A rebarbarának jelentős a vitamintartalma, remek B-vitamin-forrás, magas az A-, C- , E- és K-vitamin-tartalma, és számos ásványi anyag is megtalálható benne, többek között a kálcium, a kálium, a cink és a vas is. Így érdemes gyakran fogyasztani, amikor szezonja van. Van azonban pár szabály, amit be kell tartanunk, miután hazavittük a rebarbaránkat.
Megvetted a piacon, de nem tudod, hogyan őrizheted meg frissességét hosszú ideig? A konyhapulton semmiképpen ne hagyd, mert könnyen fonnyadásnak indul, és elkerülhetetlen lesz az élelmiszerpazarlás
– írja Facebook-oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerpazarlás ellen küzdő Maradék nélkül programja.
A hivatal abban is segít, hogyan használjuk fel az alapanyagunkat. Posztjukban arról írnak, hogy a levelek megmosása után fel kell használni a rebarbarát. Nyersen ne fogyasszuk el a levelet, mivel magas az oxálsavtartalma, így fokozhatja a vesekőképződés kockázatát. Éppen ezért fontos, hogy mindig vessük hőkezelés alá a leveleket.
A szárral kapcsolatban elmondták, hogy vizes papírtörlőben tárolva akár egy-két hétig is eláll. Érdemes azonban a hűtőszekrényben tartani még így is, és egy jól záródó dobozba tenni. Ha túl sokat vásároltunk belőle, akkor akár le is fagyaszthatjuk. Ehhez a tisztítás és a külső héj eltávolítása után daraboljuk 2-3 centiméteres darabokra. Fontos, hogy légmentes zacskóban vagy dobozban rakjuk be a fagyasztónkba.
Még több segítség a főzéshez: