Ha ezt a rántott tésztát kedveled, rossz ember nem lehetsz

A tésztát sok izgalmas formában élvezzük, van, amikor szószba forgatjuk, van, amikor egybesütjük, vagy salátát készítünk belőle. Az egyik legizgalmasabb módszert viszont valószínűleg eddig hanyagoltuk: rántsuk ki hát a tésztát!

A rántott tészta egy olyan étel, ami valószínűleg nem gyakran jut eszünkbe, és ez nagy kár. Isteni snack válhat a megfőzött, megtöltött és kirántott csövekből, amiket aztán gazdag paradicsomszószba mártogatva falatozhatunk. Bulira, filmnézős estre kiváló megoldás, mert egyszerűsége ellenére nagyon laktató és nagyon különleges. Nézzük a rántott tészta rejtélyeit.

A rántott rigatoni receptjét ITT találod!

Az al dente fontossága

Persze nem nyersen rántjuk ki a tésztát, hanem előtte meg kell főznünk azt. Viszont ahhoz, hogy a kirántás után ne egy teljesen szétmálló valamit kapjunk, oda kell figyelnünk az al dente állagra.

Az al dente csupán annyit tesz, hogy a főzési időt egy kicsit csökkentjük, hogy ne teljesen puha, hanem még enyhén roppanós állagot kapjunk.

Ez alapból is aranyszabály a tésztafőzés során, mert sokkal jobb így az étel. De akkor is fontos, ha a tésztát valamilyen formában dupla főzésnek (főzés+sütés, főzés+rántás) tesszük ki. Jelen esetben is erről van szó: az al dente csövek a kirántás után nyerik el végleges állagukat.

Ki ne folyjon a sajt!

A tésztacsöveket sajtos töltelékkel tehetjük még csábítóbbá: a mozzarella nyúlóssága fantasztikus ellensúlyt kínál a roppanós panírral szemben. Persze csak akkor, ha nem folyik ki a sütőolajba az összes sajtunk.

A rántott rigatoni receptjét ITT találod!

Hogy ezt megakadályozzuk, először fagyasszuk le a megtöltött csöveket, és csak ezután forgassuk bele a lisztbe, tojásba, morzsába. Figyeljünk rá, hogy a morzsaréteg kifejezetten alapos legyen, ezzel is védhetjük a sajtot a kiszökéstől.

Ha pedig tartunk az olajban sütéstől, készíthetjük a rántott tésztát sütőben is. Ugyan a ropogósságból vesztíünk, de a végeredmény ugyanúgy lenyűgöző lesz.

Készítsünk rántott rigatonit!

Hozzávalók: 250 g rigatoni tészta, 240 g mozzarella (3 csomag mozzarella snack rudacska), 2 ek olívaolaj, 1 teáskanál só, 200 g kukoricaliszt, 5 db tojás, 200 g zsemlemorzsa, 100 g marinara szósz (tálaláshoz), 1 marék bazsalikom (tálaláshoz), 10 dl napraforgó olaj

Egy nagy fazék vizet forraljunk fel, tegyünk bele egy teáskanál sót, majd adjuk hozzá a rigatonit. Keverjük el, és főzzük, körülbelül 6 percig, amíg a tészta al dente nem lesz.

A tésztát szűrjük le, és tegyük egy nagy tálba. Adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük el, hogy mindenhol bevonja.

Amíg hűl a tészta, vágjuk félbe, majd hosszába a mozzarellarudacskákat. Egyesével töltsünk meg minden főtt tésztacsövet egy kis darab sajttal, ezután pedig helyezzük sütőpapíros tepsire, és 20-30 percre tegyük a fagyasztóba.

A rántott rigatoni receptjét ITT találod!

Melegítsünk fel 1 liter olajat egy nagy edényben. Tegyük a kukoricalisztet, a tojásokat és a zsemlemorzsát 3 különálló tálba.

Minden rigatonit forgassunk lisztbe (rázzuk le a felesleget), majd mártsuk bele a felvert tojásba, végül hempergessük zsemlemorzsába. Vastagon vonja be a panír, ki ne szökjön az olvadt sajt!
Süssük ki a rigatonikat bő forró olajban, körülbelül 2-3 perc alatt. Egyszerre 6-8 darabot süssünk csak, nehogy összeragadjanak!

A kész tésztasnackeket csöpögtessük le rácson vagy papírtörlőn. Szórjuk meg friss bazsalikommal és/vagy parmezánnal, és marinara szósszal tálaljuk.

A rántott rigatoni receptjét ITT találod!

A rántott rigatoni teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az izgalmas recepteketis érdemes kipróbálnod:

Címlapról ajánljuk