A rántott hús egy finoman szólva is népszerű és klasszikus fogás, melyet a világon szinte mindenhol ugyanúgy készítenek. Az eredeti Wiener Schnitzel szigorúan borjúhúsból készül, bármi egyéb változatát az osztrákok úgy hívják, hogy Schnitzel nach Wiener Art, vagyis „bécsi módra készült szelet".
A rántott húst gyakorlatilag az év bármelyik napján meg tudnánk enni szendvicsben, savanyúsággal, hidegen, melegen és önmagában is. A citromlevezés természetesen opcionális, de ízben nagyon jól áll a kirántott szeletnek.
Ami állandó, az a ropogós panír és a szaftos hús, melyekhez elengedhetetlen köret a vajas-petrezselymes burgonya és a savanyúság, de persze ki mit szeret, azzal körítse.
Viszont mi most ezt a rántott húst egy egyszerű alapanyag használatával gluténmentessé tettük: egy nem kevésbé ropogós, burgonyamorzsás kabáttal. Semmivel sem kerül többe, és még bonyolultabbnak sem mondanám. Időben is körülbelül annyi, mintha magunk darálnák a pézlit öreganyáink után szabadon, a száraz kenyérmaradványokból.
Fontos, hogy valamennyire lisztes burgonyát használjunk, aminek nincs akkora nevességtartalma. Ezeket meghámozzuk, megmossuk, feldaraboljuk, és turmixba tesszük. Felöntjük jéghideg vízzel, nagyjából annyival, amennyi ellepi, majd pár másodperc alatt egészen finomra turmixoljuk. Leszűrjük, jó alaposan kinyomkodjuk, és kiterítjük egy konyharuhával letakart tepsire. Papírtörlővel felitatjuk a felesleges nedvességet, majd konyharuhával letakarva hagyjuk tovább szikkadni, végül áttesszük egy tálra, egyenletesen eloszlatjuk, és hagyjuk száradni.
A hússzeleteket kiklopfoljuk, besózzuk, majd, mintha hagyományos módon paníroznánk, először kukoricalisztbe forgatjuk, majd felvert tojásba mártjuk. Ezt a fázist megismételjük, hogy meg tudjon majd ragadni rajta a kabátja, végül jó alaposan bevonjuk a burgonyamorzsával, rányomkodjuk, majd hűtőbe tesszük, hogy kissé rádermedjen. Bő, közepesen forró napraforgóolajban (hogy ne égjen meg a panír, mielőtt átsülne a hús) kisütjük, majd rácsra tesszük és papírtörlőre, hogy lecsöpögjön róla a fölösleges zsiradék.
TIPP: hogy még ínycsiklandóbb legyen a hús, pácoljuk fokhagymás tejben, amitől hihetetlen puha és finom lesz. Vágjunk finomra 3 gerezd fokhagymát, és dörzsöljük be vele a hússzeletek mindkét oldalát. Helyezzük őket egy sekély tálba, és öntsük fel tejjel. Pácoljuk néhány órán át, vagy akár egy éjszakán át a hűtőben. Panírozás előtt papírtörlővel töröljük szárazra.
Körettipjeink:
Frissen tálaljuk, a hagyományostól kicsit eltérően, vékonyra szeletelt káposztával és hoisinszósszal, de persze klasszik vegyes körettel is kiváló.
Fotók & Recept: Gerzsenyi Flóra
Burgonyamorzsás rántott hús- a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Szemezgessetek többi kiadós receptünk közül: