A pizza nagyon népszerű ételnek számít, mely az egész világot meghódította. Bár nem mindegyik pizza egészséges (a mirelit változat például rengeteg sót tartalmaz), azok a változatok, melyek jó alapanyagokból készülnek, tökéletesen beleillenek a helyes étrendbe. Persze csak akkor, ha megfelelő mennyiségben fogyasztjuk.
Többek között tápláló választás lehet a reumás ízületi gyulladásban (RA) vagy más néven sokízületi gyulladásban szenvedők számára is
– derült ki egy új tanulmányból, amit a Medical Daily közölt.
Mi ez a betegség?
A rheumatoid artritis egy autoimmun betegség, amely akkor alakul ki, amikor az immunrendszer tévedésből az egészséges sejteket támadja meg, gyulladást és fájdalmas duzzanatot okozva. Éppen emiatt a gyulldáscsökkentő ételek fogyasztását javasolják az orvosok a betegeknek, akik, mint most kiderült, pizzát is bátran fogyaszthatnak.
Olaszokat vizsgáltak
A kutatók 18-65 éves, legalább három hónapja ízületi gyulladásban szenvedő olaszok betegeket vizsgáltak.
A statisztikák alapján az olasz emberek 48 százaléka fogyaszt otthon sütött pizzát, friss mozzarella sajttal és koktélparadicsommal, olívaolajjal, sóval és élesztővel.
A begyűjtött adatokból megállapították, hogy azoknál, akik hetente több mint egyszer ettek egy fél pizzát, jelentősen csökkent a betegség súlyossága a havonta kevesebb mint kétszer pizzázókhoz képest. A súlyosabb betegeknél pedig kimagaslóan nagymértékben enyhültek a tünetek.
A tudósok azt mondják, a kedvező hatásokat valószínűleg a mozzarella sajt és kisebb mértékben az olívaolaj okozta, a paradicsomszósz esetleges szerepét nem tudták felmérni.
Még több az egészségről: