Amíg nem birtokolsz egyet, csak egy újabb konyhai kacatnak tűnhet a salátacentrifuga. Magam sem gondoltam mekkora áldás, míg évekkel ezelőtt be nem szereztem egyet. Lássuk, miért is olyan jó, ha van!
Alapprobléma
A vizes leveket nem vonja be az olajos salátaöntet, következésképp teljesen meg kell szárítanunk a salátazöldet:
- Sok időbe telik viszont, mire a megmosott levelek lecsöpögnek és maguktól megszáradnak a szűrőben.
- A konyhai papírtörlőn való szárítás működik, ám kész ráfizetés (sok papír elfogy, mire teljesen száraznak tudhatjuk a salátát), és nem éppen környezetbarát megoldás.
Mit tud a salátacentrifuga?
A praktikus kis szerkezet – amely egy tálból, egy szűrőből és egy tetőből áll – kétfunkciós:
- a kivehető szűrőrészben először alaposan megmossuk a salátaleveleket,
- majd a szűrőt a tálba téve, és a tetejét ráillesztve addig pörgetjük, míg az összes nedvesség távozik a levelekről.
Miért jó? Mert gyors, mert nem törnek meg benne a salátalevelek, mert környezettudatos megoldás.
5 tipp, hogyan készíts pestót >>
Milyet válasszunk?
Az utóbbi években sokak felismerték a salátacentrifuga nagyszerűségét, a piacot pedig elárasztották a különféle típusok, nehéz dűlőre jutni vásárlásakor. Segítünk a választásban:
- Már létezik elektromos változata is, de nem érdemes erre beruházni, a kézi működtetésű is tökéletes (egy kis karizom-erősítés pedig sosem árt).
- Az anyag tekintetében felesleges pluszforintokat áldozni a rozsdamentes acél változatra, amikor a műanyag is teljesen megfelel a célnak.
- Kapható zsinór meghúzásával pörgethető és tekerős verzió is, ez már csak ízlés kérdése, kinek melyik a szimpatikusabb.
Ha tanácstalan vagy, katt ide, és pár napon belül már pörgetheted is a salátát!
Kedvenc salátareceptjeinkért kattints a képre!
{ GALÉRIA = title:Csupaz%C3%B6ld%20sal%C3%A1t%C3%A1k, 0,1,2,3,4 }
Néhány tipp a használatához
- Célszerű a salátaleveleket a domború felükkel felfelé berakosgatni a szűrőbe, így nem ül meg a levél mélyedésében a lefelé folyó víz.
- Rögtön használat után öblítsük el vagy rakjuk mosogatógépbe (amelyiket lehet), különben rászáradhatnak a kisebb levéldarabok a szűrő rácsaira, és azt nem egy álom utólag lekapargatni.
- Nem ajánlatos túl mélyre süllyeszteni a szerkentyűt a konyhaszekrényben, jó, ha kéznél van, könnyen elérhető helyen, akkor biztosan sokat használjuk.
- Természetesen nemcsak a klasszikus saláta szárítására alkalmas ez az ötletes szerkezet, bármilyen levélsaláta (pl. madársaláta, rukkola stb.), sóska-, spenótlevelek és zöldfűszerek leszárításához is kiváló.
Itt a salátaszezon, akinek még nincs salátacentrifugája, érdemes beszereznie egyet, ne sajnáljuk tőle a helyet a konyhaszekrényben!