A pongyola pitypang, más néven: gyermekláncfű, kákics, tejesfű, barátfű, stb. nálunk leginkább csak teafű és kapszula formájában kapható. És ahogy egy jó gyomnövényhez illik, szabadon nő, mint a dudva. A városban szedni nem ajánlatos, a kutyusok is imádják…lepisilni. A porról, koszról, légszennyezettségről, a növény táptalajának, a földnek a minőségéről nem is beszélve. Szóval, ha lakókörnyezetünkben szeretnénk ingyenesen hozzájutni, akkor jobb, ha kicsit távolabb megyünk, és keresünk egy kevésbé a köz által használt mezőt, ott szedegetjük le a legszebb, életerőtől kicsattanó leveleket. A növény virágját és a gyökerét is alkalmazzák, de én itt most, galád módon, csak a levelekkel foglalkozom.
Az egész sztori ott kezdődött, hogy egy külföldi cikket olvasva találtam egy tavaszi bevásárlólistát arról, mit érdemes ilyen tájban frissen beszerezni, melyek az idényzöldségek. Ebből a felsorolásból kiugrott egy név: dandelion, amit nem ismertem, így rákerestem. Ez volt a pitypang zöldje. Ide fel is töltöttem nektek azt az angol nyelvű videót, ami végső soron beindította nálam a rakétákat és a géppuska módra gépelő ujjakat. Remélem, titeket is meggyőz Dani Spies, a filmecske bájos hostja.
Amerikában sem a leggyakrabban vásárolt zöldféle a gyermekláncfű levele, nálunk meg egyenesen hiánycikk a boltokban, pedig igény az volna rá. A cikk elolvasása után ti is lázasan keresitek majd a lehetőséget a beszerzésére, higgyétek el!
Tudtad?
A pitypang leveleinek keserűanyag-tartalma virágzása idején a legnagyobb. Ezt úgy lehet mérsékelni, ha felhasználás előtt egy-két órára vízbe áztatjuk. Plusz egy alapszabály: minél világosabb színű a pitypang levele, annál lágyabb az íze.
Amit az amerikai videóból hallottam, annak utánanéztem hazai fronton is. A magyar egészség oldalak áradoznak a gyermekláncfű jótékony étvágyjavító, salaktalanító, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő hatásairól. Többek között kapcsolatba hozzák a májjal, az epehólyaggal, az emésztés segítőjeként tüntetik föl, sőt még a rákmegelőző tudományát is emlegetik. Tele van jobbnál jobb vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Biztosan szuper erős növény, hiszen bármilyen résben megkapaszkodik, a háztetőn és az úttest repedéseiben is simán kidugja a fejét, tehát ha valaki megeszi, ezt az életerőt tömi vele a bendőjébe.
Mivel nem vagyok se orvos, se gyógyszerész, ezért maradunk a konyhai felhasználásánál. Arról elmélkedünk, hogy habár már az 1600-as években zöldségnövényként tartották számon, most miért mellőzzük így csúful ezt a könnyen termeszthető levélféleséget?! Erre most nem lesz válasz ugye, de talán minél többen kipróbáljátok, annál többen kedvelitek meg.
Így használjuk
A megfelelő helyen szedett, vagy szerencsés esetben a termelői piacon beszerzett pitypanglevélcsokrot nézzük át, ne legyen benne elszíneződött darab, azoktól váljunk meg, csak a szép, egészséges, lándzsaszerűen álló, erőteljes leveleket használjuk.
Készíthetünk belőle:
- salátát,
- párolt köretet,
- főzeléket úgy, mint például a spenótból
- levest főzhetünk belőle, mint bármelyik leveles zöldből,
- rátehetjük pizzára, mint a rukkolát,
- tölthetjük például fetával csirkemellbe,
- pestóként tésztára tehetjük,
- és díszíthetünk vele tálaláskor.
+ 1 konyhai tipp
A pitypangleveleket már jóval a felhasználást megelőzően is megmoshatjuk, kiszáríthatjuk, és egészben vagy kisebb darabokba vágva zárható műanyag tasakban, egy nedves papírtörlőkendőbe csavarva, hűtőbe tehetjük. Így akár két napig is megőrzi a minőségét.
Ha kipróbáltátok, írjátok meg, ti hogyan tálaltátok a pitypangleveleket!
Ezeket olvastad már?
5 olcsó náthaűző leves hagymából – a létező legfinomabb variációk
Hagyma: ha nem lenne, ki kellene találni. Méltatlanul csak úgy gondolunk rá, mint az ételek kiegészítőjére, ezért most egy egész cikkel ünnepeljük.
Gréti8 módszer, amivel még ízletesebb párolt zöldséget készíthetsz
Ne főzd a zöldséget, csak párold, hogy megtartsa értékes ízanyagait. Ha még így sem lennél elégedett vele, akkor nézd végig az alábbi listát, hogyan turbózhatod fel!
Gréti8 fenomenális felhasználási mód a jégkockakészítődhöz
Fagyasztottál már vízen kívül valami mást a jégkockakészítőben? Ha még nem használtad volna másra, most mutatunk pár szuper ötletet hozzá! Tedd próbára!
GrétiLeteszteltük Jamie Oliver, Gordon Ramsay és Anthony Bourdain rántottáját -...
Összeszedtük nektek kedvenc szakácsaink rántottakészítési módozatait, azért mégis csak érdekes, ők hogy csinálják. Nem bántuk meg. És Te hogyan csinálod? Írd meg!
Gréti