Meglepő, milyen betegségen segíthet a pizza

Egy friss kutatás szerint igen súlyos és kellemetlen betegségen segíthetnek a pizza összetevői.

A pizza nagyon népszerű ételnek számít, mely az egész világot meghódította. Bár nem mindegyik pizza egészséges (a mirelit változat például rengeteg sót tartalmaz), azok a változatok, melyek jó alapanyagokból készülnek, tökéletesen beleillenek a helyes étrendbe. Persze csak akkor, ha megfelelő mennyiségben fogyasztjuk.

Meglepő, milyen betegségen segíthet a pizza

Többek között tápláló választás lehet a reumás ízületi gyulladásban (RA) vagy más néven sokízületi gyulladásban szenvedők számára is

– derült ki egy új tanulmányból, amit a Medical Daily közölt.

Mi ez a betegség?

A rheumatoid artritis egy autoimmun betegség, amely akkor alakul ki, amikor az immunrendszer tévedésből az egészséges sejteket támadja meg, gyulladást és fájdalmas duzzanatot okozva. Éppen emiatt a gyulldáscsökkentő ételek fogyasztását javasolják az orvosok a betegeknek, akik, mint most kiderült, pizzát is bátran fogyaszthatnak.

Olaszokat vizsgáltak

A kutatók 18-65 éves, legalább három hónapja ízületi gyulladásban szenvedő olaszok betegeket vizsgáltak.

A statisztikák alapján az olasz emberek 48 százaléka fogyaszt otthon sütött pizzát, friss mozzarella sajttal és koktélparadicsommal, olívaolajjal, sóval és élesztővel.

A begyűjtött adatokból megállapították, hogy azoknál, akik hetente több mint egyszer ettek egy fél pizzát, jelentősen csökkent a betegség súlyossága a havonta kevesebb mint kétszer pizzázókhoz képest. A súlyosabb betegeknél pedig kimagaslóan nagymértékben enyhültek a tünetek.

A tudósok azt mondják, a kedvező hatásokat valószínűleg a mozzarella sajt és kisebb mértékben az olívaolaj okozta, a paradicsomszósz esetleges szerepét nem tudták felmérni.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...