Ha valaki azt mondja, pesto, mi rögtön a zölden virító, aromás, bazsalikomos krémre gondolunk. Azonban nemcsak a fűszernövény leveleiből készíthetjük el a kencét, hanem más alapanyagokból is. A tavasz beköszöntével pedig megannyi lehetőség közül választhatunk: mindegyikből más, egyedi és utánozhatatlan pesto születik majd. Lássuk a listát!
Nézd meg a galériában a különböző pestókat:
4 pesto a klasszikuson túl, amit ki kell próbálnod idén tavasszal
Egy pesto alapreceptje
Ugyan a pesto lelkét mindig egy dolog (bazsalikom, aszalt paradicsom, stb.) adja, az elkészítés során hozzáadott kiegészítők teszik teljessé az élményt. Minden pestóba kell olívaolaj, valamilyen mag (dió, fenyőmag, mandula, mogyoró), fokhagyma, keménysajt (pecorino, Grana Padano, parmezán), só és bors. Ezeket géppel vagy kézzel kell tetszőlegesen durvára vagy simára dolgoznunk. Hogy mit helyezünk a pesto „lelkébe”, az teljesen rajtunk áll.
Reteklevél
Az első zsenge, szabadföldi retkek tele vannak erővel, így bokros levélkorona díszíti őket. Ne hagyjuk, hogy a ress, zöld levelek kárba vesszenek, használjuk fel őket, megéri! Amennyiben pestót szeretnénk belőlük darálni, mossuk meg, majd blansírozzuk a leveleket: engedjük őket lobogó vízbe, főzzük 1-2 percig, majd sokkoljuk jéghideg vízzel kihalászás után. Adjuk hozzá a többi szükséges hozzávalót, és már mehet is az aprítás.
Próbáld ki például ezeket a recepteket:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több tavaszi ötlet és recept: