Ne sózd, csak tálaláskor – így süsd a legjobb rántott májat!

Azt mindenki tudja, hogy a májat sütés előtt nem sózzuk, mert megkeményedik. Nézzük, mitől lesz még finomabb és jobb, és rántsuk ki!

Májat és belsőségeket nem mindenki eszik, de aki igen, az imádja. Családunkban senki sem szereti, így nagyon megörültem a felkérésnek, hogy a heti cikkembe a májról írjak. Magam miatt ugyanis sosem sütöttem volna, főleg nem olajban! Az egyik előkelő karácsonyi előételünk a tokajis libamáj, amire titkon mindenki vár és a pirítósára keni, de a csirkemájról senki sem álmodozik, pedig, ha nem szárítjuk ki, akkor a legszaftosabb belőle a resztelt máj, és a rántott máj is, sőt májkrémbe egyszerűen verhetetlen, nagyszerűen fűszerezhető! Most arra derül fény, mitől lesz a legjobb, ha olajban sütjük.

Vásárlás, tisztítás

Piacon járva pontosan láthatjuk, mit vásárolunk, a bolti, csomagolt termékeket, főleg a fagyasztottat viszont nem tudjuk jól szemügyre venni. A friss máj fényes, nem beesett, sima felületű, és nincs elszíneződve. Néhol lehet kicsit sötétebb, világosabb, és akár véresebb is, ezt úgyis lemossuk róla. Az ereket vágjuk, húzzuk ki, ahogy tudjuk, ha van pici zöldebb rész, nem kell megijedni, ez csak az epe miatt történhet, ezt ki kell vágni vagy lemosni. Sokszor szívvel együtt kapható a máj, ezt egyszerűen nyisszantsuk le róla, és mehet a levesbe. Mosás után a vizet szárítsuk le a májról.

Pácolás

Omlósabb lesz a máj, ha az elkészítés előtt legalább egy órán át tejben pácoljuk.

Ebbe kerülhet fokhagyma és egy kevés zöldfűszer, rozmaring és/vagy kakukkfű. Szárítottból a majoranna áll neki a legjobban, ezt azonban elég a tojáshoz keverni, ha egyáltalán kell ilyet. Arra figyeljünk, hogy pácolás után a páclevet itassuk le papírtörlővel a májról, panírozás előtt.

Panírozás

Liszt, tojás, zsemlemorzsa, mint mindig, ez a legjobb hármas. A lisztet, és a morzsát bővebben mérjük, hogy mindenhol könnyedén bevonja a májat. Zipzáras zacsiba is önthetjük, így egyszerre több májat tudunk összerázás közben panírozni, és nem lesz minden tiszta maszat a konyhában. A legjobb, ha többször használható, kimosható zsákot vagy fedeles tálat használunk, ez használat után nem landol a kukában, nincs azonnali környezetszennyezés. Tojásból minél frissebbet használjuk, ezt sem kell sózni, maximum egy csipetet tegyünk hozzá a szokás kedvéért, tejet vagy tejszínt pedig egyáltalán ne keverjünk bele, főleg, ha pácoltuk korábban a májat. Sokkal nagyobb a víztartalma, mint a húsnak, amúgy is fricsifröcsizik, ne segítsük elő az olajbombát.

Rövid sütés

A csirkemájat nem szabad sokáig sütni. Olajsütőben pár perc alatt elkészül. Serpenyőben, vagy mélyebb tálban forgassuk át 2-3 perc után, mérettől függően, mindkét felén pirítsuk, de nem kell még aranybarnára sem, mert akkor már megéghet a széle, ilyenkor feketedik, vagy kiszárítjuk teljesen, elveszíti a krémességét.

Egyet érdemes eltörni, megnézni belülről, mert a véres, nyers közepűnek sem fogunk örülni.

Munkafolyamat

A rántott máj egy frissen sült étel, tehát szervezd úgy a munkafolyamatokat, hogy a köret és a máj egy időben tálalható legyen. A májat előre panírozd be, nagy tálra vagy tálcára, egymás mellé, nem egymásra helyezd el. Forró olajba tedd adagonként, ne legyen zsúfoltság a lábasban. Fordítás után vedd lejjebb a hőfokot, hogy lassabban és biztosabban átsüljön belülről.

Köretajánlóm:

Hagyományos bécsi burgonyasaláta

A bécsi burgonyasaláta egy igazán jóízű, szaftos, ecetes köret, amit leginkább a bécsi szelethez szoktak párosítani, de bármilyen rántott hús mellett megállja a helyét. A lelkét a ...

Ecetes-olívás tört burgonya

A legtöbben vajjal szoktuk dúsítani a tört burgonyát és a burgonyapürét, pedig érdemes kipróbálni olívaolajjal is, mert egészen zseniális! Egy görög gasztrobloggernél láttam ezt a ...

Köret

Mi a legjobb kísérője? Hagymás tört burgonyával a legfinomabb, de sima főtt burgonyával, vajas-petrezselymessel, vagy burgonyapürével is nagyszerű. Sőt párolt rizzsel és tartárral is jó, ahogy a rántott gombát szokták tálalni. Aki nem próbálta még, ajánlom neki! Akárhogyan kerül tányérra, kis salátát adjunk mellé. Amikor tehetem, mindenből teszek mellé: almapaprika, vegyes savanyúság, kovászos- vagy csemege ubi, uborkasaláta, most friss salátát, paprikát és répát vágtam hozzá, hogy színessé tegyem a tányért.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...