Szinte minden gyümölcsből elkészíthető, szuper vendégváró, és bármikor jólesik. Na mi ez? Nem, nem a nagypapa otthon főzött pálinkája, sokkal inkább a nagyi házi pitéje! Elhoztuk nektek ezt a receptet, hogy felelevenítsük a régi idők szép ízeit. Reméljük a rácsos piték klasszikus finomsága sosem megy ki a készítés és a fogyasztás divatjából, így ha egy receptet szeretnél továbbadni az utókornak, akkor ez legyen az!
Recept a meggyes rácsos pitéhez:
A tészta hozzávalói:
500 g liszt, 120 g porcukor, 1 ek sütőpor, 200 g vaj, 2 ek tejföl, 1 db tojás, fél citrom héja, 1 csipet só
Elkészítés:
A lisztet, a cukrot és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, a tejfölt és a tojást. Belereszeljük egy fél citrom héját, ízesítjük sóval, majd pár perc alatt egynemű tésztát gyúrunk belőle.
A tészta folpackkal becsomagolva (hogy ne száradjon ki), mehet a hűtőbe fél-egy órára. Ez idő alatt elkészíthetjük a meggyes tölteléket.
Töltelék hozzávalói:
350 g meggy, 100 g cukor, 1 tk fahéj
Elkészítés:
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd egy közepes edényben összeömlesztjük a cukorral és a fahéjjal, és elkezdjük forralni.
Kb. 20 perc alatt folyamatosan kevergetve sűrű cukros tölteléket főzünk belőle, majd hagyjuk egy kicsit hűlni.
Hozzávalók az összeállításhoz:
2 ek kenhető vaj, 2 ek zsemlemorzsa, 2 ek búzadara, 2 ek darált dió, 1 db tojás
Elkészítés:
A kiválasztott piteformát (kb. 25 centi átmérőjű) kivajazzuk úgy, hogy az oldalára is jusson.
A behűtött tészta 2/3-ad részét elkezdjük belenyomkodni a formába. Csinálhatjuk a kezünkkel vagy egy pohár segítségével, de deszkán is kinyújthatjuk, utána a formába helyezve.
Az elegyengetett tésztát szurkáljuk meg villával, majd a 170°-ra előmelegített sütőben süssük elő 10 percet. Kivéve a sütőből hagyjuk egy kicsit hűlni, és ha mégis nagyon feljött a tészta, nyomkodjuk egy kicsit lejjebb.
A félkész tésztát ezután érdemes megszórni zsemlemorzsával, búzadarával és dióval. Ezzel a három összetevővel azt akadályozzuk meg, hogy a tészta túlságosan elázzon a töltelék maradék levétől.
Ha bármelyikkel szeretnénk ízesíteni, akkor elég egyféléből több kanállal megszórni a tésztát. Én azért használtam mindhármat, hogy egyik íz se legyen túlságosan domináns a meggyes töltelék mellett.
Miután a töltelék is a pitébe került, a tészta megmaradt 1/3-ad részét nyújtsuk ki, majd vágjunk belőle egyforma csíkokat, de formázhatunk bármilyen mintázatot is.
Helyezzük a pite tetejére, majd kenjük meg jól egy felvert tojással.
Ezután mehet vissza a pite a sütőbe, most már véglegesen. Ugyanúgy 170°C-on hagyjuk bent 25 percet, és süssük készre.
Amikor a teteje már szép sült, vegyük ki, és felszelés előtt hagyjuk egy kicsit hűlni. Porcukorral megszórva, fagyival a tetején, de akár önmagában is tálalhatjuk, mindenhogy nagyon finom.
Lesd meg a videón, hogy készül a meggyes rácsos pite:
A meggyes rácsos pite receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akiknek nagyfényt szeretnél csempészni a napjába!
Fotók, videó és recept: Kristyán Fanni
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket is készítsd el: