Próbáld ki a mosódiót!

Mindennapi, de legalábbis heti rutinunk része. Külön a fehér és a színes, egy adag fekete – bosszankodunk, ha valamelyikből nem jön össze akkora mennyiség, hogy kimoshassuk a kedvenc pólónkat.

A frissen mosott ruha illatánál finomabbat keveset tudunk elképzelni: bejárja a lakást a mosószer és a kedvenc öblítőnk illatának keveredése. Arra talán nem is gondolunk, hogy a szintetikus mosószer helyett választhatnánk mást is. Ezek a mesterségesen illatosított vegyi anyagok ugyanis bőrirritációt okozhatnak, többek között sokszor az ekcéma, a pikkelysömör is a szerepel a lajstromban, de az öblítőkkel sincsen ez másképpen. A környezetre sincsenek jó hatással, az élővízbe kerülve ugyanis hosszú évek alatt tisztulnak ki, ha egyáltalán. Rengeteget lehet hallani viszont mostanában a mosódióról: tegyél egy próbát, megéri! A mosódió India és Nepál területén őshonos növény, melynek bogyós termése 100%-ban felhasználható mosási célokra – saponintartalma révén. 3-4 héjat érdemes egy kis vászonzsákban behelyezni a mosnivaló közé.

Termelők a belvárosban: Szatyorbolt >>

Tökéletesen tisztít, zsírtalanít és szagtalanít. Ha makacsabb foltokról kell gondoskodni, akkor viszont ajánljuk valamilyen folteltávolító szer használatát is – a mosószóda vagy a valódi citromlé nagyon hasznos segédanyagok lehetnek. Bármennyire is idegenkedünk tőle, szappantartalma révén tökéletes általános tisztítószer és még sampon is gyártható a mosódióból. Ehhez forró vízben kell áztatnunk a növényt, s az így kapott főzetet műanyag, jól záródó, üres flakonba tölteni. Takarításhoz már csak baktériumölő tulajdonsága révén is ajánlott, hajmosáskor pedig fellélegzik majd a fejbőr is: az erősen zsírtalanító, kemikáliákkal tuningolt samponok után valódi felüdülés lesz a mosódiós tisztítás. Ha ragaszkodnánk az öblítőhöz, abból is készíthetünk környezetbarát verziót: másfél deci vízhez 20 csepp a kedvenc illóolajunkból, ehhez pedig egy evőkanál húszszázalékos ecet (ez utóbbi akár el is hagyható).

Háztartási reform a konyhában >>

Mindentudó mosódió

A fönt már említett mosószóda ma már szinte minden drogériában megtalálható a mosódió mellett – egy kiló belőle négy-ötszáz forintba kerül és valóban szépen fehéríti a ruhákat, megőrzi színüket. Ezenkívül felhasználható tűzhely vagy piszkos edények tisztításához is. Először biztos, hogy nagyon furcsa lesz a mosódióra való áttérés: pár héten belül megszokjuk, és már a szintetikus mosószerek illatát fogjuk zavarónak érezni. S akkor azt még nem is említettük, hogy mennyivel takarékosabb a környezetbarát mosás! Tégy egy próbát vele!

Az ÖkoSalty további cikkeiért kattints ide! >>

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Nosalty

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Mennyei tojáskrém

Gyorsan és könnyen elkészíthető húsvéti fogás ez a tojáskrém, ami pont olyan krémes és légiesen könnyed, mint ahogy gyerekkorunkból emlékszünk rá! A majonézes torma és a tejföl ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!