Így főzz a polentából pizzát, gombócot, vagy amit csak akarsz

A puliszka/polenta általában köretként vagy juhtúróval rétegezve kerül a tányérokra, pedig rengeteg minden másra is képes. Nézzük most, mi készülhet belőle!

Ebben a cikkben kényelmes módon ki fogom kerülni a puliszka és polenta definiálását és elválasztását, ugyanis nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy milyen kreatív módokon tudjuk felhasználni a kukoricadarából főzött kását, milyen különböző köreteket és főételeket alkothatunk belőle. Mindennek a kulcsa az állag lesz, ugyanis attól függ a felhasználhatóság, hogy a polentát milyen sűrűre főzzük. Következzenek a receptek!

Így főzz a polentából pizzát, gombócot, vagy amit csak akarsz

Lepény

Fantasztikus, alul ropogós, belül puha lepényeket készíthetünk polentából, és megpakolhatjuk, amivel csak szeretnénk. Ehhez nem kell annyira sűrű polentát kell főznünk, de azért ne legyen folyós, valamint érdemes vajjal és reszelt sajttal is dúsítani, hogy jobban „megkössön”.

Miután megfőztük, még melegen egy kiolajozott tepsibe kell egyengetnünk spatulával, ugyanis, ha kihűlt, megszilárdul, és nehezebben kezelhető.

Az így kapott lepényt megkenhetjük tejföllel, paradicsomszósszal, pestóval vagy bármilyen krémmel, majd szórhatunk rá sonkát, sült zöldséget és sajtot. Nagyjából 200 fokon érdemes sütni, amíg a széle aranybarna és ropogós lesz.

Gombás-spenótos polentatorta

Gombás polentatorta, avagy pite – egy gazdag fogás, amely kiválóan alkalmas különleges alkalmak menüsorának megnyitására, vagy egy kényeztető vacsorának. Az egytálétel mellé ...

Krémes polenta

Elképesztően krémes polentareceptet hoztunk, ami nem csak köretként állja meg a helyét, de akár magában kanalazva is! A selymességet a vaj és a tej garantálja, fűszernek pedig pár ág ...

Polenta pizza

A Nosalty HÚSBAVÁGÓ! receptversenyünk első három helyezettjének receptjeit videóban is elkészítettük. Júniusi kampányunkban húsmentes világnap helyett húsmentes hetet tartottunk, ez ...

Gombóc

Amennyiben gombócokat szeretnénk formázni a polentából, készítsünk egy viszonylag szilárd masszát. Ugyanis ezt fogjuk tudni vizes kézzel gyurkászni, amíg gömbölyű nem lesz. Meg is tölthetjük: sült hússal, párolt gombával, esetleg juhtúróval.

Ha nagyon forró még a massza, akkor nem fogunk tudni vele dolgozni, viszont a kihűlt polentából sem lehet golyóbisokat formázni, mert törik. Várjunk hát vele, amíg langyos nem lesz, és tényleg vizezzük be a kezünket, hogy ne ragadjon annyira. Fogyaszthatjuk így, magában is, de körbepirítva még finomabb.

Kruton

Akkor kell igazán keményre főzni a puliszkát, ha utána meg szeretnénk pirítani, és krutonként használni a belőle vágott kockákat, csíkokat. A frissen főtt, forró kását terítsük szét egy kiolajozott tálcán vagy tányéron, majd hagyjuk kihűlni.

Amikor megkötött, vágjuk fel, és pirítsuk meg. Ezt tehetjük egy forró, olajos serpenyőben, vagy tepsiben is (nagyjából 200 fokon, légkeveréssel). Ha a sütőben sütjük, kenjük le a krutonokat olajjal minden oldalon, esetleg szórjunk rájuk sajtot is. Tegyük salátába, használjuk előételként vagy krémlevesek feltétjeként.

Egyszerű polenta

Nagyon tipikus olasz köret, készíthető lágyabb és keményebb formában. Ha lágyabbra szeretnénk, ehhez a vízmennyiséghez fele ennyi kukoricadarát adjunk!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

További, kipróbálásra érdemes konyhai ötletek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...