Ezért imádják az amerikaiak annyira a pulykát

A pulyka nem véletlenül népszerű étel az amerikaiak körében. Ez a madár a hálaadás fő szimbóluma, ugyanakkor az újvilágban karácsonykor is felettébb népszerű fogás. Vajon miért lett egy egész nemzet kedvence és egyáltalán: miért éppen a sült pulyka Amerikában az év végi ünnepek legkedveltebb étele? (x)

Mi, magyarok talán kevésbé értjük, miért éppen az egészben sült pulyka Amerika kedvenc étele az ünnepi időszakban. Nagy, nem fér be a sütőbe, nem sül át rendesen – gondolnánk elsőre, a Föld nyugati felén azonban tudják, hogyan lehet egy akár 10 kilós állatot is egyenletesen átsütni úgy, hogy az ropogós és szaftos legyen egy nagycsaládi, ünnepi lakomán. Az Egyesült Államokban évente csaknem 46 millió pulyka kerül az asztalokra hálaadáskor.

De ugyan miért éppen ez az állat lett a befutó?

Az első hálaadás korántsem volt jelentős, elismert amerikai ünnep. 1621-ben tartották, de arról nincsenek feljegyzések, hogy pulykát, csirkét, marhát vagy éppen sertést ettek volna az elődök. A hálaadás az 1800-as években kezdett széles körben elterjedni, 1863-ban pedig az Amerikai Egyesült Államok 16. elnöke, Abraham Lincoln tette hivatalossá a mozgó ünnepet, melyet azóta minden november negyedik csütörtökén tart meg az amerikai nép.

Pulykák furcsa környezetben: 2021-ben Joe Biden, amerikai elnök ennek a két szárnyasnak kegyelmezett meg (Fotó:Drew Angerer/Getty Images)

Arról, hogyan lett a pulyka a hálaadásnapi vacsora jelképe, kevés feljegyzés van, a Time magazin beszámolója szerint azonban létezett egy Sarah Joseph Hale nevű New England-i író , aki minden évben pulykát készített hálaadáskor. Az írónő kora egyik legnagyobb aktivistája volt a hálaadás népszerűsítését és hivatalos ünnepét érintően, ahogy pedig írásai egyre szélesebb körben terjedtek el, úgy lett a pulyka az ünnepi vacsorák fő eleme.

Praktikum? Igen!

Amellett, hogy a pulyka Észak-Amerikában őshonos, praktikussága is szerepet játszhatott abban, hogy népszerű hálaadásnapi étellé vált. Az anyaföldön ugyanis már eleve ott bóklásztak a madarak, de ugyebár nagyobbak is, mint a legtöbb más szárnyas, mégis elég kicsik ahhoz, hogy el lehessen őket készíteni – a megfelelő méretű sütő birtokában.

Három generáció egy asztalnál. Mi valahogy így képzelünk el egy hálaadás napi vacsorát (Fotó:H. Armstrong Roberts/ClassicStock/Getty Images)

Egy pulyka könnyen meg tud etetni mindenkit az asztalnál, szemben egy csirkével vagy kacsával, amely nem tudna kiszolgálni egy 10 fős társaságot. A szakértők úgy vélik, hogy az ételek praktikus kiválasztásának igénye évekkel ezelőtt segített abban, hogy a pulyka a hálaadás napi ételek közé kerüljön.

A sütés már kevésbé kellemes elfoglaltság...

Sokakban merülhet fel a kérdés: miért sütik a hatalmas madarakat egyben? A válasz egyszerű, valószínűleg csupán az esztétikum miatt fontos a hús egyben való sütése. Nos, a pulyka elkészítése még az amerikai lakosoknak is fejtörést okoz, a Google szerint ugyanis ez a legtöbbször beírt kérdés a gasztronómiával kapcsolatban az amerikai lakosok körében. Egy nagyobb, például 10 kilogrammot nyomó pulykának akár 5 órás is lehet a sütési ideje, ráadásul könnyen meglehet, hogy napokig tart a kiolvasztása annak függvényében, lefagyasztották-e vásárlás után.

Az amerikaiak általában nagyobb sütőket használnak, mint mi, magyarok, többek között azért is, hogy beférjen a pulyka

A pulyka így hát leginkább őshonossága és mérete, na és természetesen íze miatt vált az amerikaiak egyik kedvenc ünnepi ételévé, de nálunk is egyre gyakrabban kerül a karácsonyi asztalra.

Az amerikaiak olyan szinten tisztelik a pulykaevéshez köthető karácsonyi hagyományokat, hogy az 1940-es évek óta az éppen hivatalban lévő amerikai elnök minden hálaadáskor megkegyelmez egy – vagy adott esetben két – hálaadásnapi pulykának, így azok életük végéig jó helyen, békességben élhetnek.

Tudj meg még többet itt a pulykahúsról!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...