Ratatouille: provence-i szegények eledeléből lett a lecsók királya

Elkészítettük az egyik legnépszerűbb Disney ételt, a L'ecsó című animációs film főszereplőjének fogását. Ha érdekel, mi az pontosan, görgess lejjebb, mert isteni!

A receptért kattints ide!

Egy kis lecsótörténelem: biztosan mindenki kóstolta már valamilyen formában, ismeri, szereti, vagy éppen nem. Én a „havi egyszer mindenképp összedurrantok egy nagy lábas lecsót” típus vagyok, még szezonon kívül is akár.

Na de hogyan is kezdődött a lecsó pályafutása?

Sokan talán úgy gondolják, hogy egy régi magyar étel, amit már a honfoglaló őseink is előszeretettel készítettek. Hát nem éppen. A paprika és a paradicsom bizony Amerikából származnak, és sokáig nem terjedtek el mindennapos alapanyagként Európában. A magyar konyha a 18. századtól használja őket, tehát maga a lecsó is ekkoriban születhetett.

Receptért katt ide!

Eredetileg balkáni ételként tartják számon, persze az alapok tekintetében megszámlálhatatlan változata ismert: a legtöbb nemzeteknek megvan a saját lecsója. A Közel-Keleten a shakshouka, a szerbeknél a dzsuvecs, a törököknél a menemen, a franciáknál pedig a ratatouille. Utóbbit (v)esszük most górcső alá.

Receptért katt ide!

A ratatouille (ejtsd: ratatuj) a francia Riviéra fővárosából, Nizzából ered, régen a szegény emberek eledelének tartották. Órákig főzték lassú tűzön a maradék zöldségeket, sőt, néha zöldséghulladék is került a fazékba. A ’rata’ jelentése: ’kaja’, a ’touille’ pedig annyit tesz: ’keverni’, tehát szó szerint ’kevert ételt’ jelent. Manapság a ratatouille-t már kicsit sem veszik maradéktemető számba, sőt, Európa-szerte nagy népszerűségnek örvend, és a világ legjobb éttermeiben is gyakran terítékre kerül.

A fűszerezésen kívül, abban különbözik a hagyományos magyar lecsótól, hogy nem szalonnás alapon, hanem olívaolajon indítjuk, és ettől különösen friss ízt kap.

Összetevői a hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, cukkini és/vagy padlizsán. Nem kerül bele sem kolbász, sem tojás, azaz semmiféle állati eredetű, így a vegetáriánusok, sőt még a vegánok is nyugodt szívvel fogyaszthatják! Számos változata van, mivel az évek során nagyon elterjedt. Azonban az minden változatban közös, hogy a ratatouille nagyon egészséges, mivel tele van zöldségekkel, és könnyen emészthető még is tartalmas.

Aki látta a L'ecsó című mesét, az tudja, hogyan is készül. Remy, az apró séf karikára szeleteli a zöldségeket, fűszeres paradicsomszószban ízlésesen sorba rendezi őket, majd rottyant egyet rajtuk, és kész is. Mikor felszolgálják Anton Egónak (az étteremkritikusnak), az ízek egyenesen a gyerekkorba repítik vissza, szíve pedig, természetesen, meglágyul.

Bár a való életben egy konyhában sündörgő mezei patkánytól valószínű, hogy infarktust kapnánk, azért ha ilyen jó ratatouille-t készítene, gond nélkül átadnánk neki a fakanalat.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...