A rakott krumpliról túlzás nélkül állíthatjuk, hogy intézmény, nem nagyon lehet találni még egy olyan ételt, amit a magyarok ennyire egyöntetűen imádnak, minden évszakban sűrűn készítenek, felnőttek és gyerekek is egyaránt szeretik. Kiadós, laktató, nagy mennyiségben is könnyen készíthető, igazi komfortétel, aminek a hozzávalói között könnyen beszerezhető alapanyagokat találunk – vagyis találtunk, eddig. Ha talán krumpliból nem is, tojásból előfordulhat, hogy készlethiány lesz a boltokban.
A mostani cikkünkben arra adunk ötleteket, milyen „másfajta” rakott krumplikat készíthetünk a megszokott tojásos-kolbászos változat helyett.
Krémes és sajtos
Míg itthon a könnyebb és savanykásabb tejfölös ízvilág honosodott meg, a franciák például a mi, egyébként egyáltalán nem diétás rakott krumplinknál is táplálóbb fogást készítenek ezen a néven:
tejföl helyett tejszínt és sajtot használnak, így bár tojás és kolbász nem kerül a krumpli mellé, így is rendkívül ízes, és persze roppant kiadós étel készül belőle.
A tejszínes, sajtos rakott krumplihoz érdemes nem héjában főtt burgonyát használni – mint ahogy azt tesszük a mi hagyományos változatunknál, hanem a krumplit egészen vékonyra gyalulva, nyersen rétegezzük a tejszínnel és sajttal.
Jóval tovább készül, hiszen a krumplinak teljesen puhára kell főnie, cserébe a tejszínes, zsíros íz teljesen átjárja majd a burgonyát, ellenállhatatlan ízt kölcsönözve neki. A francia gratin kifejezés egyébként a csőben sült ételt jelenti, azaz mindenfajta olyan finomságot, amelyet sajtos, tejszínes vagy valamilyen krémes szósszal és esetleg zsemlemorzsával vonnak be, és aztán tűzálló tálban a sütőben sütnek meg. Nemcsak krumplit, hanem bármilyen más zöldséget készíthetünk így.
Klasszikus egy kis csavarral
Ha maradnánk a tejfölös, kolbászos iránynál, próbáljuk ki, hogy tojás helyett gombával rétegezzük a krumplit, hiszen ha ízében nem is, de állagában rendkívül hasonlít a gomba a főtt tojásra. Ha pedig nem szeretjük a gombát, a tojást helyettesíthetjük valamilyen lágyabb, de nem teljesen szétolvadó sajttal – például felkarikázott mozzarellával is készülhet a rakott krumpli.
Krumpli helyett vagy mellett
Lehet, már nem hívnánk rakott krumplinak, hanem inkább rakott zöldségnek, de a krumplit kiegészíthetjük vagy akár teljesen helyettesíthetjük is édesburgonyával, céklával vagy cukkinivel is.
– ezek a rakott zöldségek általában tejszínesen, sajtosan készülnek, de nem muszáj követnünk ezt a vonalat, nyugodtan kipróbálhatjuk a tejfölös változatot is. A cékla esetében fontos, hogy mindenképp előfőzzük vagy süssük a gumókat, hiszen sokkal lassabban puhulnak meg, mint a krumpli, az édesburgonya esetében viszont pont arra kell figyelnünk, hogy sokkal gyorsabban elkészül, mint a hagyományos burgonya.
Így vagy tényleg egy gyaluval teljesen hajszálvékonyra vágjuk a nyers krumplit, vagy félig megfőzzük, mielőtt a tűzálló tálba vagy tepsibe rétegeznénk a batátával, hogy aztán egyszerre legyenek krémesen puhák, anélkül, hogy az édeskrumpliból pép lenne a sütés végére.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgi tipp itt: