Itt a válasz, miért nem eszünk soha pulykatojást

Amikor tojást mondunk, biztosan tyúktojásra gondolunk. De miért is van ez így? A kérdés jogosan merülhet fel, különösen ha tudjuk, hogy a pulykatojás is ugyanúgy ehető.

A csirke (illetve tyúk) és a pulyka kétségtelenül a legnépszerűbb húsok közé tartozik a különböző gasztrokultúrákban világszerte. Mindkettő a kulináris hagyományok szerves részét képezi, és ez nem véletlen, hiszen sokoldalúak és ízletesek. Van azonban egy részük, amit közel sem ugyanúgy hasznosítunk: mindkét faj nőstényei tojnak, ennek ellenére szinte csak tyúktojással találkozhatunk a bevásárlások során, akár szupermarketben, akár piacon járunk. A tyúktojás sok háztartás alapvető alapanyaga, míg a pulykatojást elvétve ismerhetjük meg, valódi különlegességnek számít. De miért is van ez így?

Miért nem ettünk még soha pulykatojást? Itt a válasz!

Ehető a pulykatojás?

Nos, a válasz egészen egyszerű: igen, a pulykatojás ehető. Ez a fajta ráadásul számos egészségügyi előnyben osztozik a „sima” tyúktojással.

Egy pulykatojás 56 mikrogramm B-9-vitamint tartalmaz, ami az ajánlott napi bevitel 14 százaléka. Emellett van benne 1,34 mikrogramm B-12-vitamin, ami a napi bevitel 56 százalékát jelenti. De tartalmaz jótékony ásványi anyagokat is, például szelént és vasat.

Milyen ízű?

Azok, akiknek volt már alkalmuk megkóstolni a pulykatojást, gazdagabbnak és krémesebbnek írják le, mint a tyúktojást. Nem árt tudni, hogy ennek alapvetően nagyobb a sárgája, mint a fehérje, ami ideálisabbá teszi egyes receptekhez, például süteményekhez, hiszen javíthatja a kész fogások ízét és állagát.

Mindezek ellenére igen ritkán találkozhatunk vele – nézzük, mi ennek az oka!

Miért nem árulnak pulykatojást az élelmiszerboltban?

Először is: a pulykák sokkal ritkábban tojnak, mint a tyúkok. Míg egy tyúk szinte naponta tojhat egy tojást, a pulykák hetente csak körülbelül két tojást termelnek. Ez az alacsonyabb termelési ráta jelentősen befolyásolja, hogy mennyire elérhetőek ezek a tojások, illetve hogy mennyire praktikus a felhasználásuk. (Tekintettel arra, hogy a tyúktojás sokkal könnyebben hozzáférhető.)

Az tehát, hogy a pulykatojás valódi ritkaságszámba megy, egyszerű gazdasági és gyakorlati okokra vezethető vissza. A pulykák több helyet, táplálékot és időt igényelnek a tojásrakáshoz, mint a tyúkok. Emellett jobban védik a tojásaikat, így a begyűjtési folyamat is nagyobb kihívást jelent.

Ezek a tényezők mind magasabb előállítási költségeket eredményeznek, ami a pulykatojást jelentősen drágábbá tenné. Figyelembe véve az átlagos fogyasztók fizetési hajlandóságát és a tyúktojás már kialakult piacát, a pulykatojás kevésbé életképes választási lehetőség a kereskedelmi tojástermelők számára.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk:

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...