Az ördögi ok, amiért annyira imádod a pumpkin spice lattét

Alig várod az őszt, hogy eljöjjön a pumpkin spice latték időszaka? Eláruljuk, miért rajongsz érte annyira!

Amerikából indult az őrület, ahol a sütőtök az ősz egyik meghatározó zöldsége: nemcsak pitét sütnek belőle, de az otthonukat is feldíszítik vele, különösen halloween környékén.

A legfélelmetesebb ünnep hiánya azonban nem állította meg a pumpkin spice lattét, hogy a világ többi részét is meghódítsa, és milliók várják a szeptember érkezését, hogy gőzölgő pumpkin spice lattéval tölthessék meg a bögréjüket. Azonban az ital egy sötét titkot rejteget: most lerántjuk a leplet a népszerűsége okáról, és eláruljuk, miért rajongsz érte annyira.

Az ördögi ok, amiért annyira imádod a pumpkin spice lattét

Lehet, hogy már rájöttél, de sok márka pumpkin spice lattéjában nem valódi sütőtök van, hanem tökfűszeres szirup, amely a sütőtökös pite ízét hivatott utánozni. A sütőtökös pite ízét pedig egy fűszerkeverék adja, ami általában olyan fűszereket tartalmaz, mint a gyömbér, a szegfűszeg, az őrölt fahéj, a szerecsendió és a szegfűbors.

Az amerikai Institute of Food Technologists oldalán jelent meg Kantha Shelke food scientist riportja Pumpkin Spice 101 címen, amely szerint a sütőtökös pite fűszerkeverék legalább 340 ízvegyületet tartalmaz, és ennek csupán 5-10 százaléka természetes. Ez azt jelenti, hogy az ital maradék 90 százaléka olyan vegyi anyagokból áll, amelyek becsapják az agyadat, hogy azt higgye, az igazit fogyasztod.

A fahéj ízének utánzására fahéjaldehideket használnak, a szerecsendió helyett pedig szabinént, míg a gyömbért zingiberénnel, a szegfűbors helyett pedig eugenollal helyettesítik.

Tehát a tej és a cukor kivételével valójában semmilyen természetes összetevőt nem iszol, amikor belekortyolsz egy PSL-be.

Különösen érdekes tény, hogy az italban található nem épp természetes összetevők közül három – a fahéjaldehidek, az eugenol és a szabinén – a világ egyik legnépszerűbb italában is megtalálhatóak: a Coca-Colában.

„Azt állítom, hogy ezért olyan népszerűek a tökfűszeres latték az Egyesült Államokban és a világ minden táján" – írta Lauren O'Neal a Brooklyn Magazine-ban.

„Nem a nosztalgia vagy az egyszerűség miatt, legalábbis nem elsősorban. Hanem azért, mert mindenki szereti a kólát, a PSL pedig lényegében egy forró tejes kóla."

Ezek után garantáltan jobban jársz, ha magad készíted el otthon a tökös fűszerkeveréket!

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...