Radicchio nem minden piacon kapható, de ha igen, akkor nem lehet csak úgy elsétálni mellette, gyönyörű színével felhívja magára a figyelmet. Hazait ritkán, általában olasz terméket találunk, ezért nem is olyan olcsó, mint egy sima saláta, de ha már elhozták hozzánk, néha napján egészségünk és aznapi jókedvünk érdekében megvásárolhatjuk. Sok jótékony tulajdonságán kívül még megemlítendő, hogy hosszan eláll a hűtőben, maximum a külső takarólevele kiszárad, de ezt amúgy is lebontanánk róla felhasználás előtt.
Tudtad?
A radicchiot csak meghatározott körülmények között, szigorú feltételek mentén termeszthetik Olaszországban. A növény külső takarólevele igazából zöldes, de ezt fogyasztóként már nem láthatjuk, a termelők szedés után leválasztják róla, mivel emberi fogyasztásra nem alkalmas.
Egészséges
Feltűnő külseje egyébként is kiemelné salátatársai közül, de más tulajdonságai sem elhanyagolhatók. A lila színű zöldségek, főleg a lilakáposzta és a radicchio ajánlott a hölgyeknek fogyasztásra, hiszen könnyen emészthetősége és alacsony kalóriatartalma miatt akár diétás étrendbe is tökéletesen beilleszthető. Ezen kívül nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot, foszfort és folsavat, valamint A-, C-, B1-, B3-, B5-, B6-, E- és K-vitaminokban, szelénben, vasban, rézben, mangánban, kalciumban és cinkben is gazdag...és ez mind csak a kezdet, millió más miatt is érdemes fogyasztani, járjatok utána!
Tipp: mindig csak a feltűnően friss, kemény fejeket vásároljuk meg, a puha darabok kevésbé jó ízűek, sütés után gyorsan barnulnak, salátában pegig élvezeti értékük igen alacsony.
Sokszínű
Radicchiot találhatunk fejes-, csúcsos és leveles formában is, ezeket ünnepek alkalmával előkelő módon, és sima hétköznapi fogásban is tálalhatjuk. Feltétként egy burgonya- avagy zöldségpüré tetején, vagy köretként egy szelet hús mellett, grillezve polentával, valamint salátában is jól kamatoztatható a radicchio tudománya. Most sütőben sütve és sós palacsintába töltve mutatjuk meg, mit is tud valójában:
Radicchioval készíthetünk még többek között:
- lasagnét – olasz honban salsiccia-val, vagyis egy nyers, fűszeres kolbászkával sütik össze, de használhatunk sima darált húst is hozzá
- töltött radicchiot – általában a főtt burgonyát villával összetörik, parmezánnal, petrezselyemmel és fűszerekkel ízesítik, ezzel töltik meg a radicchio blansírozott leveleit, majd sütőben megpirítják az egészet
- tésztát – hagymával párolva, ahogy a palacsintába is kerül. főként fusillivel tálalják, de biztosan más tésztatípussal is jól megfér
- rizottót - ehhez turmixolnak keveset a párolt radicchioból, ezzel krémesítik a rizottórizst, a többi szépség a kitálalt étel tetejére megy ízesítés- és díszítésképpen
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: