Ratatouille: provence-i szegények eledeléből lett a lecsók királya

Elkészítettük az egyik legnépszerűbb Disney ételt, a L'ecsó című animációs film főszereplőjének fogását. Ha érdekel, mi az pontosan, görgess lejjebb, mert isteni!

A receptért kattints ide!

Egy kis lecsótörténelem: biztosan mindenki kóstolta már valamilyen formában, ismeri, szereti, vagy éppen nem. Én a „havi egyszer mindenképp összedurrantok egy nagy lábas lecsót” típus vagyok, még szezonon kívül is akár.

Na de hogyan is kezdődött a lecsó pályafutása?

Sokan talán úgy gondolják, hogy egy régi magyar étel, amit már a honfoglaló őseink is előszeretettel készítettek. Hát nem éppen. A paprika és a paradicsom bizony Amerikából származnak, és sokáig nem terjedtek el mindennapos alapanyagként Európában. A magyar konyha a 18. századtól használja őket, tehát maga a lecsó is ekkoriban születhetett.

Receptért katt ide!

Eredetileg balkáni ételként tartják számon, persze az alapok tekintetében megszámlálhatatlan változata ismert: a legtöbb nemzeteknek megvan a saját lecsója. A Közel-Keleten a shakshouka, a szerbeknél a dzsuvecs, a törököknél a menemen, a franciáknál pedig a ratatouille. Utóbbit (v)esszük most górcső alá.

Receptért katt ide!

A ratatouille (ejtsd: ratatuj) a francia Riviéra fővárosából, Nizzából ered, régen a szegény emberek eledelének tartották. Órákig főzték lassú tűzön a maradék zöldségeket, sőt, néha zöldséghulladék is került a fazékba. A ’rata’ jelentése: ’kaja’, a ’touille’ pedig annyit tesz: ’keverni’, tehát szó szerint ’kevert ételt’ jelent. Manapság a ratatouille-t már kicsit sem veszik maradéktemető számba, sőt, Európa-szerte nagy népszerűségnek örvend, és a világ legjobb éttermeiben is gyakran terítékre kerül.

A fűszerezésen kívül, abban különbözik a hagyományos magyar lecsótól, hogy nem szalonnás alapon, hanem olívaolajon indítjuk, és ettől különösen friss ízt kap.

Összetevői a hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, cukkini és/vagy padlizsán. Nem kerül bele sem kolbász, sem tojás, azaz semmiféle állati eredetű, így a vegetáriánusok, sőt még a vegánok is nyugodt szívvel fogyaszthatják! Számos változata van, mivel az évek során nagyon elterjedt. Azonban az minden változatban közös, hogy a ratatouille nagyon egészséges, mivel tele van zöldségekkel, és könnyen emészthető még is tartalmas.

Aki látta a L'ecsó című mesét, az tudja, hogyan is készül. Remy, az apró séf karikára szeleteli a zöldségeket, fűszeres paradicsomszószban ízlésesen sorba rendezi őket, majd rottyant egyet rajtuk, és kész is. Mikor felszolgálják Anton Egónak (az étteremkritikusnak), az ízek egyenesen a gyerekkorba repítik vissza, szíve pedig, természetesen, meglágyul.

Bár a való életben egy konyhában sündörgő mezei patkánytól valószínű, hogy infarktust kapnánk, azért ha ilyen jó ratatouille-t készítene, gond nélkül átadnánk neki a fakanalat.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...