A főzésben kezdők általában óvatosan mozognak a konyhában, nem szeretnek recept nélkül főzni. És míg bizonyos ételek esetében erre szükség is lehet, néha jobban járunk azzal, ha elengedjük a gyeplőt. És mivel konyhai alkotásról van szó, a gyeplő jelen esetben a recepteket jelenti. Vegyünk sorra most pár olyan ételt, ami még a kezdőkön sem fog majd ki, és szinte csukott szemmel, recept nélkül is elkészíthető.
Krumplis tészta
Az egyik nagy klasszikus kedvenc tészta krumplival és nagyon-nagyon paprikásan készül. Annak ellenére, hogy borzasztóan egyszerű, sokan nem mernek belevágni, mert kinézetre bonyolultnak tűnhet.
A jó krumplis tészta kulcsa két végtelenül egyszerű tényezőn múlik: a fűszerezésen és a lepirításon.
Fűszerpaprika, só, bors és egy leheletnyi kömény teszi olyanná a krumplis tésztát, amilyennek lennie kell. Mivel egyik sem túl erőszakos fűszer, nem tudjuk elrontani az arányokat: szórjuk érzésre, ahogy szeretnénk.
A tészta kifőzésén és a paprikás-krumplis alap elkészítésén, majd a kettő összekeverésén túl már csak annyi dolgunk van, hogy a kész ételt alaposan odapirítsuk: a karamellizált, ropogós daraboktól tényleg ellenállhatatlanná válik a fogás.
Chilis bab
Van a chilis babnak a bonyolult, órákon keresztül készülő, húsos verziója, és akkor ott van a vegetáriánus, gyors, de hasonlóan isteni változat, amihez abszolút nincs szükség leírásra.
Főleg azért sem, mert minden konzervből kerül a fazékba: nincs ebben semmi szégyen, az előre főzött hüvelyesek ugyanolyan gazdagok tápértékek terén, csupán főzni egyszerűbb velük.
A vörösbab-, kukorica- és paradicsomkonzerveket egy hagymás, fokhagymás alapon össze kell rottyantani, majd mehetnek hozzá azok a dolgok, amelyek ezt a villámverziót is istenivé teszik:
- étcsokoládé/cukrozatlan kakaópor
- sör
- fűszerkeverék: római kömény, füstölt paprika, oregano, bors, koriander
Borsóleves
A levesekben az a nagyon jó, hogy nem kell hozzájuk recept, mert szinte lehetetlen őket elrontani. Duplán igaz ez a zöldséglevesekre, mint például a borsólevesre. Egész hagyma, fokhagymagerezdek, majd egyformára vágott répa és fehérrépa kell bele és természetesen borsó.
Ezt fel kell önteni elegendő vízzel (teljesen rajtunk áll, mennyire szeretjük sűrűn vagy hígabban), sózni, borsozni, fűszerpaprikával és petrezselyemmel hinteni, majd készre főzni. Tudni fogjuk, mikor készül el, ha megkóstoljuk a zöldségeket (puha=kész).
Rizses hús
Az egyik legegyszerűbb húsos egytálétel a rizses hús, amihez nem kell más, mint egy pörköltalap, felkockázott hús, rizs és alaplé. Az alapon félkészre fő a hús, majd hozzákerül a rizs és az alaplé is: ez utóbbi fogja tökéletesen puhára főzni a rizst és omlósra a húst.
A pörköltalap nem más, mint hagyma, fokhagyma, olaj, paprika, paradicsom, fűszerpaprika és leheletnyi kömény.
Még pár dolog, amire érdemes figyelni:
- a húst egyenlő méretűre kockázzuk
- használjunk elég alaplevet, és ha elfogyna, pótoljuk vissza
- vegyünk ki egy darab húst, és teszteljük, hogy megfőtt-e, mielőtt elzárnánk a lángot
Tejbegríz
És hogy legyen valami édes is a végére: tejből, grízből és cukorból elkészíthetjük minden gyermek álmát, a tejbegrízt. A szabály annyi, hogy minden deciliter tejhez egy nagy evőkanál grízt kell adni. A cukor az ízlésünkön múlik.
Ezután közepes lángon kell addig kevergetni az egészet, amíg szépen be nem sűrűsödik. És ennyi az egész. Ugye menni fog recept nélkül?
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai megoldások itt: