A rakott krumpliban talán az a legvonzóbb, hogy minden egyszerre készül el, azaz egy jófajta egytálétel, amit sokszor elég csak előre bekészíteni, és ha eljött az idő, betolni a sütőbe, végül készre pirítani.
Hogy a klasszikus változatba mi kerül bele, arról ugye lehetne vitatkozni, ezért inkább azt érdemes leszögezni, hogy mi az, ami viszont nem hiányozhat belőle: krumpli, tojás és kolbász. Na mármost én készítettem már francia változatban jó sok tejszínnel, reformköntösben édesburgonyávalés csirkemellel, most pedig egy hagyományosabb, ám mégis újító verzióban, amiben az eredetiből szinte csak a burgonya maradt (na meg a jó sok tejföl a tetején).
RECEPT:
Savanyú káposztával és csirkével rakott krumpli
A rétegeknek természetesen burgonyával alapoztam meg, erre került rá egy adag kakukkfűvel és fehérborral turbózott savanyú káposzta. Ez utóbbit érdemes egyébként megkóstolni önmagában és átmosni, ha túl savanykásnak érezzük. Erre pakoltam rá az aranyszínűre sütött csirkecombfiléket. Azért combfilét, mert ez szaftosabb marad a végén, mint a csirkemell. Lefedtem káposztával és egy újabb sor krumplival, majd az egészet tejföllel zártam.
Kiváló hétvégi fogás, igazi, nagytársaságot jóllakatós étel, amit még azok is díjaznak, akik a hagyományos fogások szerelmesei.
Ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?
A tökéletes alaprecept és egy isteni bécsi rakott palacsinta