Pitypang salátaként vagy köretként? Igen, mutatjuk a recepteket!

Lehet, hogy van finomabb zöldsalátának való, de ilyen energiabomba kevés létezik! Nyár közepéig miénk lehet ez a nagyszerű alapanyag, pitypangkóstolásra fel!

A pongyola pitypang, más néven: gyermekláncfű, kákics, tejesfű, barátfű, stb. nálunk leginkább csak teafű és kapszula formájában kapható. És ahogy egy jó gyomnövényhez illik, szabadon nő, mint a dudva. A városban szedni nem ajánlatos, a kutyusok is imádják…lepisilni. A porról, koszról, légszennyezettségről, a növény táptalajának, a földnek a minőségéről nem is beszélve. Szóval, ha lakókörnyezetünkben szeretnénk ingyenesen hozzájutni, akkor jobb, ha kicsit távolabb megyünk, és keresünk egy kevésbé a köz által használt mezőt, ott szedegetjük le a legszebb, életerőtől kicsattanó leveleket. A növény virágját és a gyökerét is alkalmazzák, de én itt most, galád módon, csak a levelekkel foglalkozom.

Epres-kecskesajtos pitypangsaláta - a receptért kattints a képre!

Az egész sztori ott kezdődött, hogy egy külföldi cikket olvasva találtam egy tavaszi bevásárlólistát arról, mit érdemes ilyen tájban frissen beszerezni, melyek az idényzöldségek. Ebből a felsorolásból kiugrott egy név: dandelion, amit nem ismertem, így rákerestem. Ez volt a pitypang zöldje. Ide fel is töltöttem nektek azt az angol nyelvű videót, ami végső soron beindította nálam a rakétákat és a géppuska módra gépelő ujjakat. Remélem, titeket is meggyőz Dani Spies, a filmecske bájos hostja.

Amerikában sem a leggyakrabban vásárolt zöldféle a gyermekláncfű levele, nálunk meg egyenesen hiánycikk a boltokban, pedig igény az volna rá. A cikk elolvasása után ti is lázasan keresitek majd a lehetőséget a beszerzésére, higgyétek el!

Tudtad?

A pitypang leveleinek keserűanyag-tartalma virágzása idején a legnagyobb. Ezt úgy lehet mérsékelni, ha felhasználás előtt egy-két órára vízbe áztatjuk. Plusz egy alapszabály: minél világosabb színű a pitypang levele, annál lágyabb az íze.

Epres-kecskesajtos pitypangsaláta - a receptért kattints a képre!

Amit az amerikai videóból hallottam, annak utánanéztem hazai fronton is. A magyar egészség oldalak áradoznak a gyermekláncfű jótékony étvágyjavító, salaktalanító, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő hatásairól. Többek között kapcsolatba hozzák a májjal, az epehólyaggal, az emésztés segítőjeként tüntetik föl, sőt még a rákmegelőző tudományát is emlegetik. Tele van jobbnál jobb vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Biztosan szuper erős növény, hiszen bármilyen résben megkapaszkodik, a háztetőn és az úttest repedéseiben is simán kidugja a fejét, tehát ha valaki megeszi, ezt az életerőt tömi vele a bendőjébe.

Pirított zöldséges pitypangsaláta - a receptért kattints a képre!

Mivel nem vagyok se orvos, se gyógyszerész, ezért maradunk a konyhai felhasználásánál. Arról elmélkedünk, hogy habár már az 1600-as években zöldségnövényként tartották számon, most miért mellőzzük így csúful ezt a könnyen termeszthető levélféleséget?! Erre most nem lesz válasz ugye, de talán minél többen kipróbáljátok, annál többen kedvelitek meg.

Így használjuk

A megfelelő helyen szedett, vagy szerencsés esetben a termelői piacon beszerzett pitypanglevélcsokrot nézzük át, ne legyen benne elszíneződött darab, azoktól váljunk meg, csak a szép, egészséges, lándzsaszerűen álló, erőteljes leveleket használjuk.

Pirított zöldséges pitypangsaláta - a receptért kattitns a képre!

Készíthetünk belőle:

  • salátát,
  • párolt köretet,
  • főzeléket úgy, mint például a spenótból
  • levest főzhetünk belőle, mint bármelyik leveles zöldből,
  • rátehetjük pizzára, mint a rukkolát,
  • tölthetjük például fetával csirkemellbe,
  • pestóként tésztára tehetjük,
  • és díszíthetünk vele tálaláskor.

+ 1 konyhai tipp

A pitypangleveleket már jóval a felhasználást megelőzően is megmoshatjuk, kiszáríthatjuk, és egészben vagy kisebb darabokba vágva zárható műanyag tasakban, egy nedves papírtörlőkendőbe csavarva, hűtőbe tehetjük. Így akár két napig is megőrzi a minőségét.

Ha kipróbáltátok, írjátok meg, ti hogyan tálaltátok a pitypangleveleket!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...