Egy jó erős olasz kávé, és mellé egy kis semmiség, egy falat édes élet, akarom írni étel. Ugye, milyen egyszerű összecserélni a betűket? Kávé és kakaó: a két világszerte népszerű élvezeti cikk. Ezen a héten kéz a kézben, mondhatni jegyben jártak, legalább is az én konyhámban, de a legtöbb olasz sütiben is együtt találhatóak. Nem mintha ez szabály lenne, de a most következő három édes süti sem kivétel ez alól. Válasszatok a kávékeksz, a háromszínű kávétorta vagy a kakaós-kávés tiramisugolyók közül, akár készítsétek el mindhármat! Ránézésre nektek melyik a kedvencetek eme kávés édességek közül?
Háromszínű narancsos kávétorta
Kezdjük a kedélyek felborzolásával, ami e heti kávés édességeimet illeti: a mázas, glazúros kávétortában nagy szerepet játszik a narancs íze.
A nagyon csokis piskótalapokat narancslekvárral kentem meg, a mascarponekrém egyik felébe pedig egy narancs reszelt héja került bele.
Kávéval a krém másik felét kevertem, és a torta tetejét fedő glazúr alapját is ez képezte. Ezt készíthetjük simán csak porcukorból és nagyon kevés feketekávéból, esetleg keverhetünk olvasztott csokoládét hozzá az elvárt színnek megfelelően: fehér-, tej- vagy étcsokiból. Nálam üres volt a csokis fiók, igazából nincs is ilyenem, így egy teáskanálnyi agar agarral vettem rá a torta bevonására a kávés keveréket.
Kávékeksz
Egy kávékeksz, ami kávés keksz is egyben. Ha nem lenne elég a csészéből kortyolt élénkítő ital, haraphatunk még hozzá egy kis ízkiegészítőt. Ezt a sütit nemes egyszerűséggel az internet dobta fel nekem, miután a szerkesztőségben arról beszéltünk, hogy kávés sütiket kéne készíteni. Nem lehallgatnak, csak éreznek minket! Egy olasz kulináris bolt kínálatában, átlátszó celofánba csomagolva gyönyörű, három színű kekszek néztek rám, és egyből belopták magukat a szívembe. Egyszerű 3:2:1-es liszt-vaj-cukor arányú linzertésztába csomagolva alkottam meg a saját változatomat, elég jól sikerült leképeznem kinézetre, mert ugye az eredetit sosem kóstoltam. A keksz tésztájának egyharmadába kakaóport, egy másik harmadába instant kávét kevertem, míg az utolsó adagot simán hagytam. Így kerültek szép katonás rendben egymás mellett kinyújtásra, szeletelésre, és végül a sütőbe, hogy nyolc-tíz percnyi sütés és egy kevéske hűtés után fogyaszthatóak legyenek.
Tipp: ha gyermekek is esznek a kávés sütikből, használj koffeinmentes változatot!
Tiramisugömbök
Először kávés-kakaós golyónak indultak, aztán elfogyott az összes, és rájöttem, hogy az alapanyagokat tekintve minden tiramisuhozzávaló megtalálható benne, így miért ne lehetne egy gyors névcsere. A receptet egy olasz főzős videóból vettem, aztán sok változtatás után ez lett belőle. Kívülről a marcipángolyónak is gondolhatnánk, nekem is ez volt az első elképzelésem róla, és innen jött a Mozart-golyó látképe, a közepén azzal a sötétebb résszel, ami kihagyhatatlanná vált. A frissen sült, aztán aprítógépben összeszecskázott piskóta egy része kapott kávés kiegészítést. Nekem ez lett a heti kedvencem. Egyszerre könnyű és krémes, csak mérsékelten édes, és egy falat az egész.
Receptek és fotók: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Szívesen főznél együtt Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!
Még több különleges étel, amit kipróbálhatsz otthon: