Gyermekkori kedvencünk: így süss Pilóta kekszet házi változatban

Illatos, krémes, kakaós-vajas töltelékkel készül a házi Pilóta keksz. Ha jobbat ennél, mint a bolti, süsd meg magadnak!

Pilóta kekszet már milliószor vásároltunk a boltban, azonnal nyílt a csomagolás, roppantak a kekszek. Sokan szétnyitották a két felet, ki a világossal kezdte, mások fordítva, vagy éppen a krémet nyalogatták ki középről. Arra viszont sosem gondoltunk, hogy otthon is elkészíthető, sőt, sokkal finomabb lesz, mint az eredeti. Nézd meg, hogyan készül, és alkosd meg te is a saját töltött kekszed!

Pilóta keksz házilag - receptért kattints a képre!

Vajas keksz

A legfinomabb keksz ismérve a töméntelen, magas minőségű vaj. 80-82%-os zsírtartalom felett beszélhetünk szuper vajról, ebből pedig nem csalás, nem ámítás, 200 grammra lesz szükséged ehhez a nem túl nagy lisztmennyiséghez, amiből körülbelül 50-50 kakaós és vaníliás keksz lesz.

Tudtad?

A Pilóta keksz egyfajta édességkategória, ami nagy valószínűséggel a tengerészeti kétszersültre, angolul sea-biscuit-re utal. Ilyen csomagolt terméket tettek a II. világháborús tengerészek, pilóták, katonák élelmiszercsomagjába.

Vanília és kakaó

A vajtól és a vaníliától illatozik a keksz alaptésztája. A legjobb, ha frissen a vaníliarúdból kaparjuk ki a magokat, de ennek hiányában használhatunk vaníliakivonatot, vagy végső soron az aroma is megteszi, ha nincs más, mert a vanília íze nagyon fontos ebben a receptben. Begyúrás után a tésztát kettévágjuk, az egyik felét kakaóporral keverjük. Pár csepp jéghideg víz mehet bele, ha kicsit szárazabbnak tűnne.

Töltelék

Szem nem marad szárazon, hogyha kiderül, hogy a vaníliás és a kakaós kekszek közé nyomott krémbe is pont ugyanannyi vaj kerül, mint a tésztába. Egy szó, mint száz, ez nem egy fogyókúrás fogás, de ki bánja, ha ilyen nagyszerű lesz az íze. Ebben a kakaópor és az olvasztott csokoládé is nagy szerepet játszik, valódi gyermekkori érzés a házi, kihabosított csokis-kakaós vajkrémet kóstolni. A krém a habzsákba töltve, hűtőben várakozhat, ameddig a kekszek elkészülnek.

Pilóta keksz házilag - receptért kattints a képre!

Minta és sütés

A kekszek külső része egyedi mintát kap, akármilyen nyomat kerülhet rá. Az itt látható tallérokat nemes egyszerűséggel a kétoldalú húsklopfoló sosem használt másik felével díszítettük. Az "érme napos oldala", ugyanis épp akkora volt, ami kiszúróformához passzolt, és lehet, hogy mindig erre a pillanatra várt, hogy felfedezzék, és megtalálja a konyhában a pozícióját.

A díszített kekszeket ne süsd sokáig: 5-8 perc elég nekik 180 fokon. Amikor kihúztad a sütőből, még ne mozgasd, hagyd, hogy kihűljön és megszilárduljon a keksz, mert a vajkrém rögtön elolvadna a forróságban. A betöltött, egybeforgatott Pilóta kekszek azonnal is fogyaszthatók, de hűvös helyen vagy hűtőben is tárolhatjuk tálalásig őket.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Házi Pilóta keksz – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Legújabb receptek

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Mákos-málnás vaníliás mousse torta

Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...