Kedvenc savanyúságunk: a titkos hozzávaló a tökéletes csokitortához

Elvetemült házi cukrászok bármit hajlandóak megtenni a tökéletes csokoládétorta érdekében. Vajon ebbe beletartozik a savanyú káposzta használata is?

Talán kevés olyan ember van, akinek a puha csokoládétorta készítése közben eszébe jut, hogy „mennyivel jobb lenne ez savanyú káposztával”. És pont ezért mind kimaradunk egy olyan élményből, ami örökre megváltoztatja a sütésről alkotott képünket. Ha elég bátrak vagyunk ezt a furcsa hozzávalót használni, a puha csokoládétorta egy teljesen új szintjét ismerhetjük meg.

Őrület, mitől lesz a csokoládétorta igazán puha

Miért működik?

Nem idegen a cukrászatban a különböző zöldségek használata, gondoljunk csak a répatortára. A sütemény nem lenne ugyanaz nélküle, hiszen kifejezetten a répa adja különleges ízét és állagát.

Mivel a hozzáadott zöldségekkel növeljük a tészta nedvességtartalmát, könnyedebb, omlósabb tortát kapunk. És ha ez önmagában nem lenne elég, a savanyú káposzta tartogat még néhány titkos tulajdonságot, amivel teljesen elvarázsolja a tortát.

Az egyik ilyen tulajdonsága, hogy sós. Ha ettünk már sós karamellt vagy bármilyen hasonló desszertet, akkor tapasztalhattuk, hogy az ellentétes ízek milyen erőteljesen képesek egymást kiemelni.

Tehát az extra só még intenzívebbé teszi a kakaós ízeket a tortában, míg a káposzta eredeti íze abszolút nem lesz feltűnő.

Szintén sok múlik azon, hogy a káposzta savanyú. Szerencsére nem annyira, hogy befolyásolja a torta élvezetét, ahhoz azonban pont elég, hogy savasságával segítse a tésztába kevert sütőpor és szódabikarbóna dolgát. Ezek ugyanis sokkal aktívabban működnek, ha valamilyen savas anyaggal találkoznak.

A káposzta tehát épp elég savanyú ahhoz, hogy a kész torta levegősebb, puhább legyen tőle, anélkül, hogy elrontaná a sütemény ízét.

Hogyan használjuk?

Az apróra vágott savanyú káposztát a legvégén kell a torta tésztájába forgatni. Nem kell előtte megmosni, hiszen ezzel elveszítenénk a sósság és savasság nagy részét. Körülbelül 150 grammot használjunk belőle.

Aki kíváncsi a pontos receptre, angol nyelven megtalálja a forrásként megjelölt cikkben. De kellő bátorság birtokában, egy saját receptben is kipróbálhatjuk. Persze érdemes olyat használni, amit előtte párszor már megsütöttünk káposzta nélkül. Ha így teszünk, és improvizálunk, tartsuk szemmel a tészta állagát, nehogy túl nedves legyen.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Egyéb őrült megoldások a konyhában:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek