Íme a laktatóan fodros pozsonyi kocka, ha édes tésztára vágynál

A pozsonyi kocka tökéletes választás, ha egy gyors, édes, rakott tésztára vágyunk. A vargabélesre hajazó finomságot mákkal és baracklekvárral színesítik, de aki nem kedveli a mákot, könnyedén elkészítheti a diós verziót is.

A pozsonyi kocka eredete nem olyan tisztázott, mint a pozsonyi kiflié, amiről biztosan állíthatjuk, hogy a szlovák fővárosból származik. Annyit azonban biztosan tudunk, hogy egy régóta készített, egyszerű, de ízekben gazdag rakott tésztáról van szó. Összeállítása a szintén legendás vargabéleshez hasonlítható, aminek receptje ugyanúgy évtizedekre nyúlik vissza. A pozsonyi kocka alapanyagaiért nem kell messze mennünk, nagy valószínűséggel bevásárlás nélkül is összerakhatjuk a kamrából, így tökéletes megúszós recept.

Recept a pozsonyi kockához:

100 g vaj, 5 db tojássárgája, 120 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tk vanília aroma, 2.5 dl tejföl, 1 citrom héja, 400 g kifőtt tészta, 5 db tojásfehérje, 150 g mák, 50g cukor (a mákhoz keverve), 5 ek baracklekvár

A fodros pozsonyi kocka receptjéért kattints a képre!

Elkészítés:

Első lépésként főzzük ki a tésztát a csomagolás utasításai szerint sós, lobogó vízben. Miután elkészült, csepegtessük le, és rakjuk egy kicsit félre.

Ez idő alatt a szobahőmérsékletű vajat és a tojássárgájákat pár perc alatt összemixeljük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, a cukor mennyiségének felét (60g), a vaníliás cukrot, és a vaníliakivonatot. Hozzákanalazzuk a tejfölt és belereszeljük egy citrom héját, majd alaposan összekeverjük.

Következő lépésként fogjuk meg a félretett, kifőtt tésztát, és vegyítsük össze a tojásos masszával.

A fodros pozsonyi kocka receptjéért kattints a képre!

Egy kisebb keverőtálban a tojások fehérjét verjük kemény habbá a cukor másik felével (60g), majd óvatos mozdulatokkal keverjük hozzá a tésztához.

Vajazzunk ki egy sütőformát, majd a tészta 1/3-át egyenletesen oszlassuk szét. A réteg tetejét borítsuk meg a cukorral elkevert mákkal, majd fedjük be egy újabb adag tésztával.

Erre a rétegre pár kanál baracklekvár kerül, a legvégét pedig a maradék tészta zárja.

Előmelegített 190°-os sütőben süssük készre 30 perc alatt, majd hagyjuk egy kicsit hűlni.

A tetejét porcukorral megszórva tálaljuk.

A fodros pozsonyi kocka receptjéért kattints a képre!

Tippek a sütéshez:

A receptet alapból csuszatésztával készítik, de fodrocskával adhatunk neki egy kis plusz textúrát.

A videóban egy kb. 25x35 cm-es hőálló tálat használtam, de ha alacsonyabb süteményt szeretnénk, akkor használjunk nagyobb edényt.

Ha a mákot nem kedveljük, váltsuk le darált dióra. A baracklekvár helyett is választhatunk bármilyen másik ízesítésű lekvárt.

Lesd meg a videón, hogy készül a laktató pozsonyi kocka:

A fodros pozsonyi kocka receptjét itt találod. Készítsd el, ha valami egyszerű rakottságra vágysz, és küldd el annak, akivel megosztanád!

Fotók, videó és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...