyzése) és trigliceridekkel, valamint alacsonyabb HDL-koleszterinnel (a jó fajta) voltak kapcsolatban az időseknél

- számoltak be a kutatók.

Azoknál a résztvevőknél, akik napi kalóriájuk kevesebb mint 20%-át, illetve több mint 30%-át vitték be a reggeli során, magasabb volt a testtömegindex (BMI) és a derékkörfogat, azaz a szív- és érrendszeri betegségek két kockázati tényezője.

A szerzők szerint a szív egészségének megőrzése érdekében a napi kalóriamennyiség 20-30%-át kellene reggelire fogyasztani.

Tudva, hogy 50 éves kortól egy férfinak napi 2500 kalóriára, egy nőnek pedig 2000 kalóriára van szüksége, reggelijüknek 500 és 750 kalória, illetve 400 és 600 kalória között kellene lennie.

És persze az se mindegy, mit veszünk magunkhoz reggelire...

50 év felett a legjobb, ha a mediterrán diéta elveit tartjuk szem előtt, és minőségi élelmiszereket, például alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket (teljes kiőrlésű pékáru, zabkása), sovány fehérjéket (túró, tojás), dióféléket, gyümölcsöket és növényi zsírokat eszünk reggelire.

A megfelelő mennyiségű és minőségű reggeli hozzájárul az egészséges öregedéshez azáltal, hogy csökkenti a szívet érintő kockázati tényezők megjelenésének esélyét.

Forrásunk volt.


Még több érdekesség neked:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...