Ha ezt a rántott tésztát kedveled, rossz ember nem lehetsz

A tésztát sok izgalmas formában élvezzük, van, amikor szószba forgatjuk, van, amikor egybesütjük, vagy salátát készítünk belőle. Az egyik legizgalmasabb módszert viszont valószínűleg eddig hanyagoltuk: rántsuk ki hát a tésztát!

A rántott tészta egy olyan étel, ami valószínűleg nem gyakran jut eszünkbe, és ez nagy kár. Isteni snack válhat a megfőzött, megtöltött és kirántott csövekből, amiket aztán gazdag paradicsomszószba mártogatva falatozhatunk. Bulira, filmnézős estre kiváló megoldás, mert egyszerűsége ellenére nagyon laktató és nagyon különleges. Nézzük a rántott tészta rejtélyeit.

A rántott rigatoni receptjét ITT találod!

Az al dente fontossága

Persze nem nyersen rántjuk ki a tésztát, hanem előtte meg kell főznünk azt. Viszont ahhoz, hogy a kirántás után ne egy teljesen szétmálló valamit kapjunk, oda kell figyelnünk az al dente állagra.

Az al dente csupán annyit tesz, hogy a főzési időt egy kicsit csökkentjük, hogy ne teljesen puha, hanem még enyhén roppanós állagot kapjunk.

Ez alapból is aranyszabály a tésztafőzés során, mert sokkal jobb így az étel. De akkor is fontos, ha a tésztát valamilyen formában dupla főzésnek (főzés+sütés, főzés+rántás) tesszük ki. Jelen esetben is erről van szó: az al dente csövek a kirántás után nyerik el végleges állagukat.

Ki ne folyjon a sajt!

A tésztacsöveket sajtos töltelékkel tehetjük még csábítóbbá: a mozzarella nyúlóssága fantasztikus ellensúlyt kínál a roppanós panírral szemben. Persze csak akkor, ha nem folyik ki a sütőolajba az összes sajtunk.

A rántott rigatoni receptjét ITT találod!

Hogy ezt megakadályozzuk, először fagyasszuk le a megtöltött csöveket, és csak ezután forgassuk bele a lisztbe, tojásba, morzsába. Figyeljünk rá, hogy a morzsaréteg kifejezetten alapos legyen, ezzel is védhetjük a sajtot a kiszökéstől.

Ha pedig tartunk az olajban sütéstől, készíthetjük a rántott tésztát sütőben is. Ugyan a ropogósságból vesztíünk, de a végeredmény ugyanúgy lenyűgöző lesz.

Készítsünk rántott rigatonit!

Hozzávalók: 250 g rigatoni tészta, 240 g mozzarella (3 csomag mozzarella snack rudacska), 2 ek olívaolaj, 1 teáskanál só, 200 g kukoricaliszt, 5 db tojás, 200 g zsemlemorzsa, 100 g marinara szósz (tálaláshoz), 1 marék bazsalikom (tálaláshoz), 10 dl napraforgó olaj

Egy nagy fazék vizet forraljunk fel, tegyünk bele egy teáskanál sót, majd adjuk hozzá a rigatonit. Keverjük el, és főzzük, körülbelül 6 percig, amíg a tészta al dente nem lesz.

A tésztát szűrjük le, és tegyük egy nagy tálba. Adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük el, hogy mindenhol bevonja.

Amíg hűl a tészta, vágjuk félbe, majd hosszába a mozzarellarudacskákat. Egyesével töltsünk meg minden főtt tésztacsövet egy kis darab sajttal, ezután pedig helyezzük sütőpapíros tepsire, és 20-30 percre tegyük a fagyasztóba.

A rántott rigatoni receptjét ITT találod!

Melegítsünk fel 1 liter olajat egy nagy edényben. Tegyük a kukoricalisztet, a tojásokat és a zsemlemorzsát 3 különálló tálba.

Minden rigatonit forgassunk lisztbe (rázzuk le a felesleget), majd mártsuk bele a felvert tojásba, végül hempergessük zsemlemorzsába. Vastagon vonja be a panír, ki ne szökjön az olvadt sajt!
Süssük ki a rigatonikat bő forró olajban, körülbelül 2-3 perc alatt. Egyszerre 6-8 darabot süssünk csak, nehogy összeragadjanak!

A kész tésztasnackeket csöpögtessük le rácson vagy papírtörlőn. Szórjuk meg friss bazsalikommal és/vagy parmezánnal, és marinara szósszal tálaljuk.

A rántott rigatoni receptjét ITT találod!

A rántott rigatoni teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az izgalmas recepteketis érdemes kipróbálnod:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...