Itt egyél-igyál, ha Pozsonyban jársz a hosszú hétvégén

Szlovákia fővárosa szuper újhullámos helyekkel hívogat: specialty kávézótól egészen a különösen igényes koktélbárig. Összeszedtünk néhány látogatásra érdemes helyet, hogy ne jöjjünk zavarba, ha éppen Pozsonyban kordulna meg a gyomrunk.

Nincs 2,5 óra a Nyugati pályaudvarról indulva, de autóval is ennyi időbe telik, hogy a fővárosból Pozsonyba érjünk. Igaz, Európa egyik legkisebb fővárosa, és teljes népessége nem éri el a félmillió főt, de egyre izgalmasabb a felhozatala gasztronómiai szempontból. Sok az új nyitás, a divatos és minőségi helyek, de arra is van jó tippünk, ha egy hagyományos brindzás galuskát vagy kolbászos káposztalevest kanalaznánk, ha már Pozsonyba vitt az utunk.

Szlovák fogások, tisztességesen

Igaz, az utóbbi vállalás a legnehezebb: Pozsonyban előbb tudnánk mondani megbízható, szuper olasz vagy ázsiai helyet, mint elérhető árú és autentikus szlovák konyhát. Azért mégis megpróbáljuk: a Modrá Hviezda például egy kedves vendéglő, nagyszerű bryndzové halušky-val, de a vadételeik is szuperek.

Itt nem fogunk csalódni a helyi ízekben, abszolút szembe megy a turistacsapdákkal.

Klasszikus fogások, magas minőség / Fotó: Facebook

Pozsonyban olaszul

Kár volna különösebben magyarázni, olasz étteremre ugyanis mindenhol szükség van, a világ legnépszerűbb nemzeti konyhájáról beszélünk. Pozsonyban jó pizzákat és pastát az U Taliana nevű helyen, az Al Faroba beülve és a helyiek legkedvesebb olaszaihoz, Mariohoz és Nicolához vendégségbe érkezve ehetünk. A fiúknál tényleg mesteri a nápolyi típusú pizza is.

Kiváló olasz éttermek vannak Pozsonyban / Fotó: Facebook

Újhullámos nemzetközi bisztrók/kávézók

Rengeteg van belőlük és a fluktuáció is nagy, de az igazán jók és fantáziával teliek talpon maradnak. Szerethető a Bite and Byte, sűrűn változó menüjével, nagyon hangulatos és ízekben nem nagyon téved a francia Bistro St. Germain, idén nyitott a koktélokkal is ügyesen bánó NOX, ahol a small plate tapasok a főszereplők.

Főleg a fiatalabb generáció jár a Sexi Dog nevű bisztróba, ahol ugyanolyan izgalmasak a hússal készülő fogások, mint a növényi ételek.

Ilyen vonzó egy ebéd a Sexy Dogban / Fotó: Facebook

Amennyiben egy ínyenc, de a trendeket szélsebesen követő helyet keresünk, akkor a FACH is jó választás, hiszen végtelen a kreativitásuk. Nem mellesleg pedig gyönyörű az egész hely: letisztult és dögös. Ha villásreggeliben gondolkozunk, akkor a Mondieu például sós és édes brunch fogásokkal is elkényeztet. Konyháját tekintve abszolút a kísérletezős irányt képviseli az Urban House: hangulatkeltésben viszont profik. Imádnivaló és mindig maradásra sarkall a Brixton House, ami bárhol a világon megállná a helyét, mind a külcsínt mind a belbecset tekintve. Ha pedig ázsiai fúzió modern köntösben, bátran és frissen, akkor a Ram’s lesz a befutó Pozsonyban!

Klasszikus street food

Ha többféle sétálós finomság között dúskálnánk, akkor a Bratislava Street Food Parkot érdemes felkeresni, ahol baótól haladhatunk a burgerig és mac and cheese után küldhetjük a különböző töltelékekkel extrázott gőzgombócot.

Sétálós finomságok minden mennyiségben / Fotó: Facebook

Két kihagyhatatlan bár

A felsorolt bisztrók között a legtöbb bár funkciót is ellát, így többféle akár kézműves sör is elérhető, borokban is nagy a választék és koktélok frontján is követik a trendeket. Két nevet mondunk pluszban: Bukowski és Baudelaire.

Édes, édesebb, legédesebb

Desszertek terén is sok a különlegesség Pozsonyban: a francia vonalon érdemes megnézni a Le Miam-ot, nagyon színvonalas a munkájuk.

A Fantastico kiflijei verhetetlenek / Fotó: Facebook

Fagyiban van egy olyan dobásuk, ami miatt egy fagylaltrajongónak már eleve fontos célpont lehet a város: a Luculus Ice Saloont a világ legjobb fagyizói közé válogatta például a Big7Travel is. Nem kérdéses: ilyen gyönyörű és finom fagyikat ritkán lát és kóstol az ember. És hogy honnan szerezzük be az eredeti pozsonyi kiflit? A Fantastico az egyik legjobb választás.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Facebook
Szerző: Pákozdi Nóra


Még több város, ahol jókat ehetsz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...