Padlizsánlegyező a panír alatt – Vegán karácsonyi ebéd is lehet belőle!

Vadat és halat, s mi jó falat, szem-szájnak ingere: sokfélét készíthetünk az ünnepi menü főételeként, de manapság már a vegán családtagokra is kell gondolni, velük együtt szép és színes a világ, nekik készülhet ez a remek rántott padlizsán!

Rántott ételek, a kedvenceink, ezekhez lehet jó sok házi majonézt vagy majonézes salátát falni! Nálunk rántott harcsa nélkül évekig elképzelhetetlen volt a karácsony, sokan rántott husit sütnek vagy hagymakarikákat, ezek mindegyike egytől egyig jó választás. Nekik érdemes kipróbálásra, a vegán fogások kedvelőinek pedig tutira beválik a legyezőben sütött rántott padlizsán.

Miből lesz a vegán rántott padlizsán? Receptért katt a képre!

Padlizsán

Tökéletes, fényes és erőtől duzzadó lila padlizsánokat vásároljunk, amelyek szuperszép világoszöldek belül. Kedves férjem, ahogy kérdezte fotózás közben: ehetek a kesztyűből? Ehhez a recepthez ugyanis a padlizsánokat meg kell hámozni, a héjat viszont nem kell kidobnunk, jól megfűszerezve olajozva chipset süthetünk belőle. A felezett padlizsánokat pedig hosszában négy helyen be kell vágni, és erőből rájuk tenyerelni, vagy a kés lapos részével megnyomni kicsit. Ha enyhén lesózva hagyjuk állni, aztán papírtörlővel leszárítjuk, akkor is nyomhatunk még egy kicsit rajta, hogy a hosszanti csíkok lelapuljanak, kicsit oldalra elfektetve, amikor is úgy néznek ki, mint egy ledobott ötujjas kesztyű, vagy akár egy legyező.

Panír

Természetesen lehet a letörölgetett padlizsánt hagyományosan is panírozni, csak akkor a sült vagy a hal előtt dobjuk az olajba sülni.

Vegán módon viszont készítsünk lisztkeveréket, kukorica- és sima lisztből, kevés magtejjel, fűszerekkel, mint füstölt paprika, só és bors. Ebbe a tésztába forgassuk bele a padlizsánlegyezőket.

Utána mehetnek a pankomorzsába hemperegni. Jól nyomkodjuk bele a szeleteket, hogy mindenhol bevonódjanak ezzel a szuper morzsával. Ha meghagyjuk a padlizsán szárának egy darabját, a legbelső puha részt, akkor ennél fogva, mint egy csontos bordát sokkal könnyebb lesz a különböző állagú bevonatokba forgatni.

Sütés

Sima napraforgóolajban, repce- vagy mogyoróolajban is süthetjük a padlizsánszeleteket, de a legjobb ízhatást a vaj és olívaolaj keverékével tudjuk elérni. Először olvasszuk egybe ezeket, és ezen süssük át, először magasabb, majd alacsonyabb hőfokon a padlizsán mindkét felét úgy, hogy kívül roppanós, belül krémes legyen.

Vegán rántott padlizsán - receptért kattints a képre!

Tálalás

Amikor a tányérra helyezzük a vegán rántott padlizsánt, a kisebb szeletekből akár kettőt is tehetünk. Pont úgy fognak festeni, mint egy szelet rántott husi vagy hal. Melléjük idén nálunk réparózsa sül, ehhez is megtaláljátok a Nosalty oldalán a receptemet és a cikkemet, de ti bármilyen más körettel is tálalhatjátok, például krémes burgonyapürével, karfiol- vagy paszternákkrémmel, keressétek meg az általatok legjobbnak talált ízpárosítást!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...