Pörköltet a bográcsba!

Ha nyáron pörköltfőzésre adjuk a fejünket, akkor érdemes ezt a kertben, bográcsban megtenni, mert teljesen más lesz a végeredmény. Receptek és ötletek a hétvégi főzéshez!

Azt már megtanultuk, hogy hogyan érdemes a grillsütőt vagy a bográcsot tisztítani, most itt az ideje, hogy végre használjuk is! A hétvégén tökéletes idő lesz a kerti főzéshez, kellemes harminc fok. A recepteket böngészve rengeteg, bográcsban elkészíthető ételt találunk, az olyan autentikus fogásoktól elkezdve, mint a halászlé vagy a pásztor tarhonya, egészen a különlegesebb ételekig, mint a chilis bab.

Mi most mégis legszívesebben egy jó pörköltet tennénk fel rotyogni, mert a hosszabb főzési idő miatt ez kifejezetten alkalmas a szabad tűzön való készítésre. Így ráadásul nem kell pluszhővel elárasztanunk az amúgy sem túl hűvös lakást, ráadásul főzés közben a napozási időt is megspórolhatjuk. Vitathatatlan tény, hogy hiába készítünk el egy ételt teljesen ugyanúgy bent a tűzhelynél és bográcsban is, a kettő íze összehasonlíthatatlan. Egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik, csupán teljesen más. Érdemes ezért nyáron tábort verni a kertben és előkeresni a tűzifát, mert hamar elszaladnak a meleg napok és a végén még lemaradunk róla!

Bográcsos marhalábszár pörkölt

Nem is beszélve arról, hogy a bográcsozás egy igazi közösségi élmény, a család vagy a baráti társaság összes tagja beleadhat valamit. Ilyenkor mindenki előszeretettel osztogatja a jó tanácsokat, hogy mi és mikor kerüljön bele, dobjunk-e bele parafadugót, vagy, hogyan kell szakszerűen elvégezni a bográcsos műveleteket, egyáltalán, melyik irányba kavarjuk az ételt. Rendre odajár az éhes vendégsereg a bográcshoz, hogy egy falatnyi kóstolással lemeózza, hogy állnak a dolgok és felmérje, mennyi ideig kell még elviselni a kínzó gyomorkorgást.

Megvan ennek a műfajnak is a maga bája, de milyen pörköltet készítsünk? Az örök sláger és egyben a legnagyobb klasszikus, a csirkepörkölt, bátran bográcsba rakható. Az alapreceptet megbolondíthatjuk kevés télire eltett és még felhasználásra váró vagy a hétről megmaradt maradék lecsóval. Ha új ízek felfedezésér adjuk fejünket, akkor készíthetünk bográcsban rakott csirkét uborkával, burgonyával, tejfölösen.

Csirkepörkölt

Nálunk, ha feltesszük a kérdést a gyerkőcnek: "Na, mi legyen a kaja?" Ez biztos, hogy benne van az első háromban, előre borítékolhatjuk a választ...Ezért meglehetős rutinra tettünk ...

Bográcsban rakott csirke

Elindult a bogrács szezon, ezzel a könnyű, nyári étellel kezdjünk, hogy a nehezebbekhez hozzászoktassuk a bográcsunkat! Különös kulináris élményt nyújt, egy igazi szezonindító étel.

A marhapörköltet is habozás nélkül elkészíthetjük kint. Döntsük bárhogyan is – ízlés szerint megbolondítjuk-e kevés száraz vörösborral, az ínyencek némi balzsamecettel vagy lassú tűzön főzzük sokáig omlósra, hogy lábszárból vagy lapockából készüljön-e –, egy valami biztos: a végeredmény tuti siker lesz! Köretként tálalhatunk hozzá puliszkát, esetleg galuskát, na meg az isteni kovászos uborkáról se feledkezzünk meg!

Kovászolj uborkát! >>

Marhapörkölt 1.

Jó magyar ember szereti a pörköltet. Én magam jópár fajta pörköltet készítettem már el. Ez a pörkölt, kísérleteim egyik szellemi terméke, ami igazán sikeresnek mondható. Az alap ...

Boeuf Bourguignon

Nem titok, hogy meglehetősen nagy Julia Child fan vagyok, bár szerintem mindenki az lesz, miután megnézi a Julie & Julia című filmet! Ebben meghatározó szerep jut egy bizonyos boeuf ...

Sűrű marhagulyás

Óriási dilemmában vagyok, hogy most a gulyás az leves vagy sem? Ti hogy tudjátok? Itt Amerikában szinte ölre megyek mindenkivel, hogy az leves. Akiket ismerek, és szóba jön a "gulash", azt ...

Marhapörkölt 4. - hagymás

Kedves Eszter, Nyamóka, Bokine, Batida, Dénes, Bia , Z1 , Szurosp és a többi kedves No Salty oldal látogató nagyon nagy szeretettel ajánlom figyelmetekbe ezt a receptet. Családom minden tagja ...

Ha a mélyhűtőben még pihenne némi vadhús, akkor itt az ideje, hogy felolvasszuk. A szarvas-, őz- vagy nyúlpörkölt bográcsban az igazi! Az én személyes kedvencem a vaddisznó. Bár húsát nem könnyű tökéletesen puhára főzni, mégis megéri kikísérletezni a legjobb receptet, mert a jól elkészített vaddisznópörkölt íze valami mennyei. A savanyúság és a friss, ropogós kenyér ebben az esetben is erősen ajánlott!

Áfonyás-gombás szarvaspörkölt

A páromnak volt születésnapi bulija a napokban, és e nemes alkalomból készítettem el a barátainknak. Tejszínes krumplit csináltam mellé, és savanyú uborkával tálaltam. Az íze nagyon ...

Szarvaspörkölt bográcsban

Kapott a család ajándékba jó három kiló szarvashúst, ami azért ugye elég becses dolog, tekintve, hogy nem mindennap adódik alkalom ilyen nemes húst enni. Tanakodtunk, mi készüljön bele, ...

Őzhús bográcsban

Falunap volt nálunk és párom kitalálta, hogy főzzünk ez alkalomból valami finomat, de nem megszokottat. Így összedugtuk fejünket és mindegyikünk kitalálta, hogy mi lenne a ...

Ezek után szerintem senkit sem kell meggyőzni, hogy a vasárnapi ebédnek a pörköltet válassza. Ugye, te is tudod, mit (t)eszel ezen a hétvégén?

Még több bográcsos receptet itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...