Piros, fehér, fekete: itt van a ribizliszezon! Te tudtad, hogy milyen egészségesek ezek a gyümölcsök?

Ezek az apró piros, fehér, fekete bogyók igazi antioxidánsbombák. Gyorsan szárazzuk le őket, és fogyasszuk őket frissen, amíg lehet!

Tényleg csak a ribizli szárazását kell túlélni (na meg, ha magunk szedjük, akkor a begyűjtést a ribizlidzsungelben), utána már lehet is gyönyörködni a tálban halmozódó tökéletes kis piros/fekete/fehér bogyókban. 

Piros, fehér, fekete - itt van végre a ribizliszezon! Te tudtad, hogy milyen egészségesen ezek a gyümölcsök?

Szerintem a különféle ribizlik itthon eléggé alulértékelt alapanyagok. Fanyar ízük miatt sokan nem is szeretik, ráadásul még a tisztítással is küzdeni kell, plusz a kis bogyók relatív nagy magjai is sokak számára kellemetlenek.

Pedig a ribizli egy igazi szuperkaja, hiszen gazdag káliumban, C-vitaminban, és más, antioxidáns hatású vegyületekben. Kevesen tudják, de a feketeribizli C-vitamintartalma több mint háromszorosa (!) a citroménak, amely antioxidáns hatása a szervezetünkben keletkező szabadgyökök lekötésével segít a daganatos betegségek megelőzésében, és szerepet játszik az immunvédelemben is. Az átlátszó, fehér ribizli valójában egy “albínó” piros ribizli, ízében is különbözik a piros ribizlitől, annál valamivel édesebb. 

Egyéjszakás zabkása Skyrrel

Nagy kedvencem mostanában az egyéjszakás zab. Általában a fenti mennyiségben készítem, és a felét futás előtt eszem meg reggeliként, a másik felét pedig futás után ...

Reform ribizlis-meggyes piskóta

Végtelenül egyszerű és gyors recept, elkészíthető sima lisztből és cukorból is. Én most igyekszem a teljes kiőrlésű lisztet használni mindenhez, ezért készítettem ezzel. A ...

Energiatartalmuk ~60 kcal / 100 g, szénhidráttartalmuk ~14-15 g / 100 g, gazdagok élelmi rostokban is, így szuperül beilleszthetőek a fogyókúrás étrendbe is.

Értékes tápanyagtartalmuk frissen érvényesül a leginkább, de jó hír, hogy antioxidánstartalmuk egy része a fagyasztás során is megmarad. A ribizlit tehetjük süteményekbe, turmixba, pohárkrémbe, gyümölcsös levesekbe, dúsíthatjuk vele müzlinket, kásánkat.

Használjuk ki a szezont, és ha terem a kertünkben, vagy jó áron hozzájutunk a piacon, akkor  az érett bogyókat szárazás, mosás után le is fagyaszthatjuk télire. Nagyon jól fog esni a meleg színű, fanyar fekete ribizlis pite a hűvös őszi hónapokban!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...