5 étel, amit a kezdők is megfőznek recept nélkül

Kezdőként viszonylag sok motiváció és noszogatás kell ahhoz, hogy nekifogjunk a főzésnek. Hát még ahhoz mekkora kell, hogy mindezt recept nélkül csináljuk. Következzenek most mégis olyan receptek, amelyek még félálomban is sikerülhetnek.

A főzésben kezdők általában óvatosan mozognak a konyhában, nem szeretnek recept nélkül főzni. És míg bizonyos ételek esetében erre szükség is lehet, néha jobban járunk azzal, ha elengedjük a gyeplőt. És mivel konyhai alkotásról van szó, a gyeplő jelen esetben a recepteket jelenti. Vegyünk sorra most pár olyan ételt, ami még a kezdőkön sem fog majd ki, és szinte csukott szemmel, recept nélkül is elkészíthető.

5 étel, amit a kezdők is recept nélkül tudnak főzni

Krumplis tészta

Az egyik nagy klasszikus kedvenc tészta krumplival és nagyon-nagyon paprikásan készül. Annak ellenére, hogy borzasztóan egyszerű, sokan nem mernek belevágni, mert kinézetre bonyolultnak tűnhet.

A jó krumplis tészta kulcsa két végtelenül egyszerű tényezőn múlik: a fűszerezésen és a lepirításon.

Fűszerpaprika, só, bors és egy leheletnyi kömény teszi olyanná a krumplis tésztát, amilyennek lennie kell. Mivel egyik sem túl erőszakos fűszer, nem tudjuk elrontani az arányokat: szórjuk érzésre, ahogy szeretnénk.

A tészta kifőzésén és a paprikás-krumplis alap elkészítésén, majd a kettő összekeverésén túl már csak annyi dolgunk van, hogy a kész ételt alaposan odapirítsuk: a karamellizált, ropogós daraboktól tényleg ellenállhatatlanná válik a fogás.

Krumplis tészta

A krumplis tésztával való kapcsolatom kissé rapszodikus: gyermekkori nagy kedvenc, majd egy jó ideig nem szerettem, jelenleg ismét oda vagyok érte. Savanyú uborkával és házilag gyártott ...

Chilis bab

Van a chilis babnak a bonyolult, órákon keresztül készülő, húsos verziója, és akkor ott van a vegetáriánus, gyors, de hasonlóan isteni változat, amihez abszolút nincs szükség leírásra.

Főleg azért sem, mert minden konzervből kerül a fazékba: nincs ebben semmi szégyen, az előre főzött hüvelyesek ugyanolyan gazdagok tápértékek terén, csupán főzni egyszerűbb velük.

A vörösbab-, kukorica- és paradicsomkonzerveket egy hagymás, fokhagymás alapon össze kell rottyantani, majd mehetnek hozzá azok a dolgok, amelyek ezt a villámverziót is istenivé teszik:

  • étcsokoládé/cukrozatlan kakaópor
  • sör
  • fűszerkeverék: római kömény, füstölt paprika, oregano, bors, koriander

Vegán chilis bab

A chilis bab az egyik legegyszerűbb és legfinomabb egytálétel, amit lehetetlen megunni. Természetesen ezt is tökéletesen el lehet készíteni vegán módra, ráadásul az a legjobb benne, hogy ...

Régimódi chilis bab

A jól ismert darált húsos verziónál régebbi a kockázott húst tartalmazó chilis bab - de érdemes így is kipróbálni, a régi verzió ugyanis sokkal tovább fő, és ízesebb, rusztikusabb, ...

Chilis bab hús nélkül

Villámgyors és pofonegyszerű vacsora a jéghideg januárra. A koriander a tejföllel (vagy növényi alapú helyettesítőjével) együtt erősen javallott a tetejére, de akár le is hagyhatjuk.

Borsóleves

A levesekben az a nagyon jó, hogy nem kell hozzájuk recept, mert szinte lehetetlen őket elrontani. Duplán igaz ez a zöldséglevesekre, mint például a borsólevesre. Egész hagyma, fokhagymagerezdek, majd egyformára vágott répa és fehérrépa kell bele és természetesen borsó.

Ezt fel kell önteni elegendő vízzel (teljesen rajtunk áll, mennyire szeretjük sűrűn vagy hígabban), sózni, borsozni, fűszerpaprikával és petrezselyemmel hinteni, majd készre főzni. Tudni fogjuk, mikor készül el, ha megkóstoljuk a zöldségeket (puha=kész).

Rizses hús

Az egyik legegyszerűbb húsos egytálétel a rizses hús, amihez nem kell más, mint egy pörköltalap, felkockázott hús, rizs és alaplé. Az alapon félkészre fő a hús, majd hozzákerül a rizs és az alaplé is: ez utóbbi fogja tökéletesen puhára főzni a rizst és omlósra a húst.

A pörköltalap nem más, mint hagyma, fokhagyma, olaj, paprika, paradicsom, fűszerpaprika és leheletnyi kömény.

Még pár dolog, amire érdemes figyelni:

  • a húst egyenlő méretűre kockázzuk
  • használjunk elég alaplevet, és ha elfogyna, pótoljuk vissza
  • vegyünk ki egy darab húst, és teszteljük, hogy megfőtt-e, mielőtt elzárnánk a lángot

A legszaftosabb bácskai rizses hús

A tökletesen szaftos bácskai rizses hús titka a megfelelő minőségű és mennyiségű zsiradékon, illetve az azon készült pörköltalapon múlik. Persze a legfinomabb és legjobb állagú a ...

Egyszerű bácskai rizses hús

Rizseshús-variációból legalább van annyi kis túlzással, mint égen a csillag, de most a bácskai rizses hús receptjéről rántjuk le a leplet. Próbáljátok ki, mert rendkívül finom, és ...

Tejbegríz

És hogy legyen valami édes is a végére: tejből, grízből és cukorból elkészíthetjük minden gyermek álmát, a tejbegrízt. A szabály annyi, hogy minden deciliter tejhez egy nagy evőkanál grízt kell adni. A cukor az ízlésünkön múlik.

Ezután közepes lángon kell addig kevergetni az egészet, amíg szépen be nem sűrűsödik. És ennyi az egész. Ugye menni fog recept nélkül?

Krémes, narancsos tejbegríz

Eredetileg sütemény töltelékéhez készült ez a tejbegríz, de annyira rabul ejtett az ellenállhatatlan narancsíz és a vajnak köszönhető krémesség, hogy kiérdemelte, hogy rendes ...

Klasszikus tejbegríz

Gyermekkorunk kedvenc finomsága, ami kiválthatja az édességet, jó egy kiadós leves után második fogásnak, uzsonnának és vacsorának egyaránt.

Tejbegríz kétféleképpen

A tejbedarában az a szuper, hogy alig negyed óra alatt elkészíthető, de rengetegféleképpen variálható, így pedig a gyerekek is megeszik, és a felnőttek is turbózhatják a saját ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai megoldások itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...