Készíts rácsos almás pitét, mert az almáid a legjobbat érdemlik

Közeleg az ősz, ezzel együtt pedig a klasszikus piték időszaka. Alma, körte, szilva - bármelyik is terem a kertünkben, előbb-utóbb biztosan készülne belőle pite is, úgyhogy fogadjátok szeretettel ezt az egyszerű, ám annál látványosabb, csodás ízű, rácsos pitét!

Pitét készíteni mindannyian szoktunk, így a pite is kicsit olyan mint a lekvár: ahány ház, annyi szokás. Van, aki omlós tésztával készíti, mások vajassal, van, aki reszeli a gyümölcsöt, van, aki darabosabban szereti, és míg valakinél csak alja van a pitének, mások a tetejét is befedik, megint mások pedig rácsozva díszítik.

Mi most egy rácsos almás verziót mutatunk, ahol a tölteléket vékonyra szeletelt almából álmodtuk meg. Biztos nem mindenki számára lesz ez A recept, de arra mindenképpen jó, hogy aki még nem készített pitét, nem elégedett a saját receptjével, vagy egyszerűen csak kipróbálna valami újat, az bátran választhatja ezt.

A rácsos almás pite pontos receptjéért katt a képre

A tészta a mi piténk esetében egy egyszerű vajas tészta, ún. shortcrust pastry. Ennek lényege, hogy a vaj mennyiségének kétszerese kell lisztből, és először ezt a két alapanyagot dolgozzuk össze morzsás-homokos állagúra, ízlés szerint kevés citromhéjjal is megspékelhetjük. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, a cukrot, egy picinyke tejfölt és pár kanál jeges vizet, amivel aztán kemény tésztát gyúrunk belőle gyors, határozott mozdulatokkal.

A kész tésztagolyót legalább egy órára hűtőbe tesszük, majd 2:1 arányban dolgozunk vele. A nagyobbik részéből két sütőpapír közt egy akkora kört nyújtunk, mint a sütőformánk átmérője + a magassága kétszer (mert ugye peremes sütit szeretnénk). Azért érdemes sütőpapírok közt nyújtani, mert így nem kell liszttel „hígítanunk” a tésztát és könnyen le is tudjuk szedni a papírról – a sütőformát azért persze vajazzuk-lisztezzük ki előzőleg. Érdemes a pite alját elősütni, így biztosan nem fogja átáztatni a töltelék: 200 fokon 10 perc elég is neki, és ne felejtsük el megszurkálni sem!

A rácsos almás pite pontos receptjéért katt a képre

Amíg sül a pite alja, meghámozzuk és mandolinon megszeleteljük az almákat. Mivel szeretnénk, ha szépen megmaradnának a vékony szeletek, a töltelék többi hozzávalóját (porcukor, keményítő, vaníliás cukor, fahéj, citromlé) egy kis tálkában keverjük össze egyneműre. A kész öntetet az almákra zuttyintjuk és óvatosan összeforgatjuk: ezzel meg is vagyunk a töltelékkel, amit az elősütött tésztaalapra halmozunk.

A kisebbik tésztaadagot szintén kerekre nyújtjuk, de kevésbé fontos a szabályos kör. Ezt aztán vékony csíkokra vágjuk, amikkel aztán berácsozzuk a megtöltött pite tetejét. Sütés előtt kenjük meg kevés vízzel hígított tojással (így szebben eloszlik), majd tegyük fél órára a sütőbe.

A rácsos almás pite pontos receptjéért katt a képre

A kész pitét hagyjuk hűlni legalább fél órát, hogy picit visszahűljön és szebben szeletelhető legyen. Fogyaszthatjuk magában vagy egy gombóc vaníliafagylalttal, utóbbi főként akkor javasolt, ha még meleg a pite, mert olyankor csodásan megolvad rajta!

A rácsos almás pite receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akinek napfényt szeretnél csempészni a napjába!

Fotók és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Próbáld ki ezeket a pitekülönlegességeket is:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...