Valójában ilyen gyakran kéne lecserélned a pizsamád

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a pizsama a legkényelmesebb viselet, hiába hordjuk azonban csak éjszakánként, sokakat meglephet az a hír, milyen gyakran kellene cserélni és mosni.

A pizsama nem véletlenül a legkényelmesebb viselet: a könnyed, szellős anyagból készült ruházatban szabadabb a mozgás, a puha textília pedig úgy érintkezik folyamatosan bőrünkkel, hogy az nem zavaró, de mindent lefed ahhoz, hogy alvás közben se fázzunk. Egy pizsama átlagosan 6-8 órát van napi rendszerességgel az emberen, legyen viszont akármilyen kényelmes, az éjszaka folyamán – főleg nyáron– könnyű beleizzadni.

Valójában ilyen gyakran kéne lecserélned a pizsamád

A The List cikke szerint általánosságban elmondható, hogy a legtöbb férfi 13, a legtöbb nő pedig akár 17 napig hord egyetlen pizsamát, az ajánlott viselési idő azonban ennek csupán töredéke. Az emberi test rengeteg, napi 30-40 ezer bőrsejtet veszít, ezeknek nagy része ruháinkon, ágyneműinken landol.

Egy átlagos felnőttnek – amennyiben nem izzadós típus – 3-4 éjszaka elteltével lenne érdemes lecserélnie (5-7 éjszakán át csak akkor érdemes hordani, ha szigorúan minden viselet előtt lefürdik az ember) és kimosnia a pizsamáját, és természetesen az sem mindegy, mindezt hogyan teszi.

Az ideális esetben nem műszálas, pamutból készült pizsamákat lehetőség szerint 60°C-on érdemes mosni, ha pedig alacsonyabb hőfokon tisztítjuk, érdemes olyan mosószert alkalmazni, amelyik fertőtlenítő hatással is bír.

A túlhordott pizsamának nemcsak a szaga lesz kellemetlen belátható időn belül, de elősegítheti a káros baktériumok szaporodását, valamint irritációt okozhat a sebes, pattanásos területeken.

Forrásunk volt.


Még többet olvashatsz az alvásról itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...