A rakott kel, ami neked kell – mi könnyen és szaftosan készítjük!

A rakott kel a magyar konyha egyik örökzöldje. Egészen elérhető árú favorit, ha valami egyszerűre, kiadósra, háziasra vágyunk – egy jó rakottas, melynek képében egyszerre kerül a tányérodra a köret és a főétel is. Nézzük, hogy készítjük mi szaftosan és könnyedén...némi csavarral és variálással.

Ha zöldségrakottasra gondolunk, a magyarok nagy részének a másodperc tört része alatt tuti, hogy a rakott kel ugrik be. Ress, rostos kelkáposztalevelek közé töltött szaftos, fűszeres, darált húsos töltelék rizzsel, rengeteg tejföllel megborítva. Kell ennél több? Ja, és külön bírjuk benne, hogy aránylag olcsón kihozható, hiszen a káposzta az aranyárban mért zöldségek közt még egészen pénztárcabarátnak számít.

A jól bevált, megszokott ízeket egyszerű megbolondítani valami újdonsággal is, hogy ne mindig ugyanolyan formájukban kerüljenek az asztalra. Legyen szó egy kis csípősről, új fűszerről, sajtról vagy épp egy jó öntetről, a rakott kel mellé mindegyik remekül passzol!

Mutatjuk, nálunk hogyan lesz mindig finom és mindig szaftos könnyedén, egyszerűen...néhány csavarral!

Hozzávalók: olívaolaj, darált marhahús, vöröshagyma, fokhagyma, só, bors, római kömény, babérlevél, majoranna, füstölt pirospaprika, rizs, kelkáposzta, vaj, tejföl

Elkészítés:

A darált hússal kezdünk, megpirítjuk az olívaolajon, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, és fűszerezzük: só, bors, római kömény, őrölt babérlevél, majoránna, csípős pirospaprika kerüljön bele. Pici vizet adjunk hozzá, és negyed óráig rotyogtassuk, így lesz jó szaftos.

Ne féljetek kicsit megcsavarni a hagyományos magyaros ízeket: a pikáns római kömény és a füstölt pirospaprika utánozhatatlan ízt ad majd a húsos rétegeknek, higgyétek el!

Ez idő alatt egy másik edényben főzzük meg a rizst fel a rizst, majd forgassuk össze a darált húsos keverékkel.

A kelkáposzta-puhító trükk:

Forraljunk vizet, és mártsuk a gyöngyöző vízbe a kelkáposzta leveleit, de ne főzzük szét! Ha megpuhultak, rakjuk őket félre.

Rétegezés:

Egy megfelelő méretű, hőálló tálat kivajazunk, és első rétegként elfektetjük az alján a káposztaleveleket. Erre jöhet rá a darált húsos-rizses töltelék, utána egy réteg tejföl, ismét a töltelék, majd még egy réteg káposzta, amit végül megkoronázunk jó vastagon tejföllel.

Sütés:

A rakott káposztát előmelegített, 180°-os sütőbe rakjuk 35 percre, míg a felső réteg aranybarnára pirul. A sütőből kivéve hagyjuk kicsit kihűlni, majd felszelve, tejföllel a tetején tálaljuk.

A könnyű rakott kel teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Recept és fotók: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több házias-különleges recept tőlünk nektek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...