Azt már megtanultuk, hogy hogyan érdemes a grillsütőt vagy a bográcsot tisztítani, most itt az ideje, hogy végre használjuk is! A hétvégén tökéletes idő lesz a kerti főzéshez, kellemes harminc fok. A recepteket böngészve rengeteg, bográcsban elkészíthető ételt találunk, az olyan autentikus fogásoktól elkezdve, mint a halászlé vagy a pásztor tarhonya, egészen a különlegesebb ételekig, mint a chilis bab.
Mi most mégis legszívesebben egy jó pörköltet tennénk fel rotyogni, mert a hosszabb főzési idő miatt ez kifejezetten alkalmas a szabad tűzön való készítésre. Így ráadásul nem kell pluszhővel elárasztanunk az amúgy sem túl hűvös lakást, ráadásul főzés közben a napozási időt is megspórolhatjuk. Vitathatatlan tény, hogy hiába készítünk el egy ételt teljesen ugyanúgy bent a tűzhelynél és bográcsban is, a kettő íze összehasonlíthatatlan. Egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik, csupán teljesen más. Érdemes ezért nyáron tábort verni a kertben és előkeresni a tűzifát, mert hamar elszaladnak a meleg napok és a végén még lemaradunk róla!
Bográcsos marhalábszár pörkölt
Nem is beszélve arról, hogy a bográcsozás egy igazi közösségi élmény, a család vagy a baráti társaság összes tagja beleadhat valamit. Ilyenkor mindenki előszeretettel osztogatja a jó tanácsokat, hogy mi és mikor kerüljön bele, dobjunk-e bele parafadugót, vagy, hogyan kell szakszerűen elvégezni a bográcsos műveleteket, egyáltalán, melyik irányba kavarjuk az ételt. Rendre odajár az éhes vendégsereg a bográcshoz, hogy egy falatnyi kóstolással lemeózza, hogy állnak a dolgok és felmérje, mennyi ideig kell még elviselni a kínzó gyomorkorgást.
Megvan ennek a műfajnak is a maga bája, de milyen pörköltet készítsünk? Az örök sláger és egyben a legnagyobb klasszikus, a csirkepörkölt, bátran bográcsba rakható. Az alapreceptet megbolondíthatjuk kevés télire eltett és még felhasználásra váró vagy a hétről megmaradt maradék lecsóval. Ha új ízek felfedezésér adjuk fejünket, akkor készíthetünk bográcsban rakott csirkét uborkával, burgonyával, tejfölösen.
csirkepörkölt
Nálunk, ha feltesszük a kérdést a gyerkőcnek: "Na, mi legyen a kaja?" Ez biztos, hogy benne van az első háromban, előre borítékolhatjuk a választ...Ezért meglehetős rutinra tettünk ...
csirkepörkölt
Egyszerű, de nagyon finom, és a rozmaring kellemes aromája átjárja a húst.
csirkepörkölt
Május 1-jén ezt főztük kint a bográcsban. Természetesen a legnagyobb melegben kezdtünk hozzá.
rakott hús
Elindult a bogrács szezon, ezzel a könnyű, nyári étellel kezdjünk, hogy a nehezebbekhez hozzászoktassuk a bográcsunkat! Különös kulináris élményt nyújt, egy igazi szezonindító étel.
csirkepörkölt
Különösebb story nélkül, ez egy klasszikus csirkepaprikás.
Gyors, könnyű, magyaros étel.
A marhapörköltet is habozás nélkül elkészíthetjük kint. Döntsük bárhogyan is – ízlés szerint megbolondítjuk-e kevés száraz vörösborral, az ínyencek némi balzsamecettel vagy lassú tűzön főzzük sokáig omlósra, hogy lábszárból vagy lapockából készüljön-e –, egy valami biztos: a végeredmény tuti siker lesz! Köretként tálalhatunk hozzá puliszkát, esetleg galuskát, na meg az isteni kovászos uborkáról se feledkezzünk meg!
Kovászolj uborkát! >>
marhapörkölt
Minden tavasszal megrendezzük, a már hagyományosnak tekinthető TAVASZNYITÓ BOGRÁCSOZÁSUNKAT. Tulajdonképpen a célja nem más, mint hogy találkozzunk azokkal a barátainkkal, akikkel év ...
marhapörkölt
Jó magyar ember szereti a pörköltet. Én magam jópár fajta pörköltet készítettem már el. Ez a pörkölt, kísérleteim egyik szellemi terméke, ami igazán sikeresnek mondható. Az alap ...
ragu
Nem titok, hogy meglehetősen nagy Julia Child fan vagyok, bár szerintem mindenki az lesz, miután megnézi a Julie & Julia című filmet! Ebben meghatározó szerep jut egy bizonyos boeuf ...
marhapörkölt
Kiadós vacsorát szerettem volna, különleges ízvilággal. Jelentem: sikerült!
marhapörkölt
Óriási dilemmában vagyok, hogy most a gulyás az leves vagy sem? Ti hogy tudjátok? Itt Amerikában szinte ölre megyek mindenkivel, hogy az leves. Akiket ismerek, és szóba jön a "gulash", azt ...
marhapörkölt
Kedves Eszter, Nyamóka, Bokine, Batida, Dénes, Bia , Z1 , Szurosp és a többi kedves No Salty oldal látogató nagyon nagy szeretettel ajánlom figyelmetekbe ezt a receptet. Családom minden tagja ...
Ha a mélyhűtőben még pihenne némi vadhús, akkor itt az ideje, hogy felolvasszuk. A szarvas-, őz- vagy nyúlpörkölt bográcsban az igazi! Az én személyes kedvencem a vaddisznó. Bár húsát nem könnyű tökéletesen puhára főzni, mégis megéri kikísérletezni a legjobb receptet, mert a jól elkészített vaddisznópörkölt íze valami mennyei. A savanyúság és a friss, ropogós kenyér ebben az esetben is erősen ajánlott!
szarvaspörkölt
A páromnak volt születésnapi bulija a napokban, és e nemes alkalomból készítettem el a barátainknak. Tejszínes krumplit csináltam mellé, és savanyú uborkával tálaltam. Az íze nagyon ...
szarvaspörkölt
Kapott a család ajándékba jó három kiló szarvashúst, ami azért ugye elég becses dolog, tekintve, hogy nem mindennap adódik alkalom ilyen nemes húst enni. Tanakodtunk, mi készüljön bele, ...
vadételek
Hazaérve a munkából a Kedvesem azzal fogadott, hogy van egy fél vaddisznó, ami rám vár a spájzban. Van egy bekerítetlen repcésünk, amire előszeretettel jár rá mindenféle vad. Ide ...
vadételek
Falunap volt nálunk és párom kitalálta, hogy főzzünk ez alkalomból valami finomat, de nem megszokottat. Így összedugtuk fejünket és mindegyikünk kitalálta, hogy mi lenne a ...
nyúlpörkölt
Egy baráti házaspárral szoktunk időnként a kertben bográcsolni. Ők nyulakat tenyésztenek, így mindig van utánpótlás.
Náluk így mindig nyúlpaprikást eszünk - nagy örömünkre - mert ...
vadételek
Az ajándékba kapott vaddisznócomb egy részéből tárkonyos raguleves, míg a maradékból ez a pörkölt készült. A burgonyakarikákat beletunkolgatva fenséges ebédünk volt.
Ezek után szerintem senkit sem kell meggyőzni, hogy a vasárnapi ebédnek a pörköltet válassza. Ugye, te is tudod, mit (t)eszel ezen a hétvégén?
Még több bográcsos receptet itt találsz >>
A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>