Íme a rántott cukkini, ami lédús, és extra ropogósra sül – citromfüves joghurtmártogatósba tunkolhatod

A rántott cukkini igazi nyári étel, legalábbis nálunk szinte mindig csak az év legmelegebb évszakában sült sercegve a zsemlemorzsás bundába forgatott cukkini vagy patisszon. A leggyakrabban rizzsel és tartármártással készülő fogás most új szószt kap, és ami a legfontosabb, hogy a bunda extra ropogósságáért és a cukkini lédús élvezetére is új kísérletet tettem. Jelentem, sikerrel.

Ha kívül ropogós, belül pedig lédús rántott cukkinit szeretnénk sütni, kezdjük azzal, hogy vékony karikákra szeleteljük a cukkinit! Én hajszálvékonyra szeletelve nem szeretem, hiszen ekkor szinte csak a bundát érezzük sütés után, a cukkiniből csak egy papírvékony hártya marad, ezért nagyjából fél, maximum egy centiméteres szeletekre szoktam szeletelni.

Sokan a cukkini besózásával kezdik a rántott cukkini készítését, na én például sosem. Tudom, hogy a technika ilyenkor azt a célt szolgálja, hogy a sóval kiengedjük a cukkini nedvességtartalmát, de miért jó ez nekünk?! A só által kiszívott lé nagyon fog hiányozni az olajban sütés után, hiszen így egyáltalán nem lesz puha és szaftosan lédús a végeredmény. Ha sóznánk, akkor tegyünk a zsemle-vagy pankomorzsához egy csipettel, bőven megfűszerezi így is bundázáskor a zöldséget.

Semmi esetre se sózzuk be, így megőrzi nedvességtartalmát, és a bundázás, olajban sütés után is puha és húsos marad.

Ha igazán ropogós bundát szeretnénk, használjunk búzaliszt helyett kukoricalisztet, zsemlemorzsa helyett pedig pankomorzsát, ezektől lesz igazán „roppanós az élmény". Ha a ropogósságon túl fokoznánk még az élvezeteket, szórjunk szezámmagot vagy lenmagot a zsemlemorzsánkhoz, de izgalmas textúrát és ízt ad neki, ha reszelt parmezános bundába forgatjuk a cukkinikarikákat.

Mártogatósként kitűnően illik hozzá a joghurt is, frissítsük fel egy kis citromlével és finomra vágott friss citromfűvel. Jó tunkolást!

Karikázva még finomabb lesz a rántott cukkini

Jöjjenek a hozzávalók!

A rántott cukkinihez:

4 közepes db cukkini (megmosva, vékony karikákra vágva), 15 dkg kukoricaliszt, 4 db tojás (felverve), 20 dkg panko (vagy zsemlemorzsa, vagy a kettő keveréke egy csipet sóval fűszerezve), só ízlés szerint, 4 dl napraforgóolaj

A citromfüves joghurtmártogatóshoz:

200 g joghurt, 2 ek tejföl, 2 ek majonéz, 1 csokor citromfű (finomra aprítva), 1 fél citromból nyert citromlé (frissen facsarva, csepegtetve), só ízlés szerint, fekete bors ízlés szerint

Így süss ropogós és lédús rántott cukkinit!

  • A cukkiniket megmossuk (ha nem szeretjük a héját, hámozzuk is meg), majd szeleteljük őket vékony karikákra. Valaki a hajszálvékony cukkiniszeletekre, valaki a kicsit vastagabb karikákra esküszik, lédússágának titka azonban abban rejlik, hogy nem sózzuk be a felszeletelt cukkinit, így megtartja a levét, és a bundázás, sütés után is megmarad a nedvességtartalma.
  • Előkészülünk a panírozáshoz: az egyik keverőtálba szórjuk a kukoricalisztet, egy mélyebbe a felvert tojásokat, a harmadikba pedig a pankomorzsát vagy zsemlemorzsát (esetleg a kettőt keverve, én így készítettem) egy csipet sóval fűszerezve. A bundája attól lesz igazán ropogós, hogy kukoricalisztet használunk, illetve a pankomorzsa szintén a ropogóssági élményt erősíti. Forgassuk meg tehát a cukkinikarikákat a lisztben, tojásban, végül a prézliben.
A bunda ropogós textúráját a kukoricaliszt, a pankomorzsa és a friss napraforgóolaj adja meg
  • Melegítsünk egy serpenyőben napraforgóolajat, majd a bő, forró olajban aranybarnára sütjük a bundázott cukkinikarikákat. Mindig friss (tehát nem használt) olajban süssünk, hihetetlenül sokat számít a végeredmény élvezeti értékében.
  • Tegyük őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd melegen tálaljuk petrezselymes rizzsel, vajas burgonyapürével, és az elmaradhatatlan citromfüves joghurtmártogatóssal.

Hogyan készíts citromfüves joghurtmártogatóst?

Az alapanyagokat egy keverőtálban, habverő vagy egy villa segítségével dolgozzuk össze, majd legalább fél órára tegyük a hűtőszekrénybe. Hidegen tálaljuk, ebben mártogassuk a rántott cukkinikarikákat.

A rántott cukkini lédúsan és ropogósan - citromfüves joghurtmártogatóssal receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept főszerkesztőnktől, Hering Andrástól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...