Pünkösdi fogások – ezek kerüljenek az ünnepi asztalra!

Szokások és fogások. Eszedbe jut egyetlen pünkösdi közülük? Most egy kicsit belemerülünk ebbe a tavasz végi, nyár eleji ünnepbe, és megnézzük, mi kerüljön idén az asztalra.

Érzésre még csak most múlt el, de máris 50 napja annak, hogy a húsvéti sonkát felszeltük. A keresztény egyház születésének ünnepe, vagyis a pünkösd alatt viszont már nem ez a főtt, füstölt hús lesz a középpontban, de hogy hús lesz, az biztos. És mit eszünk még? Igen, tojást is, de ezt sem a húsvétkor megszokott, főzött formában, inkább nagy mennyiségben, édes tésztákba sütve. Sőt a kalácssütés sem maradhat el! De miért is készítették ezt az illatozó finomságot? Arra is jön a válasz, olvassatok tovább!

Süss rántott csirkét!

Pünkösdkor nem csak a király és királylány választás történt meg, hanem végre felmelegedett annyira az idő, hogy az emberek megkezdhették a kültéri, kerti vagy gazdasági munkálatokat. Örültek ennek a újrakezdésnek, ezt ünnepelték, és egyben szerették volna, hogy az év bő és gazdag termést hozzon. Ahogy a húsvétnak, ennek az ünnepnek is zsidó gyökerei vannak.

Mózes könyvében találjuk: “Ötven napot számoljatok a hetedik szombat utáni napig, és akkor mutassatok be új ételáldozatot az Úrnak!”

Ez a keresztény szokás megmaradt, még a szegényebbek is vágtak valamilyen állatot. Attól függően, hol jártunk az országban, találhattunk bárányszeletet, kakaspörköltet, egybesült csirkét és rántott jércemellet is. Ez utóbbi, a rántott csirke lesz az idei menőség, nézd milyen recepteket ajánljuk neked!

Tipp!

Keress leírást a pünkösdi király választásról Jókai Mór Egy magyar nábob c. regényében!

Soktojásos tészták

Epres-rebarbarás-túrós süti - receptért kattints ide!

Ha a húsok tekintetében eltérő is volt a felhozatal, gyúrt édes tésztát viszont szinte mindenki készített. Itt nem az volt a fontos, hogy élesztős kelt tészta, vagy kevert tészta készült, hanem, hogy minél több tojás kerüljön bele. A tyúk áldása ugyancsak a termékenységet szimbolizálta. Fogyasztásával, ahogy az élő állat vágásával is, a gazdag mezőgazdasági termést kívánták előirányozni. Más forrásból úgy tudni, hogy a sárga színnek is jelentősége van, például legyen szép sárga a búza. A sütibe gyümölcsöt vagy túrót sütöttek, a mi kedvencünk a gyümölcsös-túrós süti, ajánlunk hozzá receptet, süssetek ti is ilyet!

Tudtad?

Pünkösd a húsvéthoz kötődő pontos napok száma miatt mozgóünnep, május 10. és június 13. közé esik, a húsvét ünnepnapjának függvényében. Neve a görög „pentekosztész” (ötvenedik, πεντηκοστή, pentékoszté) szóból ered.

Kalácsozz!

Mátkaválasztás

Tavasszal nem csak a szerelmes párok találtak egymásra. “Mindig kell egy barát!” Tudták ezt őseink is, a lányok már kilenc éves korukban kiválasztották a mátkájukat. Ő volt a legkedvesebb barátjuk, akivel nem csak gyermekkorukban játszottak együtt, de rá számíthattak akkor is, ha kisbabájuk született, és kiestek a munkából. A mátka nem csak a gyermekvállalásnál lépett képbe, ő segítette élete végéig az asszonyt. Mátkaválasztáskor a lányok sós vagy édes kalácsot sütöttek a választottjuknak, ezt díszes, festett tányéron, vagy fonott kosárban küldték el neki. Ha a elvállalta a másik lány ezt a felkérést, akkor hasonló kelt tésztát küldött vissza a barátnőjének.

+1 tipp

Régi római hagyomány májusban a Florália ünnepe, amikor Flórát, a növények, virágok istennőjét ünnepelték. A pünkösdi ünneplésében ma is fontos szerepet játszanak a virágok, kerüljön csodálatos pünkösdi rózsacsokor az ünnepi asztalra!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek