Pikáns egytálétel – így készítsd!

A chilis babra is lehetne használni az elcsépelt mondatot, hogy ahány ház, annyi szokás – igaz is lenne, mint sok más közhely esetében.

Jó tudni viszont, hogy az eredeti chili con carne nem tartalmazott babot és minden bizonyossággal Texasban (nem Mexikóban) készítették az első csípős és paprikás, húsos egytálételt. Valaki később hozzáadta a babot is és az amerikaiak legnagyobb örömére megszületett a laktató, pikáns chilis bab intézménye!

5 vacsora téli mélabú ellen >>

Talán mondanunk sem kell, hogy az alapnak marhahúsnak kellene lennie, de idehaza előszeretettel helyettesítjük sertéssel, netán pulykával. Van, aki húsos szalonnát is tesz bele, na, nem sokat – pár dekányi éppen elegendő, hogy a végtermékben érezhessük az ízét. A húst egy fej, apróra kockázott vöröshagymán, zsíron vagy olívaolajon megfuttatjuk, fehéredésig pirítjuk. Tél lévén, és friss paradicsom híján, ezúttal használjunk konzervet vagy, ha szaftosabban szeretjük az ételt, jöhet a paradicsomlé (utánozhatatlanul más íze van a házinak vagy a bio változatoknak).

Spórolós lakoma: így készül a dödölle >>

A titkos hozzávaló a barna sör, amit szintén a főzés elején hozzáadhatunk készülő ebédünkhöz (vacsoránkhoz), az étel lelke pedig természetesen a chiliben rejlik, jó, ha friss, magos paprikát választunk, egy egészet nyugodt lélekkel beledobhatunk a fazékba – ha más nincs az őröltből egy kiskanállal szórjunk hozzá. Római kömény, só bors, netán koriander szintén nem árt és most jön a turpisság: egy kiskanál valódi kakaó (!) az autentikus chili con carne szíve és lelke! A babot elég a legvégén hozzáadni, általában úgyis konzervvel dolgozunk, ebből egy vörös- és egy fehérbab típust érdemes venni egy négyfős lakomához.

További chilisbab-receptekért ide kattints >>

Lustálkodós reggelik hétvégére >>

Top 3: szépülj velünk! >>

Top 3 hét szakácsa >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...