7 nyomós érv a pulykafogyasztás mellett

A pulykafogyasztásnak rengeteg előnye van, most sorra is vesszük, melyek ezek pontosan.(x)

A pulyka Amerikából származik, húsa népszerűségét annak köszönheti, hogy kalóriaszegény, illetve többszörösen telítetlen zsírsavakban rendkívül gazdag. Bár az amerikaiak a világ vezető pulykafogyasztói, mi, magyarok is a világ élvonalába tartozunk. A pulyka amellett, hogy nagyon sokrétűen elkészíthető, rengeteg jótékony hatással lehet az egészségünkre.

Különösen zsírszegény

Bár a baromfihúsok egytől egyig zsírszegények, a pulykahús különösen az, emiatt sok diétázó fogyasztja nap mint nap. A pulyka melle a legsoványabb húsok közé sorolható, zsírtartalma nem éri el az 1%-ot. Süssük, főzzük bátran, de fogyaszthatjuk húskészítmények formájában is, akár pulykakolbászként vagy sonkaként, szendvicsekben. 

Rengeteg vitamint tartalmaz

A pulykahús a B-vitaminok összes fajtáját tartalmazza, ebből külön kiemelendő a B3- és a B6-vitamin. Ezek azok, amelyek légfontosságú szerepet töltenek be egészségünkben, és az energia-anyagcserétől az idegműködésén át a hormontermelésig számtalan alapvető folyamatban vesznek részt.

Tele van hasznos ásványi anyagokkal

A pulykahúsban megtalálható a szelén, a cink és a foszfor, valamint kis mennyiségben tartalmaz magnéziumot és káliumot is. A szelén fontos szerepet játszik a normális hormonszint fenntartásában, és véd a pajzsmirigy betegségekkel szemben. A szelén mérsékli az oxidatív stresszt, továbbá segíti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A foszfor segíti az idegrendszer működését, a csontok és fogak felépülését, és az enzimek megfelelő működését.

Sokak számára megfelelő

A pulyka több szempontból is nagyon előnyös. Ez a legkevésbé allergizáló húsfajta, ezért gyerekeknek is ideális, továbbá a kismamamák is bátran fogyaszthatják. Ezen kívül a világ legtöbb országában nincsenek kulturális vagy vallási tabuk a pulyka kapcsán, így ha vacsoravendégeket várunk, nagyon jó alternatíva lehet.

Egyszerű ünnepi pulykacomb

Egy szép, ropogós, belül szaftos pulykasült bármilyen ünnepi alkalomra jó lehet. Nem kell azonban feltétlenül egész pulykával szenvedni, ami a sütőbe is alig fér be, pláne, ha nem a ...

Gazdag telített zsírsavakban

A többi húsfélével összehasonlítva a pulyka nagyobb mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmét.

Nagyon sokféleképpen elkészíthető

Süssük, pároljuk, tegyük levesbe, készítsünk belőle valamilyen rakottast vagy húsgolyókat – tényleg bármilyen fogást készíthetünk pulykahúsból. Sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszít, így tápanyagtartalma koncentrálódik. Zsírtartalma elegendő ahhoz, hogy akár más hozzáadott zsiradék nélkül is megsüssük, mégis a kész hús zsír- és energiatartalma még mindig lényegesen alacsonyabb, mint más, nem szárnyas húsoké.

Szaftos karácsonyi pulyka

Tökéletes karácsonyi ünnepi fogás - nem lesz vele sok dolgunk, csak 40 percenként át kell kenni, majd a végén párszor pihentetni. cserébe szaftos és omlós lesz, és garantáltan az ...

Szaftos spagettitorta

A spagettitortával vagy az szokott lenni, hogy szaftos, de szétesik szeleteléskor, vagy gyönyörűen áll, de kiszárad. Ez a recept garantáltan szaftos marad, és mégis szépen szeletlehető!

Magas a fehérjetartalma

A pulykahúsnak magas a fehérjetartalma, ami előnyös a vércukorszint normalizálása és az inzulin metabolizmusa szempontjából, ezzel egyidejűleg növeli a jóllakottság érzetét, ráadásul a fehérje felszívódása biztosítja az izomtömeg fenntartását, és étkezés után stabilan tudja tartani az inzulinszintet.

Tudj meg még többet a pulykahúsról itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...