Pitét készíteni mindannyian szoktunk, így a pite is kicsit olyan mint a lekvár: ahány ház, annyi szokás. Van, aki omlós tésztával készíti, mások vajassal, van, aki reszeli a gyümölcsöt, van, aki darabosabban szereti, és míg valakinél csak alja van a pitének, mások a tetejét is befedik, megint mások pedig rácsozva díszítik.
Mi most egy rácsos almás verziót mutatunk, ahol a tölteléket vékonyra szeletelt almából álmodtuk meg. Biztos nem mindenki számára lesz ez A recept, de arra mindenképpen jó, hogy aki még nem készített pitét, nem elégedett a saját receptjével, vagy egyszerűen csak kipróbálna valami újat, az bátran választhatja ezt.
A tészta a mi piténk esetében egy egyszerű vajas tészta, ún. shortcrust pastry. Ennek lényege, hogy a vaj mennyiségének kétszerese kell lisztből, és először ezt a két alapanyagot dolgozzuk össze morzsás-homokos állagúra, ízlés szerint kevés citromhéjjal is megspékelhetjük. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, a cukrot, egy picinyke tejfölt és pár kanál jeges vizet, amivel aztán kemény tésztát gyúrunk belőle gyors, határozott mozdulatokkal.
A kész tésztagolyót legalább egy órára hűtőbe tesszük, majd 2:1 arányban dolgozunk vele. A nagyobbik részéből két sütőpapír közt egy akkora kört nyújtunk, mint a sütőformánk átmérője + a magassága kétszer (mert ugye peremes sütit szeretnénk). Azért érdemes sütőpapírok közt nyújtani, mert így nem kell liszttel „hígítanunk” a tésztát és könnyen le is tudjuk szedni a papírról – a sütőformát azért persze vajazzuk-lisztezzük ki előzőleg. Érdemes a pite alját elősütni, így biztosan nem fogja átáztatni a töltelék: 200 fokon 10 perc elég is neki, és ne felejtsük el megszurkálni sem!
Amíg sül a pite alja, meghámozzuk és mandolinon megszeleteljük az almákat. Mivel szeretnénk, ha szépen megmaradnának a vékony szeletek, a töltelék többi hozzávalóját (porcukor, keményítő, vaníliás cukor, fahéj, citromlé) egy kis tálkában keverjük össze egyneműre. A kész öntetet az almákra zuttyintjuk és óvatosan összeforgatjuk: ezzel meg is vagyunk a töltelékkel, amit az elősütött tésztaalapra halmozunk.
A kisebbik tésztaadagot szintén kerekre nyújtjuk, de kevésbé fontos a szabályos kör. Ezt aztán vékony csíkokra vágjuk, amikkel aztán berácsozzuk a megtöltött pite tetejét. Sütés előtt kenjük meg kevés vízzel hígított tojással (így szebben eloszlik), majd tegyük fél órára a sütőbe.
A kész pitét hagyjuk hűlni legalább fél órát, hogy picit visszahűljön és szebben szeletelhető legyen. Fogyaszthatjuk magában vagy egy gombóc vaníliafagylalttal, utóbbi főként akkor javasolt, ha még meleg a pite, mert olyankor csodásan megolvad rajta!
A rácsos almás pite receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akinek napfényt szeretnél csempészni a napjába!
Fotók és recept: Rosanics Petra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Próbáld ki ezeket a pitekülönlegességeket is: