A prebiotikumok az emberi szervezet számára emészthetetlen szénhidrátok, a probiotikumok támogatói, sőt, fokozzák azok szaporodását, ezért fontos, hogy együtt, egyszerre fogyasszuk őket.
Tudtad, hogy egyes alapanyagok természetes prebiotikumok, és szinte dúskálnak ebben a fontos, cukormolekulákat tartalmazó élelmiszer-összetevőben? A prebiotikumok egyébként emésztetlenül haladnak végig, és megteremtik a mikrobák számára a tökéletes körülményeket ahhoz, hogy táplálkozni tudjanak.
Lássuk a természetes prebiotikumforrásokat:
5 alapanyag, amiről nem sejtetted, hogy prebiotikumforrás
Pitypang zöldje
A pitypang segít az emésztésben, de tisztító hatása is van, segít a májnak és a vesének az egészséges működésben. Pár csepp pitypang oldat elfogyasztása étkezés előtt segítséget nyújt a puffadás és szelesség ellen, étkezés után bevéve pedig a gyomorégést előzheti meg. Ő is remek prebiotikumforrás.
Csicsóka
A benne lévő inulin nevű anyag bizonyítottan csökkenti a vér inzulin koncentrációját, így cukorbetegek diétájában is fontos lehet.
A burgonyánál hatszor nagyobb a rosttartalma.
Csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságot. Antibiotikumkúrák után is érdemes a csicsókához nyúlnunk, ha a bélflóra regenerálása a cél, hiszen természetes prebiotikum is.
Fokhagyma
A fokhagyma eltávolítja a szervezetből a toxinok jelentős részét, természetes méregtelenítő hatással bír, megszabadítja a szervezetet a bélben megtelepedő élősködőktől. Vírusölő képessége miatt a bélhurut, májgyulladás, herpesz, ekcéma és bizonyos gombás fertőzések ellen is hatásos. És persze csodás prebiotikum is!
Póréhagyma
Kiváló baktérium és gombaölő, emellett gyógyírt jelenthet a meghűlésre is, mivel enyhíti a köhögést, és oldja a nyákot. Pozitív hatást fejt ki a szív és érrendszerre, mérsékeli a vérnyomást és a koleszterinszintet is. Vízhajtó hatása is ismert, emiatt például a görögök is rendszeresen fogyasztották. Természetes prebiotikum.
Még több életmódcikk: