Alig ismerünk rá a fiatal Rácz Jenőre ezen a régi fotón

A sztárséf régi fotóval nosztalgiázott azokról az időkről, amikor még a világ legjobb éttermében stázsolt.

Régi fotóval emlékezett vissza a dán Noma étteremben töltött időkre Rácz Jenő. A Rumour séfje 2011 és 2014 között stázsolt (gyakornokoskodott) a világ egyik legjobb, három Michelin-csillagos éttermében. Rácz Jenő egészen fiatalon önerőből, saját pénzen utazott ki Koppenhágába, hogy a legjobbaktól tanulhassa el a szakma rejtelmeit.

A séf korábban így mesélt a Noma-ban töltött időszakról:

„Én, mint földi halandó egyszer írtam a Noma-nak, hogy szeretnék náluk dolgozni, és kaptam is egy választ, hogy várnak. Természetesen akkor még nem volt a zsebemben egy Michelin-csillagos éttermekkel teli önéletrajz, csak voltak jó referenciáim, ennek ellenére is teljesen szürreális volt az egész, hogy több ezer jelentkező közül engem választottak. Ebből a szempontból talán mondhatni, hogy szerencsés voltam.

Itt 50-60 szakács dolgozott egyszerre, akik közül szerintem én voltam a legfiatalabb. Nehéz volt felvenni a versenyt olyanokkal, akik nemcsak a Noma-ban dolgoztak már, hanem a világ legjobb éttermeiben. Nem hátránnyal indultam, inkább úgy mondanám, hogy egy óriási tapasztalathiánnyal, amit nekem sokkal gyorsabban kellett felszívjak az utamon.

Háromszor-négyszer olyan gyorsan kellett fejlődnöm, de igazából sosem érződött, és nem is hagytam a lehetőséget, hogy érződjön az életkorom. Nagyon nagy volt a bizonyítási vágy bennem magam felé is, és azok felé is, akikkel ott együtt dolgoztam. Meg kellett azt tanulnom, mikor jön el az az időszak, amikor már akár egy sokkal idősebb, sokkal tekintélyesebb szakmabeli szavába vághatsz úgy, hogy annak ott helye is van. Felépíteni azt, hogy a te szavad is érjen valamit, és ne csak az legyen, hogy az utolsó helyről próbálsz faragni, ez volt az igazi kihívás, mindezt pedig úgy, hogy azért a világ legjobb éttermében vagy utolsó.”


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...