A pulyka Amerikából származik, húsa népszerűségét annak köszönheti, hogy kalóriaszegény, illetve többszörösen telítetlen zsírsavakban rendkívül gazdag. Bár az amerikaiak a világ vezető pulykafogyasztói, mi, magyarok is a világ élvonalába tartozunk. A pulyka amellett, hogy nagyon sokrétűen elkészíthető, rengeteg jótékony hatással lehet az egészségünkre.
Különösen zsírszegény
Bár a baromfihúsok egytől egyig zsírszegények, a pulykahús különösen az, emiatt sok diétázó fogyasztja nap mint nap. A pulyka melle a legsoványabb húsok közé sorolható, zsírtartalma nem éri el az 1%-ot. Süssük, főzzük bátran, de fogyaszthatjuk húskészítmények formájában is, akár pulykakolbászként vagy sonkaként, szendvicsekben.
Rengeteg vitamint tartalmaz
A pulykahús a B-vitaminok összes fajtáját tartalmazza, ebből külön kiemelendő a B3- és a B6-vitamin. Ezek azok, amelyek légfontosságú szerepet töltenek be egészségünkben, és az energia-anyagcserétől az idegműködésén át a hormontermelésig számtalan alapvető folyamatban vesznek részt.
Tele van hasznos ásványi anyagokkal
A pulykahúsban megtalálható a szelén, a cink és a foszfor, valamint kis mennyiségben tartalmaz magnéziumot és káliumot is. A szelén fontos szerepet játszik a normális hormonszint fenntartásában, és véd a pajzsmirigy betegségekkel szemben. A szelén mérsékli az oxidatív stresszt, továbbá segíti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A foszfor segíti az idegrendszer működését, a csontok és fogak felépülését, és az enzimek megfelelő működését.
Sokak számára megfelelő
A pulyka több szempontból is nagyon előnyös. Ez a legkevésbé allergizáló húsfajta, ezért gyerekeknek is ideális, továbbá a kismamamák is bátran fogyaszthatják. Ezen kívül a világ legtöbb országában nincsenek kulturális vagy vallási tabuk a pulyka kapcsán, így ha vacsoravendégeket várunk, nagyon jó alternatíva lehet.
Gazdag telített zsírsavakban
A többi húsfélével összehasonlítva a pulyka nagyobb mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmét.
Nagyon sokféleképpen elkészíthető
Süssük, pároljuk, tegyük levesbe, készítsünk belőle valamilyen rakottast vagy húsgolyókat – tényleg bármilyen fogást készíthetünk pulykahúsból. Sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszít, így tápanyagtartalma koncentrálódik. Zsírtartalma elegendő ahhoz, hogy akár más hozzáadott zsiradék nélkül is megsüssük, mégis a kész hús zsír- és energiatartalma még mindig lényegesen alacsonyabb, mint más, nem szárnyas húsoké.
Magas a fehérjetartalma
A pulykahúsnak magas a fehérjetartalma, ami előnyös a vércukorszint normalizálása és az inzulin metabolizmusa szempontjából, ezzel egyidejűleg növeli a jóllakottság érzetét, ráadásul a fehérje felszívódása biztosítja az izomtömeg fenntartását, és étkezés után stabilan tudja tartani az inzulinszintet.