Így néz ki az olaszok paradicsomos húsgombóca, a polpette al sugo

Míg a mienk nosztalgikusan menzás, cukros-paradicsomos, és főtt burgonya dukál hozzá, az olaszok paradicsomos húsgombóca zöldfűszeres-sajtos, és spagetti vagy olívaolajos pirítós a kísérője. Próbáld ki így is, és döntsd el, melyik jobb, vagy szeresd mindkettőt!

A polpette olaszul húsgombócot jelent, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezeket a finom olasz gombócokat kizárólag húsból vagy paradicsomosan, spagettivel tálalják: készülhetnek baromfiból, halból vagy akár zöldségekből is. Legnépszerűbb húsos-paradicsomos verziója, a polpette al sugo, ami a mi paradicsomos húsgombócunkhoz is hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy az olaszok sűrűbb szószt készítenek a darált húsok, fűszernövények és tejbe áztatott kenyér vagy zsemle masszájából készült gombócokhoz.

Olasz paradicsomos húsgombócok (Polpette al sugo), teljes recept a képre kattintva! (Fotók és recept: Hering András)

Az olasz paradicsomos húsgombóc tökéletes, akár három nappal előre elkészíthető, és finoman felmelegítve újratálalható étel. A polpette al sugót általában magában (vagy olívaolajos pirítós kenyérrel) fogyasztják, de vannak olyan konyhák és éttermek, ahol spagettivel tálalják.

Na de mi kell hozzá?

A húsgombóchoz:

500 g darált sertéshús (vagy vegyesen darált marha- és sertéshús), 2 db zsemle, 1 ek petrezselyem, 100 g parmezán sajt (vagy frissen reszelt Pecorino Romano sajt), 0.5 db citrom, 2 db tojás, 1 ek paradicsomszósz, só, őrölt fűszerkömény, fekete bors, olívaolaj

A szószhoz:

1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek olívaolaj, 2 teáskanál oregánó, só, 1 csipet chilipehely (opcionális, vagy használjunk pirospaprikapelyhet), 1 ek vaj, 5 dl passzírozott paradicsom, 2 ek sűrített paradicsom, 1 db babérlevél

Olasz paradicsomos húsgombócok (Polpette al sugo), teljes recept a képre kattintva! (Fotók és recept: Hering András)

A gombócok elkészítése:

A zsemléket tépjük apró darabokra, majd öntsük rá annyi hideg tejet, hogy a zsemledarabok teljesen felszívják azt. Tegyük félre.

Vágjuk fel a hagymát kisebb cikkelyekre, és tegyük egy pengével működő konyhai robotgépbe. Dobjuk hozzá a 4 gerezd fokhagymát, majd aprítsuk durván pépesre a hagymakeveréket.

Melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat egy nagyobb serpenyőben közepesen magas lángon, amíg csillogó nem lesz. Adjuk hozzá a hagymakeveréket, 2 teáskanál oregánót, 1 csipet sót és opcionálisan 1 kevés pirospaprikapelyhet. Időnként megkeverve főzzük, amíg a hagymákból származó folyadék nagy része el nem párolog, 10-12 percig.

Olasz paradicsomos húsgombócok (Polpette al sugo), teljes recept a képre kattintva! (Fotók és recept: Hering András)

Csökkentsük a hőt közepesre, és dinszteljük tovább a hagymás keveréket addig, amíg teljesen megpuhul és fényes lesz (további 4-5 percig). Tegyük át a hagymás alap felét egy nagy tálba, és rakjuk félre, amíg elkészítjük a húsgombócokat.

A hagymás-fokhagymás keverék másik felét tegyük egy nagyobb keverőtálba, adjuk hozzá a friss, finomra vágott petrezselymet, a reszelt parmezánt (vagy Pecorino Romano sajtot) és a fél citrom reszelt héját.

Adjunk hozzá 2 nagy tojást, 1 evőkanál paradicsompürét, 2 csipet sót, 1 teáskanál őrölt fűszerköményt és frissen őrölt fekete borsot. Az apró darabokra tépett zsemléket facsarjunk ki a kezünkkel, majd adjuk hozzá a hagymás-fokhagymás keverékhez.

Adjunk hozzá a darált marha/sertéshúst: miközben a tálba adagoljuk, ujjainkkal törjük kisebb darabokra. Egy fakanállal vagy villával óvatosan keverjük össze a húsgombóc hozzávalóit, amíg teljesen össze nem áll.

Nedves kézzel formázzunk a keverékből golflabda méretű gombócokat, majd tegyük őket egy sütőlapra vagy egy nagy tálra. Ideális esetben 1 órát hűtőben pihentetjük, ezalatt mehetünk tovább a szósz elkészítésével.

Olasz paradicsomos húsgombócok (Polpette al sugo), teljes recept a képre kattintva! (Fotók és recept: Hering András)

Melegítsünk fel egy kevés olívaolajat egy serpenyőben (lehetőleg tapadásmentes legyen) közepes lángon, amíg csillogó nem lesz. Tegyünk bele annyi húsgombócot, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett (körülbelül fél hüvelyk távolságra legyenek egymástól). Süssük barnulásig mindkét oldalukat, félidőben fordítsuk meg őket (összesen 5-6 percig). Tegyük át egy papírtörlővel bélelt tányérra. Ha nem fért bele az összes gombóc a serpenyőbe, folytassuk a maradék húsgombóc sütésével.

A szósz elkészítése:

Az első körben már összefőzött hagymás keverék másik felét tegyük egy serpenyőbe, adjunk hozzá 1 evőkanál vajat, majd alacsony lángon főzzük össze.

Adjunk hozzá 2 evőkanál sűrített paradicsomot, és keverjük össze. 2-3 percig, sötétedésig és illatosodásig főzzük. Adjuk hozzá a passzírozott paradicsomot is (a doboz vagy üveg kiöblítéséhez adjunk egy pici vizet, és nyugodtan öntsük a szószhoz), keverjük össze. Ha nem elég krémes az állaga, turmixgépben össze is dolgozhatjuk.

Olasz paradicsomos húsgombócok (Polpette al sugo), teljes recept a képre kattintva! (Fotók és recept: Hering András)

Adjunk hozzá 1 babérlevelet és egy csipet sót. Forraljuk össze a szószt közepesen magas lángon.

Akkor lesz jó a szósz állaga, ha kellően sűrű és krémes lesz a paradicsomszósz, tehát semmiképp ne hagyjuk túl vizes és folyékon állagúnak.

Egy csipesz segítségével adjuk hozzá a húsgombócokat egyenként a szószhoz, és óvatosan nyomkodjuk le őket úgy, hogy nagyrészt elmerüljenek paradicsomszószban. Fedjük le, és további 10-15 percig rotyogtassuk össze őket. Végeredményként a sűrű paradicsomszósznak szépen be kell vonnia a húsgombócokat.

Tálaljuk olívaolajos pirított kenyérrel, friss parmezánnal és fűszernövényekkel (bazsalikommal vagy kakukkfűvel).

Az "Olasz paradicsomos húsgombócok (Polpette al sugo)" receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...