Ezeket edd, ha az olasz csizma sarkában, Pugliában jársz

Jártatok már az olasz csizma „sarkantyújában” és sarkában? Ha igen, akkor biztosan találkoztatok fülecske tésztával (orecchiette), a panzerottival és a paradicsomokkal gazdagon megrakott focacciáikkal. Mutatjuk a régió további kiválóságait!

Egyáltalán nem nehéz szerelembe esni Pugliával, hát még változatos konyhájával! Itt készül a legértékesebb olasz olívaolaj és mindenkinek alanyi joga a friss hal és tengeri mütyür. Mondják, hogy a valódi olasz konyhát délen tapasztalhatjuk meg, a gazdaságilag kevésbé fejlett területeken kialakult „cucina povera” (szegény konyha) mára már nem a kispénzűséget jelöli, sokkal inkább a kreativitást dicséri. Hogy néhány szem paradicsommal, egy kis borral, vadon termő zöldfűszerrel és liszttel milyen csodák születnek. Pugliában jártam és megmutatom a legkedvesebb falatokat.

Pancotto: nem lettünk barátok

Elég hektikus viszonyt ápolok a környékkel: gimnáziumi diákcserénk egyik célpontja például Foggia volt, és életkorból fakadóan jobban izgatott a házi limoncello és amaro receptúrája (sokkolt, hogy a szupermarketben bőszen árulták az etilalkoholt!!), mint a tésztagyúrás.

Ez egy kenyérleves, vízbe áztatott kenyérrel, burgonyával, paradicsommal, babbal, fokhagymával és cime di rapa-val / Fotó: Getty Images

A Gargano-félszigetre kirándulva pokoli gasztroélmény vette kezdetét: a „pancotto di Gargano” tálalása több volt, mint fenyegető. Ez egy kenyérleves, vízbe áztatott kenyérrel, burgonyával, paradicsommal, babbal, fokhagymával és cime di rapa-val (nálunk nem használatos zöldfűszer, sajnos még magyar szó sincs rá). És ahogy mára már megbarátkoztam, sőt, kifejezetten szeretem a panzanellát (olasz kenyérsaláta), annyira szörnyű élmény volt az a kenyérleves.

A magyar szekció nem igazán evett belőle, míg az olasz srácok kétpofára falták és nem értették, hogy nekünk ebben mi a furcsa.

Ezt a rémséget leszámítva akkor találkoztam először a focaccia baresével, ami egy csupa-csupa paradicsomos focaccia, olívabogyóval, rozmaringgal, kakukkfűvel. Isteni!

Házi limoncello

A limoncello az egyik legismertebb olasz likőr. Ezt az erős, napfényes, citrommal átitatott olasz likőrt általában digestifként vagy vacsora utáni italként fogyasztják. Hazájának tekinti ...

Nem gasztrotúra, de önkéntelenül azzá lesz

Idén júniusban tárt karokkal várt Puglia – Bari 1 óra 20 perces repülőútra van Budapesttől, és egyáltalán nem gasztrotúrára érkeztünk. Mégis tudjuk jól, hogy Olaszországban, ha átadjuk magunkat a helyi energiáknak és illatoknak, még a legkevésbé hedonista, kizárólag létfenntartás miatt étkező ember is megtapasztalja, hogy az ízeknek milyen hatalma van.

Még egy egyszerű szendvics is élmény itt / Fotó: Gerzsenyi Flóra

A készítek egy szendót és viszem a strandra helyzetből is élmény kerekedik: a sarki kisbolt friss focacciájára krémsajt kerül, valami kolbásszal-mortadellával például, és bőven felüllicitáljuk a vizes zsömle-párizsi kombót. Tehát ez tényleg nem gasztrokirándulás volt, hanem néhány nap kikapcsolódás, amit eredendően körbevett a pugliai konyha, a jó élet, a tévedhetetlen éttermek, cukrászdák, street food helyek. Sosem tudtunk tévedni, végig fantasztikus vendéglátással találkoztunk.

Grissini helyett taralli

Az első aperitivózás alatt, amikor megérkeztek az asztalra a szabálytalan, kemény és sós tésztakarikák, a tarallik, akkor még nem annyira éreztük ezt a sznekket, de később egészen más, olívás, bazsalikommal, oregánóval készített ropogtatnivalókat is kóstoltunk, amik már hozták a megszokott házi grissinik jellegét.

A taralli, ami egy vidám proseccóhoz, negronihoz is jól illik / Fotó: Getty Images

Egy vidám proseccóhoz, negronihoz is jól illik. De még inkább a pugliai olívabogyók varázsoltak el: tudvalévő, hogy a régióban készül Olaszország legértékesebb olívaolaja, a bogyók nemkülönben szenzációsak. Pláne kicsit pácolva, délután csipegetve.

A pizza, másképpen

Dél-olasz, pugliai pizzát sütnek a környéken, ami nem hasonlatos a nápolyihoz. Van karimája, de jóval ropogósabb fazon. Sűrűn kerül rá például capocollo (a coppához hasonló felvágott), olívabogyó, de mortadellát, stracciatellát (krémes sajt, nem az általunk ismert fagylalt – a szerk.), tört pisztáciát is szeretettel szórnak rá. Viszont egyértelműen nagyobb sztár errefelé a focaccia. Az ollóval vágott, négyzet alakú változatok helyett itt kör alakú formában készítik, de ugyanúgy súlyra mérve tudjuk megvásárolni pékségekben, kávézókban. Könnyed, levegős, szeretnivaló.

És itt van nekünk a panzerotto is. Egy érdekes hibrid, hiszen pizzatésztából hajtott, kvázi mini calzonékról van szó, gazdagon töltve, viszont most jön az attrakció: olajban kisütve. Szintén péktől a kisboltig mindenhol jelen van, kisebb-nagyobb változatokban, de kifejezetten panzerottizó egységekből is sok van a pugliai városokban. A helyiek imádják, mert kompakt, laktat és telít, ráadásul megmaradt pizzatésztából remekül elkészíthető.

Pasta, pasta, pasta – a kedvencek

Minden régiónak, sőt még városoknak is megvan a dedikált tésztája: a forma, amit mindig lokális kincsként kezelnek, minden nagymama kezében benne van a gyártáshoz szükséges mozdulat és rafinéria. A leghíresebb pugliai tésztaformák között találjuk az orecchiettit, ami szabadfordításban fülecskéket jelent. Ez az a tényleg kis fület formázó pasta, amit Bari városában, a szűk utcákban kedélyes mammák gyúrnak, készítenek és szárítanak – ezt pedig élesben meg is figyelhetjük, ha az óvárosban csavargunk. Hasonlít nagyon ehhez a tésztához a strascinati is, csak jóval barázdáltabb.

Itt van még a cavatelli, ami eredetileg Moliséből származik, de a régmúltban átkerült Pugliába és örökbe is fogadták. Van, hogy kizárólag liszttel, de néha burgonyával dúsítva készül, kicsit hajazván a gnocchira.

Kis csónakforma vagy romantikusabban, az olaszok szerint a borsó kibontott héjára emlékeztet a capunti. Ez is jó „húsos” házi tészta, jóleső ráharapni, és szépen beleül a szósz a formájába.

A szörnyű pancottonál említett cime di rapa sok tésztában megjelenik, hasonlóan használják, mint a spenótot vagy mángoldot. Pikáns, finom íze van, akár simán olívával akár krémesebb szószokkal.

Érdekesség, hogy a reszelt keménysajt helyett mai napig alkalmazzák a „szegények sajtja” trükkjét. Ez lényegében jól odapirított kenyérmorzsa, amit tésztákra is szórnak.

Sonkás-sajtos calzone

Biztos mindenki hallott már a "töltött pizzáról", a calzone-ról! Nos, ezzel a recepttel otthon is elkészíthetjük, és semmivel nem nehezebb, mint a hagyományos verzió.

Minden, amit a tenger ad

Mivel a régió végig tengerrel szegélyezett, ezért adott a rengeteg vízi csemege. Mesterien bánnak a halakkal, legyen szó a márnáról, a sügérről, az oratáról (tengeri keszeg), vagy a tenger további gyümölcseiről. Így a bébi tintahal, a polip, a különféle kagylók, az osztriga, és a rákok is nagy kedvencek. Grillen, bundában, de például előételképp, nyersen, marinálva is fogyasztják a polipot vagy a rákot, úgymond „tatárként”. Mesések a friss tengeri ételeik, kis citrommal kínálva. Tényleg nem lehet melléfogni, nagyon értik a halsütést!

Tonhaltatár

Tonhaltatárt egy csomó olaszországi étterem menüjében találhatunk, de ilyet csak egy helyen, a Luccabeli Stravinsky előételei között. Ez a bár olyan, akár egy berlini művésztanya. A ...

Dolci – apácamellek, amik csúcsra járnak

Fagylaltot mindenhol istenit fogunk enni, pláne, ha elengedjük a csoki-vanília-eper kombót és rámegyünk az olyan krémekre, mint a zuppa inglese (angolkrémre hajazó finomság), ami eredetileg toszkán édesség, a fior di latte, a dita degli apostoli (apostolok ujja), és persze bármi ami ricottás, pisztáciával készül, fügés, esetleg kekszes, netán Baci csokoládéval készül.

Ez pedig a tette delle monache, vagyis az apácamell / Fotó: Pákozdi Nóra

Kóstoltam pasticciotti sütit, omlós tésztával, krémes szívvel, a fent említett fagyi alapját, a dita degli apostoli ünnepi desszertet, ami lágy tésztacsőbe töltött ricotta egy csipet citromhéjjal, fahéjjal vagy esetleg csokidarabkákkal. Minden kávéhoz kínált mandulás sütemény finom, és ezeket tényleg jó belemártogatni a caffe lattéba, amitől szépen megpuhulnak. Ahogy rengeteg másik tészta is létezik Pugliában, úgy a desszertek tárháza is széles, de van egy, akibe egészen konkrétan belezúgtam. Ez pedig a tette delle monache, vagyis az apácamell. Vicces név egy komolyan mesés desszertnek.

Sok helyen láttuk, akár éttermi tányérdesszertként is, de Monopoli városában egy kis kávézóban találtunk rá a tutira, a „legjobb bögyökre”. Vékony, a szintén pugliai trulli házacskákat vagy hát ugye hetyke ciciket formáló süti, belsejében vaníliás-tejszínes cukrászkrémmel. Elvágva villával, harapva, mindenhogyan csodálatos, buja és abbahagyhatatlan!

Folytathatnám még a sort a fantasztikus pugliai ízekkel, de sok-sok év is kevés lenne ahhoz, hogy megismerjük a régió összes zamatát.

Menjünk a szemünk, az orrunk után, bátran próbálgassuk Pugliában járva az összes helyi specialitást. Kérdezzünk rá a pincéreknél, fürkésszük hol állnak sorok! Biztos, hogy nem fogunk csalódni!

Eredeti szicíliai cannoli

Az olaszok (pontosabban a szicíliaiak) legszexibb édessége, a maffiafilmek főszereplője, a roppanós külső, ami lágy, krémes belsőt takar, a cannoli! Nem tartozik a leggyorsabban ...

Profiterol habbal és csokiöntettel

Profiterol névre hallgat az az olasz desszertgolyó, amihez nem kell cukrász végzettségednek lennie, te is el tudod készíteni otthon. Ez a legismertebb formája, de fordított krémekkel, ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pákozdi Nóra
Címlapkép: Pákozdi Nóra


Ismerj meg még több izgalmas és ízletes országot, várost:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...