A quinoa a disznóparéjfélék, korábban libatopfélék, családjába tartozik. Dél-Amerikából származik, ahol 6.000 év óta az egyik fő táplálékforrás. Az inkák a „Magok Anyjának" tartották. Ásványi anyagokban gazdag leveleiből főzeléket vagy salátát készítenek. Mustármag nagyságú magja összetételében hasonlít a gabonafélékhez. Gluténmentes álgabonának is nevezik.
De nézzük, milyen remek tulajdonságai vannak még a quinoának! Kattintsd végig galériánkat, hogy megtudd!
5 ok, amiért érdemes gyakran quinoát fogyasztani
Tartalmaz még két fitokémia anyagot is, a kvercetin és a kaempferol. Az előbb említett remek immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású, így csökkenti a szív- és rákbetegségek kialakulását. A kaempferol szintén gyulladáscsökkentő, de emellett megőrzi a máj egészségét, és közrejátszhat az anyagcsere-betegségek megelőzésében.
Még több fantasztikus alapanyag: