Rántott hús, sült krumpli - le kell mondani róluk, ha fogyni szeretnénk?

Vajon tényleg olyan sok lemondással jár az életmódváltás, ahogy azt sokan gondolják?

Andi és Sanyi, a Házipatika életmódváltó újságírói túl vannak a 3 hónapos életmódváltó időszak felén. Sanyi módszeresen halad előre az úton, eheti bejegyzése alapján leginkább a klasszikusok: sült krumpli, rántott hús, csülök hiányoznak neki a menüből. Andinak nehezen megy az életmódváltás, hiszen most volt a szülinapja, amit Párizsban ünnepelt, és úgy gondolta, hogy egy ilyen ünnepi túra során nem fog az étrendjére, edzésre görcsölni, úgyhogy ő bátran berendelt egy adag sült burgonyát köretként a húsétel mellé.

"A szívem szakadt meg a tegnapi ebédnél, amikor elkezdtem kiválogatni a már vásárlás után felfedezett kolbászkarikákat a tavaszi sertésragumból." - írta nekem Sanyi privát üzenetben a múlt héten. Hozzá hasonlóan sok fogyni vágyónak, életmódváltónak - teljesen érthető módon - a klasszikus, kedvelt ízek, ételek hiányoznak. A jó hír, hogy ezeket is szabad szerepeltetni a fogyókúrás, életmódváltó menüben - persze csak bizonyos feltételek mellett. Lássuk, melyek ezek!

1. A méret a lényeg

Legalábbis ezúttal. Talán ez a legfontosabb, hogy mennyit eszünk az adott ételből. Valóban nem szerencsés fogyókúra idején két tenyérnyi rántott húst vagy egy adag bőségtálat enni egy púpos adag sült krumplival, de egy szelet hús egy fél adag burgonyával bele kell, hogy férjen, gyakorlatilag még a legszűkebb fogyókúrás kalóriamegszorításba is.

Ugyanez érvényes minden más bő zsírban sült ételre is, pl. a fasírtra vagy akár a bundázott zöldségekre - bár itt már én is szigorúbb vagyok, és a zöldségek fogyasztását inkább frissen vagy párolva, sütve, grillezve javaslom. (De akadhatnak kivételek, én pl. a kora nyári szezonban egyszer biztosan eszem rántott tököt és patisszont - alkalmanként ez is belefér.)

A nem bő zsiradékban készülő, de alapból magas zsírtartalmú ételeknél, mint pl. a csülökételeknél vagy akár Sanyi múlt heti menüjében a kolbászkarikákkal készülő sertésragunál az adagnagyság számít. Pár karika kolbász "az íze kedvéért" biztosan belefér (nem kell kiválogatni az ételből), és ha a csülöknek is elsősorban a szárazabb, húsos részét esszük meg, abból sem lesz nagyobb baj. Ha pedig a grillszezonban tarját vagy kolbászt, oldalast sütünk - nem kell kimaradnunk a falatozásból, csak a mennyiségre figyeljünk oda.

Sütőben sült rántott hús

Próbálok életmódot váltani, így a cukrot és a túl sok zsírt mellőzöm mostanában. Repceolajjall sütök, így azt végképp sajnáltam egy rántott húshoz :). Mivel a fasírtot is ...

Sütőben sült tárkonyos fasírtgolyók

Sokáig nem próbálkoztam fasírt sütéssel, mert nagymamim csodálatos fasírtját semmi sem utánozhatja. Aztán rátaláltam Muci receptjére, ami mennyei és egyszerű, így neki köszönhetem, ...

2. Sztenderd vasárnapi ebéd

Az adagnagyság mellett természetesen az is fontos, hogy milyen gyakran fogyasztunk ilyen típusú ételeket. Ha a korábbi menet szerint hetente többször ettünk bundázott ételeket a munkahelyi menzán vagy rendelésnél - ezt biztosan nem lehet fenntartani. Ha nem tudjuk elképzelni a vasárnapunkat rántott hús nélkül, akkor egyrészt fogadjuk meg az 1. pontban megfogalmazottakat, másrészt kicsit váljunk rugalmasabbakká, a változatos menü jól fog esni és egészségünket is jobban szolgálja majd.

Ha ritkán (havonta, kéthavonta) fogyasztjuk korábbi kedvenceinket, akkor még tovább fog nőni az ételeink ázsiója, még jobban esnek majd, amikor végre rájuk kerül a sor a menüben.

3. Kevesebb zsírt!

Ha magunk készítjük sok zsiradékot igénylő ételeinket, akkor az egyik lehetőség, hogy nem bő olajban, hanem sütőben sütjük a húst, a halat, a krumplit, a zöldségeket - egy modern sütővel már így is tudunk ropogós bundát sütni (persze az adagnagyságra továbbra is figyelnünk kell). Amellett, hogy így sokkal kevesebb zsírt tartalmaz majd az ételünk, az sem utolsó dolog, hogy nem kell a lakást napokig szellőztetnünk utána.

+1. Pótold zöldségekkel!

Ha úgy érezzük, hogy "túl kevés", amit ehetünk, akkor a kieső ételmennyiséget ne kenyérrel, rizzsel, tésztával pótoljuk, hanem sok-sok zöldséggel - persze ezeket is zsírszegényen elkészítve. A rántott hús mellé együnk egy nagy adag fejes- vagy uborkasalátát (lehet klasszikus ecetes-cukros is az öntet, nem az öntetben található cukormennyiség fogja tönkretenni az életmódváltásunkat), de bármilyen hús- vagy halétel mellé ehetünk friss zöldségekből kevert mediterrán típusú salátát is.

A fenti pár ajánlásból kiderül, hogy egyáltalán nem lehetetlen beilleszteni a hagyományos, magyaros klasszikus ételeket a menünkbe. Kompromisszumként csökkenteni kell fogyasztásuk gyakoriságát, az adagnagyságot és egészségesebbé tenni az elkészítési módot és a köretet. Ha ezeket betartjuk, biztosan nem kell lemondani kedvenceinkről örökre!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...