Éveket adhat az életünkhöz ez a könnyen betartható diéta

Növényi alapú táplálkozás, egy jelentős csavarral.

Egy új – az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent – tanulmány érdekes betekintést nyújt az étrend és a hosszú élet közötti összefüggésekbe. A kutatás megerősíti, hogy a növényi alapú táplálkozás általában alacsonyabb halálozási rátához vezet, de egy érdekes csavart is felfedeztek: az idősebb emberek esetében a halak beiktatása egy ilyen étrendbe még nagyobb előnyöket nyújthat.

Könnyen betartható diéta adhat éveket az idősek életéhez

A tanulmányt Grace P. Abris és Gary E. Fraser, a Loma Linda Egyetem kutatói vezették, és az Adventist Health Study-2 adatait elemezték, amely 88 400 résztvevő életét követte nyomon Észak-Amerikában átlagosan 11 éven keresztül. Izgalmas részlet, hogy a vizsgálat alanyai mind hetednapi adventisták voltak, akik közismerten egészségtudatos életmódot folytatnak és változatos étrendet követnek.

Ez ideális lehetőséget biztosított a kutatóknak arra, hogy összehasonlítsák a különböző étkezési szokásokat és megvizsgálják ezek hatásait a hosszú életre.

Együk meg a zöldségeket!

A tanulmány összességében azt találta, hogy a vegetáriánusok tovább élhetnek, mint a húsevők: a 65 éves korosztályban a vegetáriánusoknak 11%-kal alacsonyabb volt a halálozási kockázatuk. Különösen a férfiaknál mutatkozott jelentős előny, akiknél ez az arány 19%-ra nőtt. Ezek az eredmények tovább erősítik azt a felvetést, hogy a növényi alapú étrendek számos egészségügyi előnnyel járhatnak.

És fogyasszunk mellé halakat is!

Azonban, amikor a kutatók mélyebben beleásták magukat a különböző vegetáriánus étrendekbe, egy másik fontos felfedezést is tettek. A peszko-vegetáriánusok vagy peszketáriánusok – akik halat fogyasztanak, de kerülik a többi húst – még ígéretesebb eredményeket mutattak, különösen az idősebb résztvevők. A 85 éves korosztályban a peszko-vegetáriánusoknak 10%-kal alacsonyabb volt a halálozási kockázatuk, mint a nem vegetáriánusoknak, a szigorú vegetáriánusok pedig ebben a korban már nem mutattak jelentős előnyt.

Avokádós tonhalkrém

A reggeli a legfontosabb étkezés. Legyen energikus, finom, minőségi, lelket kisimító. Egy kényeztetési lehetőség is, hogy jó lendületet kapjon a napunk. Ha lehetőségünk van rá, ...

Ez a megállapítás különösen azért kiemelkedő, mert azt sugallja, hogy ha a kor előrehaladtával az emberek halakat is beiktatnak az egyébként növényi alapú étrendjükbe, akkor fokozott egészségügyi előnyöket tapasztalhatnak. A kutatók feltételezik, hogy mindez a halak egyedülálló tápanyagprofiljának köszönhető: gazdagok hosszú láncú omega-3 zsírsavakban, kiváló minőségű fehérjékben és más nélkülözhetetlen tápanyagokban, amelyek idős korban egyre fontosabbá válhatnak.

Miért érdemes odafigyelni?

A tanulmány a halálozási kockázatokat konkrét okok szerint is vizsgálta. A vegetáriánusok, beleértve a peszketáriánusokat is, jelentősen alacsonyabb kockázatot mutattak több betegség kapcsán:

  • Veseelégtelenség: körülbelül fele akkora kockázat, mint a nem vegetáriánusoknál.
  • Fertőző betegségek: 43%-kal alacsonyabb kockázat 65 éves korban.
  • Cukorbetegség: körülbelül fele akkora kockázat.
  • Szívbetegség: 25%-kal alacsonyabb kockázat 65 éves korban.

Érdekes módon a szigorú vegetáriánusok körében kissé magasabb halálozási kockázatot figyeltek meg egyes betegségek, például az idegrendszeri problémák és a demencia kapcsán. Ezt az összefüggést ugyanakkor nem fedezték fel a peszko-vegetáriánusok esetén, ami arra utal, hogy a halak fogyasztása segíthet enyhíteni a szigorú vegetáriánus étrendekkel járó esetleges hosszú távú kockázatokat.

Miért működik a peszketáriánus étrend?

A növényi alapú étrendek általában gazdagok gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban és hüvelyesekben, amelyek létfontosságú tápanyagokat, rostokat és jótékony növényi vegyületeket biztosítanak. Ezek az étrendek ugyanakkor általában alacsonyabbak telített zsírokban és koleszterinben is. A halak hozzáadása ehhez az étrendhez olyan alapvető tápanyagokat biztosíthat, amelyek kevésbé vannak jelen a szigorúan növényi alapú étrendekben – ilyen például a B12-vitamin és az omega-3 zsírsavak, amelyek fontosak az agy egészségéhez.

A kutatók azonban figyelmeztetnek arra is, hogy további tanulmányok szükségesek, ha szeretnénk megfigyelni a különböző étrendek hosszú távú hatásait is, és ezáltal teljes képet kapni az összefüggésekről. Hangsúlyozzák azt is, hogy bármilyen korlátozó étrend esetében fontos a megfelelő tápanyagbevitel biztosítása, illetve gondos tervezésre van szükség.

Forrásunk volt.


Még több érdekesség:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...