Neki sem állok, biztos megint összeesik, kiszárad vagy fojtós lesz – legrosszabb esetben mindhárom. Ismerősen cseng? Most leszámolunk a félelmekkel és megmutatjuk, hogyan készíthetsz habkönnyű piskótát!
Kiindulási pont
Ahhoz, hogy tökéletes piskótát süssünk, nem árt tisztában lenni az áhított végeredmény ismérveivel és az alapokkal:
- A jó piskóta könnyű, levegős, lyukacsos és cseppet sem fojtós. (Akik azt állítják, azért nem szeretik a piskótát, mert fojtós, nem ettek még igazit.)
- Hozzávalók: tojás, cukor, liszt, 1:1:1 arányban, azaz 1 tojáshoz 1 evőkanálnyi cukorral (2 dkg) és 1 evőkanálnyi liszttel (2 dkg) számoljunk. (Legtöbbször 6 tojásos piskóta készül.)
- A közhiedelemmel szemben nem kell bele sütőpor, csipet sót viszont adhatunk a tésztához.
Fantasztikus oreós-csokoládés pite >>
A piskótakészítés fortélyai
- Levegő, levegő, levegő: a piskótakészítés alfája és ómegája. A cél minél több levegő juttatása a tésztába. Ennek érdekében a tojássárgáját és a fehérjét mindig külön-külön habosítsuk, illetve a lisztet szitáljuk át. (A tojássárgáját nem elég összekeverni a cukorral, fehéredésig járassuk a gépet! )
- Számít a sorrend: a fehérjehabhoz keverjük a felhabosított cukros tojássárgákat, ne pedig fordítva (különben szökik a levegő az előzőből), és a végén ehhez szitáljuk hozzá a lisztet. Mindezt nagyon óvatosan végezzük, hogy ne törjön össze a hab, félkörös, alulról felfelé irányuló mozdulatokkal keverjük a tésztát, és közben a tálat is lehet forgatni.
- A sütőforma alját bélelhetjük sütőpapírral, de előkészíthetjük a vajazós-lisztezős módszerrel, ám csak a forma aljára kerüljön vaj és liszt, az oldalára sosem.
- Mindig előmelegített sütőbe (180 fok, nem légkeverés!) dugjuk a tésztát. Az ajtót résnyire kitámaszthatjuk egy fakanál nyelével vagy hurkapácával, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon (a piskótatészta nem szereti a gőzt).
- Sütőajtót nyitogatni tilos, kukucskálni az üvegajtón szabad.
- A sütési idő felénél (kb. 15 perc után) csökkenthetjük 10-15 fokkal a hőt.
- Mielőtt késznek nyilvánítanánk, végezzünk tűpróbát!
- A formában hagyjuk hűlni a piskótát, langyosan már áttehetjük rácsra, hogy ott hűljön ki teljesen.
Finomabbnál finomabb piskótákért kattints a képre!
{ GALÉRIA = title:Im%C3%A1dnival%C3%B3%20pisk%C3%B3t%C3%A1k, 0,1,2,3,4 }
Zöldségből is süthetsz sütit! >>