Piskóta kisokos

Neki sem állok, biztos megint összeesik, kiszárad vagy fojtós lesz – legrosszabb esetben mindhárom. Ismerősen cseng? Most leszámolunk a félelmekkel és megmutatjuk, hogyan készíthetsz habkönnyű piskótát!

Piskótatészta Vicikótól

A mostanában felfedezett, régi, 1954-es szakácskönyvemből való recept. Ez a recept és a végeredménye úgy tökéletes, ahogy van. Habkönnyű, finom, laza, szinte mint egy gyönyörű ...

Kiindulási pont

Ahhoz, hogy tökéletes piskótát süssünk, nem árt tisztában lenni az áhított végeredmény ismérveivel és az alapokkal:

  1. A jó piskóta könnyű, levegős, lyukacsos és cseppet sem fojtós. (Akik azt állítják, azért nem szeretik a piskótát, mert fojtós, nem ettek még igazit.)
  2. Hozzávalók: tojás, cukor, liszt, 1:1:1 arányban, azaz 1 tojáshoz 1 evőkanálnyi cukorral (2 dkg) és 1 evőkanálnyi liszttel (2 dkg) számoljunk. (Legtöbbször 6 tojásos piskóta készül.)
  3. A közhiedelemmel szemben nem kell bele sütőpor, csipet sót viszont adhatunk a tésztához.

Piskóta

Nagyon sokféle piskótarecept létezik. Én most Beácskáét használtam, amit a vaddisznómáj pástétomhoz sütött piskótaalapként. Mivel láttam, hogy az egy igen vékony szelet piskóta ...

Fantasztikus oreós-csokoládés pite >>

A piskótakészítés fortélyai

  • Levegő, levegő, levegő: a piskótakészítés alfája és ómegája. A cél minél több levegő juttatása a tésztába. Ennek érdekében a tojássárgáját és a fehérjét mindig külön-külön habosítsuk, illetve a lisztet szitáljuk át. (A tojássárgáját nem elég összekeverni a cukorral, fehéredésig járassuk a gépet! )
  • Számít a sorrend: a fehérjehabhoz keverjük a felhabosított cukros tojássárgákat, ne pedig fordítva (különben szökik a levegő az előzőből), és a végén ehhez szitáljuk hozzá a lisztet. Mindezt nagyon óvatosan végezzük, hogy ne törjön össze a hab, félkörös, alulról felfelé irányuló mozdulatokkal keverjük a tésztát, és közben a tálat is lehet forgatni.
  • A sütőforma alját bélelhetjük sütőpapírral, de előkészíthetjük a vajazós-lisztezős módszerrel, ám csak a forma aljára kerüljön vaj és liszt, az oldalára sosem.
  • Mindig előmelegített sütőbe (180 fok, nem légkeverés!) dugjuk a tésztát. Az ajtót résnyire kitámaszthatjuk egy fakanál nyelével vagy hurkapácával, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon (a piskótatészta nem szereti a gőzt).
  • Sütőajtót nyitogatni tilos, kukucskálni az üvegajtón szabad.
  • A sütési idő felénél (kb. 15 perc után) csökkenthetjük 10-15 fokkal a hőt.
  • Mielőtt késznek nyilvánítanánk, végezzünk tűpróbát!
  • A formában hagyjuk hűlni a piskótát, langyosan már áttehetjük rácsra, hogy ott hűljön ki teljesen.

Finomabbnál finomabb piskótákért kattints a képre!

{ GALÉRIA = title:Im%C3%A1dnival%C3%B3%20pisk%C3%B3t%C3%A1k, 0,1,2,3,4 }

Zöldségből is süthetsz sütit! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Fantasztikus piskóta receptekért kattints ide >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...